zdravko tomac: MISLI

Josipovićev 'Naprijed': korijeni i razlozi njegovog obožavanja Tita

Ivo Josipović želi biti novi Tito. Sebe vidi kao spasitelja, ne samo ljevice, nego i Hrvatske. Vidi se kao novi Tito koji jaše na čelu kolone i koji izvodi Hrvatsku iz guste magle, koji pobjeđuje ustaške guje i druge nemani kao i Tito u Nazorovoj pjesmi "Titov naprijed".
16.04.2015. u 10:55
Ispiši članak

Zato nije slučajno što je Josipović za ime svoje stranke izabrao naziv "Naprijed Hrvatska". Ako bi druga Josipovića metnuli u ulogu druga Tita u Nazorovoj pjesmi mogli bi napisati pjesmu Josipovićev naprijed.

"Drug Josipović jaše na čelu kolone

stazom sve tvrđom, mrzlijom.

Ustaške guje pred njim stoje i zatvaraju mu put.

Oh grdno li je.

Josipović s konja siđe

zgrabi štap golemi

i guje potuče i viknu: Naprijed, naprijed!

Al`grmnu grom na vrhu planinskome;
I vjetar duhnu, i magla se dignu.
Zakriješti oro pod oblakom;  zasja
Sunce što slavno sja i hrani i grije;
I Josipovićev glas se prosu kao dažd
Na izmučenu čeljad, uvijek žednu
Njegovih riječi:
“Naprijed“!

Ova mala šala vezana za čuvenu Nazorovu pjesmu "Titov naprijed"  utemeljena je na činjenici da je Ivo Josipović cijeli svoj život bio opsjednut veličinom Tita, da je na svoju biografsku knjigu stavio na naslovnicu svoju sliku kao Titovog gardista, da je u svom petogodišnjem predsjedničkom mandatu nastavio Mesićevu politiku nekritičke obrane lika i djela Josipa Broza Tita, da se nije htio suočiti s njegovom tamnom stranom, da ga je idealizirao i da ga je nastojao imitirati i biti mu što sličniji. Također je činjenica da je u predizbornoj kampanji za novi mandat njegov glavni adut bio Josip Broz Tito i pokušaj da mobilizira Titoiste i njihovim glasovima pobjedi Kolindu Grabar Kitarović, koja je svojim programom nudila rehabilitaciju tuđmanizma i politiku hrvatske suverenosti. Josipović je tijesno izgubio. Zbog toga je procijenio, s obzirom da se želi s velikim koracima vratiti u politiku, da i dalje njegov glavni adut treba biti titoizam. Zato se je ponovno odlučio da pri povratku u politiku i u formiranju svoje stranke obrana titoizma bude njegov glavni adut. Suprotstavio se predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja je Tita proglasila diktatorom, i ne samo rekla nego i tako postupila, da za njegovu bistu nema počasti u predsjedničkim dvorima. Josipović je otišao i dalje. Prije nego što je formirao svoju stranku stavio se na čelo Lige antifašista Hrvatske. Na osnivačkoj skupštini održao je vatreni ideološki govor veličanja titoizma i izmišljanja opasnosti od obnove ustaštva i pobjede ustaške politike. Ponovno je obnovio svoje strašne optužbe, da u srcima Hrvatica i Hrvata žive ustaške guje. Na čelo Lige antifašista metnuo je svoje jurišnike Zorana Pusića i Vesnu Teršelič i zajedno s njima zaključio da ustaštvo danas u Hrvatskoj nije recidiv prošlosti nego da je nova politička snaga i opasnost odnosno da ustaške zmije vrebaju iza svakog grma i da on, Ivo Josipović, kao novi Tito, ima zadaću da potamani ustaške guje i izvede Hrvatsku iz magle, da ju vrati na Titov put, da ne dozvoli reviziju hrvatske povijesti, kako on kaže, po kojoj bi Hrvatska od zemlje pobjednice i članice Antifašističke koalicija u II. Svjetskom ratu prešla na stranu poraženih zemalja i pokušala ustaški zločinački sustav pretvoriti u domoljubni pokret u borbu za hrvatsku državu. To su razlozi zbog kojih je opravdano Nazorovu pjesmu "Tito Naprijed" ironično prikazati kao Josipovićev naprijed. S obzirom na sve to što je do sada učinio i na koji način se vraća u hrvatsku politiku, nema nikakve dvojbe, da njegov naprijed ne vodi u budućnost nego u prošlost.

Dakle, Josipović ima dva politička programa. Jedan javni, kojeg se neće držati, i drugi, tajni, kojeg će se držati jer mu je on jedina šansa za politički uspjeh. Javni dio njegovog programa govorit će o nužnim reformama okrenutim budućnosti. Govorit će o potrebi okupljanja mladih i stručnih ljudi. Govorit će o potrebi reafirmacije socijalne politike. A tajni program na kojem će raditi i koji po njegovom mišljenju mu jedino može donijeti glasove, može se izraziti rečenicom, s Titom naprijed u prošlost, jer njegova retorika prema braniteljima kao neprijateljima i njegova ne kritička obrana Tita i veličanje Tita, jer njegovo izmišljanje ustaštva i njegove procjene da je Hrvatska ustaška zmijska dolina, da je potrebno zaoštrit ideološke borbe, znače povratak u prošlost.

Zato se može reći da drug Josipović jaše na čelu kolone koja je pobrkala budućnost i prošlost, koja misli da ide naprijed a ustvari ide nazad.

Političar koji je u Izraelskom parlamentu optužio vlastiti narod, da mu u srcima živi ustaška zmija, koji je to nedavno ponovio i nakon poraza na predsjedničkim izborima. Političar koji je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine lažno optužio vlastitu državu i hrvatski narod da su uzroci svega zla u Bosni i Hercegovini. Političar koji je cijelo vrijeme radio da se velikosrpska agresija pretvori u građanski rat. Političar koji je Vesnu Teršelič proglasio savješću hrvatskog društva, nema što tražiti u hrvatskoj politici. On jedino ima, kakve takve šanse, ako odlučno krene naprijed u prošlost i ako pokuša novim podjelama Hrvatske na crvenu i crnu, mobilizirati titoiste i one političke snage koje ne žele Hrvatsku utemeljenu na Domovinskom ratu nego na titoizmu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.