IZ POSEBNOG KUTA

Kad je kriza, nema vremena za prazne priče i jeftine predstave u Saboru, ozbiljnost i stručnost su na cijeni

Definitivno živimo u kriznom vremenu. I toga smo svjesni. U svega nekoliko tjedana nas se život potpuno promijenio, a prioriteti posebno.

28.03.2020. u 21:58
Ispiši članak

Mogli smo se sjetiti naših baka i njihovih mudrosti koje nam u svoj svojoj punini nisu bile jasne u vremenu kad su izrečene - "Važno da ste zdravi!". A oni su pamtili vremena i iskustva u kojima ništa drugo  nije bilo važno. Sad bolje razumijemo. Tako to ide. Najvažnije vijesti koje očekujemo s napetošću one su koje dvaput dnevno pred nas iznosi naš ozbiljni Krizni stožer.

A njima vjerujemo, bez obzira na politička opredjeljenja. Ne zanima nas njihova politička ni stranačka pripadnost, lijevo ili desno više nije važno. Samo brojevi oboljelih, onih na respiratorima, izliječenih. Zadovoljni smo kada rezultati nisu lošiji nego dan prije. I ne smeta nam kada nam tamo neka provjerena institucija kaže da su naše mjere najrigoroznije. Glavno je da daju rezultate. Briga nad glavom je i broj koji se povećava u zavodima za zapošljavanje, s tendencijom rasta. Tvrtke u kojima je borba i za zadržavanje svakog radnika i njegovu minimalnu plaću.

A onda i potres koji je glavni grad Hrvatske stresao i mnoge ljude ostavio bez krovova nad glavom, oštetio kulturne i sakralne prostore, tvrtke, institucije... Znamo, jedno zlo ne dolazi samo. Ali, i ode. Nakon njega može ostati pustoš, kriza ostaje. Za uspješno nošenje s njom nisu svi spremni jednako. Ona je test za svaku vlast (i opoziciju), instituciju, države, ali i zajednice. Ovog puta, test za aktualnu hrvatsku vlast, prije svega Vladu, ali i EU institucije .

Lako je naći izgovore, traži se smislena aktivnost da šteta bude što manja. Da se pretvori u šansu. Populisti to ne mogu. Možda nije loše, s obzirom da je virus krenuo iz Kine, podsjetiti na podatak da u kineskom pismu za krizu i šansu postoji samo jedan znak, a svatko tko je postigao uspjeh, sigurno iza sebe ima i niz neuspjeha. Einstein je u školi padao iz matematike, Edisona su učitelji smatrali glupanom, Disney je sedam puta bankrotirao, Caruso je imao problem s pjevanjem visokih nota pa su mu savjetovali da odustane od pjevanja...

Ništa više nije isto, i EU mora polagati test

Naše tumačenje krize određuje hoćemo li neuspjeh pretvoriti u našu priliku. Kriza je izazov za pojedince (na muci se poznaju junaci), ali i Vlade. Najbolji isplivaju na površinu, oni koji imaju specifična znanja i osobine. Ministar Beroš je dokaz. Prije nekoliko mjeseci poznat samo u stručnim krugovima. Profesorica Markotić više neće biti nepoznata.

Vojska na ulicama, s bagerima, lopatama i metlama, građanima ulijeva povjerenje. Domovinska sigurnost. Pavle Kalinić sad nikome nije smiješan. Dapače! I tako redom. Kad tu krizu prebrodimo, trebat će sanirati velike i duboke posljedice. Opet test. Ozbiljan, egzistencijalni, pa se uozbiljimo. Otkud plaće, mirovine, zdravstvena skrb? Nema druge - isti recept! Stožer za gospodarstvo, isto struka. Dokazati uključivost, čuti sve glasove, od sindikata, poslodavaca, realnog sektora, opozicije... Biti korak ispred, pripremiti se za  EU fondove, krizne, koje će trebati znati koristiti. Povoljne kreditne linije...  Bilo je tako i 2008. godine, ali mi tada nismo bili članovi EU obitelji. I ništa. Jedinstveno tržište ima svoja pravila. 

Važno je biti utjecajan u toj ekipi. A znali smo biti ironični, najdraži nam opis  "Briselski ćato", a moderni suverenizam nije zatvorenost u vlastitoj kući već borba za hrvatske interese u drugim okolnostima i prostorima, globaliziranim. Tu je borba teška, zahtijeva brojne vještine, poput kontakata, prepoznavanja promjena u svijetu. Ništa više nije isto. I EU mora polagati test. Komisija je predvidjela pomoć od 37 milijardi eura koju zemlje trebaju što bolje iskoristiti. U razgovoru s europskim povjerenikom  za proračun Hahnom, Hrvatskoj je za potrebe likvidnosti države osigurano 238 milijuna eura, što je velika stvar. 

EU sredstva će biti namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva zemalja članica. Ovaj iznos predstavlja prvi korak u borbi protiv krize izazvane korona virusom. Za Republiku Hrvatsku ovom inicijativom to je 1,158 milijardi eura. Vlada je otvorila i posebne račune za donacije u akcijama Zajedno za Zagreb (saniranje posljedica potresa) i Hrvatska u borbi protiv korona virusa. Vlada, dakle ministri i ministrice s premijerom, doniraju svoju plaću za ožujak. Sigurno nitko ozbiljan neće govoriti o populizmu. Kad je kriza, nema vremena za prazne priče, jeftine predstave u sabornici, ozbiljnost i stručnost su na cijeni. I ankete to pokazuju. Kriza je ipak šansa!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.