LIBERALNA KAPITALISTICA

Fini ne treba dati da izdaje osobne dokumente

Bilo je to prije točno deset godina kad mi je stigao e-mail iz Würenlingena, švicarske općine u okrugu grada Badena u kantonu Aargau. U njemu je engleskim jezikom pisalo da mi je Ausweis gotov i da u roku od sedam dana dođem po dokument. Odgovorila sam da sam na hrvatskom Jadranu te da ću doći za 20-ak dana. Odgovor je stigao odmah, a u njemu je pisalo da mi zahvaljuju na informaciji.

11.08.2020. u 07:06
Ispiši članak

Kad sam stigla dokument koji je meni kao stranoj državljanki s dozvolom privremenog boravka služio kao osobna iskaznica u skromnoj je zgradi općine predala mlada djelatnica. Nešto kasnije procedura je pooštrena  odredbama o posebnim fotografijama no bit je ostala ista.

Birokratski i vremenski bilo mi je jednostavnije doći do osobnog dokumenta kao stranoj državljanki u Švicarskoj nego do putovnice i osobne iskaznice u domovini. Naime, odmah me oblije znoj od ideje čekanja u redu u zagrebačkoj Petrinjskoj. 

Vrijeme je za svođenje broja obveznih plastika u novčanicima na njih što manje

Budući da u Lijepoj našoj od tople vode volimo raditi senzacije tako evo i izdavanje osobnih dokumenata te spajanje osobne i zdravstvene iskaznice poprima u vijestima oblik digitalne genijalnosti vrijedan pažnje i pljeska. Doista, tehnologija je toliko već napredovala da bi bilo vrijeme za svođenje broja obveznih plastika u novčanicima na njih što manje. Također, policija bi doista trebala služiti tome da je posjećuju prekršitelji raznih zakona, a ne svaki punoljetni građanin zbog nužnosti posjedovanja dokumenata. Iako je riječ o ostvarivanju nečega što je moglo i trebalo biti ostvareno prije deset godina sada nema smisla cjepidlačiti. Bolje ikada nego nikada. 

Međutim, dobar plan pada u vodu ako je pogrešno izveden. Fina nikako ne bi trebala dobiti ovlasti izdavanja osobnih (i zdravstvenih, a u budućnosti i vozačkih) iskaznica umjesto MUP-a. Okrupnjene jedinice lokalne samouprave nakon reforme su savršene institucije za izdavanje dokumenata građanima na njihovu prostoru. Tumači se da bi Fina bila dobar izbor za izdavanje dokumenata zato što ima razgranatu mrežu poslovnica po cijeloj državi. Upravo iz tog razloga Fina nije dobar odabir.

Mreža Fininih poslovnica trebala bi s digitalizacijom nestajati, a ne opstajati...

Bilo bi naime tragično pogrešno da se digitalizacija izdavanja dokumenata građanima i objedinjavanje što više njih u jedan fizički dokument iskoristi za zadržavanje Finine mreže poslovnica po cijeloj zemlji za narednih nekoliko desetljeća. Ta mreža Fininih fizičkih poslovnica trebala bi s digitalizacijom nestajati, a ne opstajati nalaženjem joj posla koji se u konačnici mora obaviti djelomično i fizički. Osim ako ne usvojimo ideju da vam dokumente službenik u općini može poslati poštom, a primitak ćete potvrditi elektroničkim potpisom. 

Primanje zahtjeva i vođenje administrativnog postupka izdavanja osobnih dokumenata logičan je posao za lokalnu samoupravu. Ona je i danas "razgranatija" od poslovnica Fine. Uz to, obećana nam je i reforma lokalne samouprave. Ona bi uz kozmetičko smanjivanje političkog kadra trebala podrazumijevati i neko ozbiljnije smanjenje broja gradova i općina. Novi broj gradova i općina treba pak biti projektiran i na osnovu usluga koje će obavljati za građane.

Lobiranje za zadržavanje radnih mjesta zaposlenika Fine

Logično je da će se za posao izdavanja dokumenata pokušati izboriti lobistički krug Fine i to zato da bi sačuvali poslove i plaće zaposlenika Fine, no Fina ne mora imati niti 50 poslovnica, a Hrvatska će, kakva god njezina reforma bila, sigurno imati najmanje 200-tinjak gradova i općina u kojima i danas radi dovoljno kadra sposobnog za izdavanje osobnih dokumenata. Dokazali su se uostalom na hiperprodukciji nepotrebno uvedenih propusnica za međužupanijska putovanja za vrijeme proljetnog dijela pandemije korona virusa. 

Bit će žalosno za digitalizaciju sačuva li se Finina mreža poslovnica povjeravanjem joj posla izdavanja dokumenata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.