OVO TREBA REĆI

Jeste li sigurni da želite biti dijelom vladajuće većine?

Rekordan je broj kandidata na listama za izbore 5. srpnja. Većem dijelu to ne predstavlja problem, jer nemaju ni teoretske šanse postati zastupnikom. Onaj pak manji dio koji ima šanse ući u Sabor, trebao bi se dobro zamisliti.

26.06.2020. u 22:31
Ispiši članak

Novi zastupnici i novi ministri suočit će se tako usred ljeta s najozbiljnijom gospodarskom krizom još od Domovinskog rata. Krizom koja je jedinstvena i po globalnom karakteru i po nastanku i po intenzitetu. Samim time po vrstama i dubini neizbježnih mjera, koje će zahtijevati isključivo ''krv, znoj i suze''. I posljedičnu ogromnu nepopularnost vladajućih struktura.

Slušajući ovih dana što govore neki izgledni kandidati, nisam siguran da su svjesni ozbiljnosti današnje situacije, a još manje onoga što neminovno dolazi odmah nakon izbora. Obećanja koja se daju govore suprotno, čak i kada uvažimo uobičajenu predizbornu grlatost i pretjerivanja. Čini se da su neki toliko zaslijepljeni vlašću da ne vide širinu i dubinu ekonomskog ponora pred kojim se nalazimo.

Još gore od toga, ignoriraju ga, nabacujući se isključivo bezvremenskim temama poput pobačaja, silovanja, korupcije, nejednakosti, demokratskog deficita, ili još uvijek nezavršenog Drugog svjetskog rata.

Pokušajmo im stoga malo približiti što ih čeka, poglavito one koji će činiti vladajuću većinu.

Prvo, BDP. Krajem kolovoza Državni zavod za statistiku objavit će konkretne brojke o BDP-u u drugom kvartalu. Bit će to ogroman pad u usporedbi s bilo čime. No, to će biti samo početak mnogo duljeg razdoblja dodatnih padova! Kako u svijetu, tako kod nas. Ilustracije radi, u prethodnoj, puno blažoj svjetskoj krizi 2008. godine, naš kvartalni BDP prvi je puta snažno pao u trećem kvartalu i potom idućih deset kvartala zaredom. Dvije i pol godine trajalo je produbljivanje krize! A ova sadašnja kriza daleko je snažnija od prethodne.

Drugo, izvozno orijentirani gospodarski sektori. Usporena vrtnja svijeta, pad svjetskog BDP-a i zaposlenosti nužno znači smanjenu inozemnu potražnju za hrvatskim proizvodima i uslugama. Namjerno prvo navodim proizvode pa tek onda usluge. Želim istaknuti da nije samo turizam u krizi, već i ogromna većina drugih sektora. Izgubljeni dohoci i zaposlenost u tim sektorima bit će kumulativno daleko veći od gubitaka u hotelijerstvu o kojima slušamo svaki dan. Pričekajte jesen pa ćete jasno vidjeti o čemu govorim.

Možete vi proizvoditi za zalihe (brojni to rade) još neko vrijeme, ali kada se negativni multiplikatori provrte svijetom u nekoliko iteracija, tisuće hrvatskih gospodarskih subjekata bit  će kandidati za stečaj. Zašto? Neće biti potražnje za njihovim proizvodima. Ni u inozemstvu, kamoli doma. I nikakva genijalna mjera tu ne pomaže. Dojučerašnji kupac se ne javlja; i sam je pred stečajem.

Treće, uslijed prvog i drugog, javne financije već su došle u neizdrživ položaj. Drastičan, sasvim izvjestan, pad prihoda i pandemijom uzrokovan rast nužnih rashoda dižu budući deficit u neslućene visine. Deficit države do sada se mogao financirati relativno lako, jer zbog općeg karaktera krize financijske institucije ionako preferiraju državni dug u odnosu na privatni. No i tu postoji sasvim konkretna gornja granica, koja ne ovisi o nečijoj dobroj volji, već o najobičnijoj financijskoj matematici.

Kada novo zaduživanje postane neodrživo, ostat će nam samo drastično smanjeni porezni prihodi da pokušaju pokriti nesmanjene tekuće rashode i kamate na ranije zaduživanje. Drugim riječima, neodrživo. Morat će se ići u smanjivanje tekućih rashoda. Naglašavam – morati! Nema tu nikakvih genijalnih izuma na prihodnoj strani, nikakvih ''mikseva mjera ekonomske politike'', nikakvih juriša na HNB. Morat će se smanjivati i tekući rashodi.

I tu sada dolazimo do famozne ''nepopularnosti“. Tko želi biti negativni milijunaš? Ima li kandidata za ministarska mjesta koja će zahtijevati da prvi dan u uredu provedu na sastanku sa socijalnim partnerima sa samo jednom točkom dnevnog reda – revizija svih ugovora i sporazuma. Jer novca nema za sve... Toga prvog dana i narednih tisuću dana nikoga neće zanimati potpisane konvencije, povijesni pozdravi, srednji prsti, broj kvadratnih metara u vikendici ministrove bivše supruge...

I još nešto treba otvoreno reći. Višegodišnje medijsko-političke hajke na najagilnije članove Vlade dovele su do dva rezultata. Jedan je da je ugled svih ministara katastrofalno nizak, a još niži njihov je kapacitet da provedu reforme iz svog područja. Drugi je da više nema dovoljno kvalificiranih kandidata s izraženim mazohističkim sklonostima. A jedino takvi mogu odgovoriti izazovima ovako duboke i dugotrajne krize.

Nisam siguran da baš svi nadobudni kandidati za zastupnike razumiju dramatičnost nadolazećih realnih izazova. Možda bi im pametnije bilo da 5. srpnja ne zaokruže sebe, već onog drugog...

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.