BURZORAMA

Češki fond pobunio se protiv Deutsche Telekoma: optužio ih da smanjuju vrijednost HT-u

Osamdesete godine na Wall Streetu su bile poznate po investitorima aktivistima, tzv. korporativnim raidersima, i slomu burze 1987.  Jedan od poznatijih filmova s burzovnom tematikom "Barbarians at  the Gate" snimljen je po legendarnoj epizodi neprijateljskog preuzimanja velike prehrambeno-duhanske korporacije RJR Nabisco od strane KKR fonda.

12.03.2019. u 19:10
Ispiši članak

Njegovi osnivači Kravis i Roberts su postali prije svega poznati po novoj tehnici preuzimanja kompanija, tzv " leveraged buyout", što bi pojednostavljeno značilo da su preuzeli kompaniju njenim novcem i imovinom koju su založili kod investicijske banke nakon preuzimanja.

Investicijski fondovi traže nove mete u Hrvatskoj

Nama je zanimljivo što je taj model primijenjen na nekoj primitivnoj razini i 90'-ih kod privatizacije nekih naših kompanija u društvenom vlasništvu. Važno je i što se taj famozni KKR pojavio i kod nas prije nekoliko godina kad su preuzeli u Srbiji kompaniju United Group, inače multimedijski konglomerat od telekoma do TV postaja, među kojima su i  vlasnici Nove TV. Oni su 2013. uložili 1,2 milijarde eura u akviziciju United Groupa da bi nastavili s akvizicijama u jugoistočnoj Europi i konačno prošle godine prodali većinski udjel u toj nabujaloj kompaniji drugom fondu BC Partners  za 2,6 milijardi eura. Nažalost, KKR se nije okrenuo prema nekim drugim korporacijama u jugoistočnoj Europi, iako su imali jedan pokušaj da zajedno s Agrokorom preuzmu turski trgovački lanac Migros pa im je očigledno naše tržište poznato .

Još jedan svjetski poznat fond Mid Europe Partners je također prisutan u jugoistočnoj Europi, više u Srbiji, ali mjerka i hrvatsko tržište. U Srbiju su prvo ušli kroz inicijalno ulaganje u stvaranje United Groupa , da bi nakon prodaje tog udjela kupili kompaniju Danube Foods grupaciju koja se sastoji od nekoliko većih prehrambenih proizvođača (Imlek, Bambi, Knjaz Miloš voda). Prošle godine su nakon  dezinvestiranja (Imlek i Knjaz Miloš) ponovno ušli u novi poslovni segment kupujući najveću privatno zdravstvenu kompaniju u Srbiji  Medigroup.

Nama je interesantno da se Mid Europa već dugo spominje u kontekstu Kraša, kao zainteresiran kupac s obzirom na poznatu vlasničku strukturu Kraša koju čine Kraš Esop i ulaganja MI Pivac, ali zasad je sve ostalo na razini spekulacija.

S obzirom da hrvatsko tržište kapitala vapi za takvim aktivist- investorima prošli  tjedan je bio  zanimljiv, jer  se oglasio jedan od većih ulagača u Hrvatski telekom, češki Krupa Global Investment (KGI) (prije se zbvao ARCA investments) u vlasništvu poznatog slovačkog investitora  Pavola Krupe, koji ima pod upravljenjem imovinu vrijednu oko dvije milijarde eura.

KGI traži u HT-u dividendu od 20 kuna

On je optužio vlasnika HT-a, njemački Deutsche Telekom, da namjerno smanjuje vrijednost HT-u. U svom pripćenju za javnost navode sljedeće:

"Preko uprave i predstavnika u Upravi HT-a, Deutsche Telekom već dugo smanjuje vrijednost HT-a koji je jedina telekomunikacijska kompanija u regiji koja ima čistu gotovinsku poziciju i nema financiranja duga. To se događa u razdoblju kada su kamatne stope rekordno niske i pod pritiskom većinskog dioničara Deutsche Telekoma, koji koristi pozitivno financijsko stanje HT-a kao izvor jeftinog financiranja za svoje projekte netransparentne vlasničke strukture i kao pomoć pri poboljšanju pokazatelja konsolidiranog duga Deutsche Telekoma".

"Zahtijevamo od Uprave HT-a da odradi korake koji će voditi prema transparentnijim financijskim tokovima i zaustavljanju namjernog povlačenja sredstava i obezvrijeđivanja kompanije. Pozivamo većinskog vlasnika HT-a Deutsche Telekom da se ponaša transparentno na dobrobit svih dioničara kompanije. U tom bi se slučaju potencijal rasta kompanije mogao  udvostručiti", istaknuo je kaže Pavol Krupa, prvi čovjek KGI-ja. Također traži od HT-a da podigne dividendu na razinu od 20 kuna po dionici s obzirom na financijsko stanje gdje trenutačno HT ima tri milijarde kuna gotovine na računima . Cijena HT-a je i dalje na razini oko 160 kuna.

Nadamo se da smo dobili konačno pravog aktivist-investitora nakon što je led probio Nenad Bakić prije koju godinu sa svojim aktivnim pristupom ulaganjima u Đuri Đakoviću, Petrokemiji i  Valamar Rivijeri. Konačno je i dokapitalizirao varaždinski Varteks i time postao većinski vlasnik, čak je preuzeo i poziciju privremenog CEO-a kompanije u nastojanju da je spasi, a time i svoje ulaganje. To je jedan o rijetkih primjera "turnaround " strategije u RH.

Ovih dana je sam Varteks pozvao investitore na dodatnu dokapitalizaciju ili izdavanje zamjenjivih -konvertibilnih obveznica u visini 10 milijuna kuna. Izvrstan primjer kako bi naše kompanije trebale tražiti novac za ulaganje i širenje putem burze, a ne klasičnim kreditiranjem. Cijena dionice Varteksa je oko 17 kuna.

Još jedna vijest je iznenadila prošlog tjedna tržište kapitala, a to je spajanje dviju kompanija u  zajedničkom vlasništvu Valamar Rivijere i AZ mirovinskog fonda, Imperijal Rab hotela i Hotela Makarska. Naime, dogovoreno je spajanje i zamjena dionica pa tako jedna dionica HMAM daje pravo na 0,3 dionice Imperijal Raba hotela. Sjedište tvrtke će biti na Rabu i zvat će se Imperijal Rivijera d.d. Makarska ostaje samo podružnic, pa će to utjecati na prihode lokalne samouprave,ali najavljuju veća ulaganja u kapacitete na Makarskoj rivijeri.

Inače su obje tvrtke kupljene u zadnjih par godine od države koja je bila većinski vlasnik, pa tako nakon prodaje Hotela Maestral u Dubrovniku, u državnom vlasništvu više nema značajnih hotelskih kapaciteta. Trenutačna cijena HMAM na burzi je oko 220 kuna,a HMST je oko 416 kuna.

Podcijenjena Saponia

Također je od 2014. do danas, Ministarstvo državne imovine i prijašnji DUUDI prodavao dionice HT-a koje su bile u njihovom vlasništvu, iako je dionica bila na povijesnim minimumima pa je tako trenutačno u vlasništvu države samo oko 2,5 posto. Jedan dio tih dionica je založen kao garancija kredita za Petrokemiju i Borovo. Braniteljski fond još uvijek drži značajan udjel od oko 6,5 posto  i mogao bi profitirati ako HT promjeni politiku dividendi i digne ih na višu razinu.

Ljubljanska burza od ovih dana je siromašnija za jednu vrijednu dionicu - Gorenje, koju su novi vlasnici Kinezi odlučili delistati i pretvoriti u  d.o.o. Nažalost taj trend se događa već dugi niz godina, a  i kod nas pa je sve siromašnija ponuda novih kotacija, a nekadašnje perjanice se delistaju.

Nekad vrlo trgovana i likvidna dionica Saponije, inače jedne od najvećih kompanija na istoku Hrvatske, izvozno orijentirane (oko 50 posto izvoza), svela se na minoran promet na burzi. Tvrtka je objavila rast prihoda na 1,12 milijardi kuna, ali i gubitak kao posljedicu otpisa vezanih uz potraživanja od Agrokora. Dionica se kreće zadnjih 52 tjedna u rasponu od 210 do 260 kuna, a trenutačna cijena je 230 kuna,dok su pokazatelji P/S (cijena dionice/prihod od prodaje) na 0,14 a P/B (cijena dionice/knjigovodstvene vrijednosti) na 0,42 što pokazuje da ima prostora za investitore željne ulaganja u kvalitetne kompanije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.