VRIJEME APSURDA

Iza Kujundžića je u zdravstvu ostala 'spaljena zemlja' i dug od deset milijardi kuna

Zapravo se ne sjećam nikoga poput dr. Milana Kujundžića tko je u političkoj karijeri imao toliko šansi, dobio toliko prilika, držao u ruci toliko mogućnosti, da bi na kraju otišao posramljen, ponižen, sa slikama svojih brojnih nikad precizno izmjerenih nekretnina na prvim stranicama tabloida!

30.01.2020. u 07:58
Ispiši članak

Milan Kujundžić je zapravo priča o jednom tipičnom tranzicijskom političaru koji se u isto vrijeme nikada nije odrekao poduzetništva, naročito građevinskog! S tom kombinacijom redovito imate "nomotehničkih problema" kad kao ministar ispunjavate imovinske kartice. Zanimljivo, dometnut će ovih dana ovaj put razložno cinični Zoran Milanović, da svi HDZ-ovi ministri koji su imali problema s ispunjavanjem imovinskih kartica, redovito griješe tako da upisuju manju kvadrature, nikad veće! Ako niste vični ispunjavanju i ako se radi o neznanju, zanimljivo kako  nitko nije napisao da ima više od onoga što ima! Samo manje!

Milan Kujundžić, čovjek kojem je politički život donio najviše političkih šansi od svih političara, na ozbiljnu političku scenu stupa kao kratkotrajni pomoćnik ministra zdravstva Andrije Hebranga, da bi na kraju i ta početna epizoda završila ni manje ni više negoli na sudu.

Andrija Hebrang će naime tek godinama kasnije doznati gdje se Kujundžić sve skrivao i motao za vrijeme Domovinskog rata te vidno revoltiran činjenicom da je bio prevaren glede Kujundžićeve biografije, odnosno da neke ključne detalje nije znao u trenutku kad ga je uzeo za svog pomoćnika, Hebrang će godinama kasnije na sudu dokazivati Kujundžićevo ratno dezerterstvo. Za sada je uspio! Hebrang je naime kao ratni ministar zdravstva na početku rata izdao uredbu kojom se liječnicima zabranjuje izlazak iz zemlje što neki nisu poslušali.

Sudska odluka o njihovom sporu i dokazivanju Kujundžićevog dezerterstva još nije pravomoćna, ali je prvostupanjska odluka potvrdila Hebrangove navode. Usput govoreći Hebrang je zbog iste stvari bio na sudu i s bivšim ministrom Draganom Primorcem i taj spor je pravomoćno okončan u Hebrangovu korist što su mediji uglavnom prešutjeli. Milan Kujundžić će s mjesta Hebrangovog pomoćnika dospjeti na mjesto ravnatelja Nove bolnice gdje će se zadržati dva mandata. Iz tog vremena mediji obilato citiraju nalaz Državne revizije koja je utvrdila da je bolnica kojoj je Kujundžić bio na čelu bez postupka javne nabave kupila raznog potrošnog medicinskog materijala za 70 milijuna kuna! O građevinskim tvrtkama i nekretninama koje su se zavrtjele tih godina i koje se povezuju s njim i njegovom obitelji, danas se pune naslovnice svih medija.

Politički put mu je još zanimljiviji i pun nevjerojatnih obrata i proturječnosti. Milan Kujundžić je dugogodišnji član HDZ-a, da bi nakon pada Kosoričine Vlade i unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Kujundžić hrabro krenuo u kandidaturu za predsjednika stranke. U isto vrijeme kada se za tu poziciju kandidirao Tomislav Karamarko, Kujundžić će tu bitku na kraju izgubiti i pri tom odbiti Karamarkove džentlmenske pozive da se trajno uključi u nastavak političkog rada kao njegov najbliži suradnik.

Ubrzo će formirati vlastitu stranku, "Zoru" koja će naravno krahirati kao i Kujundžić na izborima za Predsjednika republike. No, upućeni tvrde da će se najbliže Kujundžićeve suradnike iz "Zore", kasnije kada postane ministar moći vidjeti u raznim upravnim vijećima bolnica kao i u tijelima vezanim uz nabavu opreme za bolnice. Premda je bio dugogodišnji član HDZ-a, on će izaći iz te stranke kada nije uspio realizirati svoju ambiciju te formirati novu stranku koja će postati žestoki oponent istom tom HDZ-u.

Da bi na kraju Kujundžić ušao u političku borbu protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović! Kolinda će pobijediti, Kujundžić će još jednom izgubiti. I onda na scenu stupa Andrej Plenković i faktički iz naftalina vadi suspektnog Kujundžića, koji se sad ponovo na velika vrata vraća u HDZ! Sad se naime vraća ni manje ni više negoli kao ministar! Da ima bilo kakvog reda u ovoj zemlji Kujundžić bi za ministarsko mjesto bio problematičan ako ništa zbog nalaza Državne revizije koji govori da je nabavio razni potrošni medicinski materijal za bolnicu u visini od 70 milijuna kuna bez postupka javne nabave, ali mi ćemo očito morati pričekati dok to postane sastavna praksa hrvatske države!

Kujundžiću se naime oprašta i taj detalj, žmiri se na signale koji već tada problematiziraju neke probleme s nekretninama, a prelazi se i preko toga da je napustio HDZ, osnovao novu stranku koja je bila protivnik HDZ-u i na kraju se borio i protiv HDZ-ovog kandidata za Predsjednika. Nikakvu moralnu težinu niti suspektnost ovaj politički slalom nije imao i Milan Kujundžić postaje prije tri i pol godine ministar zdravstva.

Već tada su naši najeminentniji i detaljno upućeni stručnjaci u zdravstvu tvrdili da Kujundžić mora javnosti i Vladi podastrijeti detaljan program reforme sustava zdravstva jet da taj sustav neće izdržati još jedan mandat bez adekvatne reforme. Kao što se zna, zdravstvo nije provelo niti jedan segment reforme. Ostaje nejasno zbog čega sve ove suspektne relacije nisu bile problematične za Plenkovića na samom početku tim prije što je sve gotovo zakonomjerno na kraju završilo u kravalu, aferama i 'last but not least' s upravo nevjerojatnih deset milijardu kuna minusa u kojem se danas nalazi hrvatsko zdravstvo. Tri i pol godine nakon što je taj resor preuzeo Milan Kujundžić.

Svi uspjesi Marićevog ministarstva i svi plusevi Plenkovićevih gospodarskih brojki padaju u vodu pred zastrašujućih deset milijardu minusa koje je zdravstvo uspjelo napraviti u njegovom mandatu. Minus zdravstva se ne vidi u proračunu, jer je taj minus s obzirom na poziciju HZZO-a izvanproračunska stavka, tako da zapravo svi naši javni proračunski plusevi padaju u vodu kad im dodate ovaj stravični minus Kujundžićeva zdravstva. Za vrijeme dok je nastajao taj minus, Kujundžić i njegovo ministarstvo su se ponašali neshvatljivo nezainteresirano.

Naime, dok su njegovi prethodnici kad bi upadali u minus od par milijardi kuna tražili u idućem proračunu od svoje Vlade obavezno više novca da nekako saniraju minus, legenda kaže da Milan Kujundžić niti je osobito tražio više novca u proračunu niti ga je dobio! U trenucima kad se zdravstveni sustav počeo raspadati Kujundžić nije povukao niti jedan relevantan potez, tako da njegovi oponenti tvrde da je jedino bio opsjednut nabavom nove i nove opreme! U nekim trenutcima posve nerazumno!

Naime, na njoj više nije imao tko niti raditi, obzirom da su stotine liječnika i medicinskih stručnjaka u stampedu napuštale hrvatsko zdravstvo! Milan Kujundžić nije proveo niti jedan reformski zahvat i cijena tog nečinjenja je danas stravična. Zdravstveni sustav je naime u potpunom rasulu. S dugom od deset milijardi kuna on je posve nefunkcionalan. Kujundžić ništa nije napravio na reformi zdravstvenog osiguranja. Mi smo zemlja koja za zdravstvo izdvaja oko 700 eura po stanovniku, dok samo Slovenija izdvaja 1700 eura po stanovniku. Ali tamošnji ministri se žestoko tuku u prvom redu za stabilnost zdravstvenih financija. Kujundžić u svom resoru ima dug od deset milijardi kuna i djeluje posve bezbrižno!

Zdravstvu nedostaje reforma upravljanja pa tako imate praksu da primjerice za zdravstvene ustanove u županiji odgovara županija, ali se one ne financiraju iz županije kako bi bilo logično s obzirom na upravljanje, nego iz HZZO-a! To stvara potpuni kaos u tim relacijama. Primarna zdravstvena zaštita je u potpunom kolapsu, a primjeri poput onog u Metkoviću nisu jedinstveni. Funkcije domova zdravlja bi trebalo posve izmijeniti jer ne mogu funkcionirati kao u doba Andrije Štampara. Ali, ni za koji segment ovog krvavog posla Kujundžić cijelo vrijeme svog mandata nije pokazivao baš nikakav interes.

U tom kontekstu on odlazi u povijest kao rekorder u zaduživanju zdravstva i čovjek koji nije taknuo reformu istog tog zdravstva. Politički, Kujundžić je i na zalasku karijere stranci koja ga je stvorila, napravio kraval. Danima je svojim prkosnim odlukama vukao na dno i Vladu i stranku. Zahvaljujući HDZ-u postao je dakako ravnatelj Nove bolnice i vinuo se u društveno politički vrh. Ali kad nije ostvario svoje ambicije bez osobitih dilema je formirao svoju stranku i ušao u rat s istim tim HDZ-om. Kad je pak bilo oportuno vratiti se i imati u izgledu neko novo avanziranje, nema problema, gasim stranku odnosno pripajam je HDZ-u i evo mene natrag, kao da vas nikad nisam bjesomučno napadao! I kad je na kraju bilo jasno da je odlazak neminovan i da razvlačenjem te odluke doduše kupuje vrijeme, ali vidno šteti istoj toj stranci i samoj Vladi, Kujundžić nije imao dileme: vodit ću računa najprije o sebi!

Milan Kujundžić se toliko opirao smjeni da je već takvo držanje zapravo postajalo sumnjivo. Naime, držao se grčevito za ministarsku fotelju čak i kad je bilo jasno da afere neće politički preživjeti. Čak i kad mu je Butković diskretno sugerirao da je vrijeme za odlazak jer jezivo šteti Vladi, čak i kad mu je u razgovoru s premijerom jasno dano do znanja da bi bilo mudro elegantno otići. Čak i tada je glad za foteljom bila jača!

Kujundžić će ostati poznat i po gluposti koja se zove "dao sam premijeru mandat na raspolaganje". Naime, premijer ima mandate svih ministara permanentno na raspolaganju tako da se ovdje radilo o prizemnoj gluposti. Zapravo produženom prkosu. Upućeni tvrde da je kod zadnjih pritisaka na Kujundžića prije pola godine, premjer bio spreman za njegovu smjenu, ali da su tada stigle diskretne glasine da će u tom slučaju on u Saboru po potrebi nastupati protiv Vlade! U tom dvokoraku mu je zapravo prošla kompletna politička karijera! Tada je oprezni Plenković zastao, ali sada kada niste mogli otvoriti novine, a da ne vidite kakvu Kujundžićevu neprecizno izmjerenu nekretninu, Plenković nije imao izbora premda mu kakve pola godine prije parlamentarnih izbora ovakav kraval najmanje treba.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.