PEGLANJE POLITIKE

'Duboka država' uspješno razara Hrvatsku, sve je jača i bit će još opasnija

'Hrvatska je šesta nogometna sila na svijetu po najnovijoj FIFA ljestvici, Luka Modrić ostao je u reprezentaciji i produljio ugovor s Real Madridom, Mateo Kovačić otišao u europskog prvaka Manchester City, a uskoro će ''puknuti'' još jedna transfer ''bomba'', jer će Joško Gvardiol postati suigrač Kovačiću i najskuplji branič na svijetu ikada! 

02.07.2023. u 15:40
Ispiši članak

A u Hrvatskoj, u svim medijima udarna vijest i brojne ankete s pitanjem ''treba li Modrića izbaciti iz reprezentacije?''.

Podignuta je optužnica protiv Modrića i Dejana Lovrena, zbog njihovih iskaza na sudu još 2017. godine, iako je, pazite sada ovo- tjednima na snazi opći štrajk službenika u pravosuđu.

Podsjetimo na kronologiju. 

Dakle, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću u lipnju 2017. podiglo novu optužnicu protiv Luke Modrića, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida te Dejana Lovrena, bivšeg reprezentativca Hrvatske koji se nakon SP-a u Kataru prije pola godine oprostio od reprezentacije i igra za Lyon.

Za ovo kazneno djelo Modrić i Lovren već su bili optuženi ranije, u ožujku 2018. godine. Međutim, te su optužbe odbačene nakon što su podignute, jer je sud ocijenio da su preuranjene.

Prva optužnica odbačena je jer sudski postupak protiv Mamića nije bio okončan, ali dvije godine kasnije, nakon što je Zdravko Mamić za izvlačenje 118 milijuna kuna iz Dinama pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i 10 mjeseci, podignuta je nova optužnica.

Sada se Modrića i Lovrena opet tereti da su lažno svjedočili tijekom suđenja Mamićima, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, u slučaju iznošenja 118 milijuna kuna iz Dinama, prema tvrdnjama tužiteljstva.

Modrić i Lovren na sudu su u ljeto 2017. svjedočili potpuno različito od onoga što su tvrdili tijekom ispitivanja u Uskoku tijekom istrage protiv Mamića u ljeto 2015. U istrazi su njihove izjave bile inkriminirajuće za Mamića, ali, tijekom glavne rasprave na sudu obojica su iznijeli različite tvrdnje od onih koje su dali tijekom istrage, išavši ''na ruku'' Mamiću.

Na suđenju je Modrić tvrdio da se ne može sjetiti onoga što je izjavio tužiteljima tijekom istrage.

Ovotjedna udarna vijest o dvojici Vatrenih i novo-staroj optužnici izazvala je pravu buru negodovanja, nevjerice i bijesa najvećeg dijela hrvatske javnosti.

Dečki koji su proslavili hrvatski nogomet i Hrvatsku

Potporu im je odmah dao i Hrvatski nogometni savez i to vrlo razumnim, pristojnim i dobrim priopćenjem, iz kojega se ipak može iščitati ogorčenje te ga prenosim u cijelosti.

''Hrvatski nogometni savez u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekuje da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima Republike Hrvatske, neovisno o imenu i prezimenu. Kao osvajači srebrne i brončane medalje na svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici momčadi koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos te pravnu sigurnost'', navodi se na službenoj internetskoj stranici HNS-a.

''Stoga Hrvatski nogometni savez daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu te ćemo biti na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih Vatrenih tijekom procesa'', završava službeno priopćenje HNS-a. 

Ovakva navodna "slučajnost" ne postoji nigdje. Čovjek koji je stvorio zlato od svojega talenta, upornosti, truda, volje, koji je zadužio Hrvatsku, dijete rata, svijet mu se divi, a DORH baš sada vadi iz ladice nešto što je uopće diskutabilno, ovo je toliko gnjusno da graniči sa SF. Bravo.
I to DORH, možda najkorumpiranija i najnesposobnija institucija u državi. Ona o kojoj periodično čitamo o skandalima, guranjima predmeta ''podobnih'' i politički ''pokrivenih'' u ladicu, negdje duboko, gdje stoje godinama.

Koji je krajnji cilj mrzitelja Hrvatske?

Čak i oni koji u to nisu vjerovali na taj način, sada shvaćaju da je Hrvatska prepuna mrzitelja, koji žive među nama, bile su im drage kune, sada euri, a mi smo obična kolonija bogatih. Ovo s novoobnovljenom optužnicom protiv Modrića i Lovrena doista je skandal. Čak i ako niste ljubitelj nogometa, Vatrenih, ni hrvatske nogometne reprezentacije.

I nije slučajno, nema šanse, ni tajming, ni nakana. Izvrsno upućeni i u nogomet, ali i u državne strukture već dulje vrijeme upozoravaju kako je jedan od ciljeva tih rušilačkih struktura, uz destabilizaciju države, konačno rušenje naše reprezentacije. Čini se da to je to sada na djelu, jer, slamanjem njezinoga kapetana, koji će, po svemu sudeći vjerojatno i dalje igrati za nju, računaju na potpuni slom naše nogometne vrste.

Pa, dobro, tko to radi?

Trebalo bi nam nekoliko stranica teksta, ako ne i cijela knjiga, kada bismo htjeli pobrojati sve one pripadnike hrvatskog društva, od medija, do brojnih ''uglednika'', koji sofisticirano godinama podrivaju ovu izmučenu državu. Na svim frontovima.

Politički će znalci znati da je u ogromnoj i vrlo opasnoj igri tzv. ''duboka država'' (Deep state), koja djeluje u svim svjetskim državama i to prilično uspješno. No, objasnimo ukratko za one koji možda nisu čuli za taj termin, ili ne znaju što znači.

Po jednoj od definicija ''duboka država'' usporedni je, paralelni sustav, koji svoje partikularne interese i interese svojih gospodara i istomišljenika nameće kao opće, pa su interesi duboke države u pojedinim trenucima jači su od interesa same države za koju nominalno rade.

Imperium in impero- omertà

To je pojam koji se razvio iz latinskog ''Imperium in imperio'', što znači ''vlast u vlasti'', a to je preuzeto iz grčkog ''Kratos en kratoi'' i označava takvo političko stanje u kojem neka organizacija koja bi nominalno trebala biti podređena državnoj vlasti, ili državnom vrhu, zapravo djeluje potpuno samostalno i bez ikakve kontrole.

Ili, u nerijetkom slučaju, djeluje u dosluhu s vlašću, uvjetujući je i stvarajući novi amalgam društvene moći – mreže neformalne političke moći u kojoj su upleteni svi oni kojima te mreže dopuštaju da obnašaju neku javnu funkciju.

Te mreže koje čine ''duboka država'' i legitimna vlast gotovo su neprobojne, jer su solidarne i brane jedna druga od javnosti i od demokracije, odnosno od građana, koji su dobronamjerno i naivno uvjereni da žive u demokratskom društvu, a te nove političke kaste zapravo određuju smjer države i život njezinih građana. 

To traje samo dok traje i omertà , zavjera šutnje među tim akterima amalgama duboka država – legitimna vlast. No, čim jedna karika popusti, ruši se međusobni dogovor i pakt o međusobnoj obrani.

Jedan od stupova te ''duboke države'', uz moćne pojedince iz vlasti, jesu obavještajni, paraobavještajni, policijski i parapolicijski aparat. Postoji ogromna, visoka piramida ''duboke države'', koja čini nevidljivu mrežu neformalne moći koja vlada hrvatskim društvom.

Samo kao primjer.

''Duboka država'' u Rusiji temelji se na nasljednika KGB-a, sigurnosnu službu FSB-a i na mrežu lojalnih domaćih ''djelatnika''.

U Americi je ''duboka država'' oslonjena na sigurnosno-obavještajne agencije povezane s vojno-industrijskim kompleksom, što je razotkrio još davno predsjednik Dwight Eisenhower. Primjerice, ''duboka država'' srušila je Donalda Trumpa i postavila Joea Bidena, na što je prvi cijelo vrijeme svoje predsjedničke kampanje za drugi mandat upozoravao.

Kako je precizno jednom prigodom objasnio prof. dr. Damir Grubiša, doktor političkih znanosti:

''Kod nas, u Hrvatskoj, u tu mrežu spadaju i veterani Domovinskog rata u paravojnim formacijama spremni na inscenaciju i državni udar protiv onih koji ne pripadaju mreži 'duboke države', menadžeri državnih i paradržavnih firmi, aktivisti vladajuće političke organizacije HDZ-a, medijski i paramedijski djelatnici državnih medija, zaposlenici državne uprave, sveučilišni establišment u Zagrebu, pa čak i Grad Zagreb kao konkurentna mreža duboke države koja se čas isprepliće s glavnom 'dubokom državom', čas joj konkurira i s njom je u sukobu, ali uglavnom u pitanjima klijentelističke učinkovitosti i kupnje podrške''.

Još detaljnije:

''Ta je 'duboka država' došla do izražaja nakon izbora 2015. kada je marionetski premijer, kojeg je postavila 'duboka država', u jednom trenutku odlučio postupiti samostalno – a kao rezultat bio je smijenjen i na čelu vlade je došao pripadnik eurobirokratske kaste iz generacije mladih lavova koji su se sada razmiljeli po institucijama vidljive države i sami bivajući uvučeni u mrežu duboke države i postajući njezinim dijelom''.

Drugi tvrde kako je temelje njezinog djelovanja postavio sam predsjednik Franjo Tuđman, okruživši se ekipom komunističkih kadrova s uvjerenjem i objašnjenjem, prema svjedočenju bivšeg potpredsjednika Vlade i HDZ-a, ratnog ministra zdravstva, kasnije i obrane, Andrije Hebranga, da je ''neprijatelje bolje imati uza sebe''.

Ne treba sumnjati da je Tuđman to nerado učinio, ali u cilju svekolike pomirbe Hrvata, što je bila jedna od ključnih odrednica njegovog političkog programa i djelovanja. Drugim riječima, učinio je to upravo zato da bi Hrvatska bila stvorena i opstala, ali vrlo brzo ''duboka država'' iskliznula je iz njegovih ruku i postala prava ''država u državi''.

Tko je na vrhu piramide?

I djeluje i dalje, sve jače, žešće, bezobzirnije i šire. Slučaj Modrića i Lovrena samo je jedan od mnoštva, ali u ovom trenutku potpuno razvidno pokazuje do kuda je ''duboka država'' došla i na što je sve spremna.

Pitate se tko je još u njoj? Pogledajte samo vrh te nepregledne piramide i sve će vam biti jasno, ne morate biti nikakav politički analitičar. 

Dovoljno je imati zdravi razum i pogledati urušavanje krvlju stvorene Hrvatske do temelja. Ma koliko zvučalo nevjerojatno, nažalost, uopće nije. A to je onda povijesna tragedija za Hrvatsku. 

 

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.