OVO TREBA REĆI

Bojite li se 'novog normalnog' u politici?

Prije trideset godina stvari su bile jednostavne. Raspadao se totalitarni komunistički sustav u Europi, slijedom toga i sve one umjetne višenacionalne državne tvorevine koje je jedino tiranska vlast držala na okupu. Hrvati su imali sreću što je tada na sudbonosnim prvim višestranačkim izborima pobijedio čovjek koji je bio predan, pripremljen i dorastao tim jedinstvenim povijesnim izazovima.

06.03.2021. u 22:28
Ispiši članak

Danas stvari više nisu tako jednostavne. Cijeli svijet je u previranju. Tempo i smjer promjena više ne diktira zbunjena Europa. Ozbiljne teme danas via facti nameću Azija i Amerika. Svaka sa svojim unutarnjim frikcijama, uz potpuno neizvjestan konačni sadržaj ''novog normalnog''.

Europska unija pak trpi teške dezintegracijske udarce, što formalne, što sadržajne. Ne zavaravajmo se, nisu tome uzrok ''loši momci'' na vlasti u pojedinim državama članicama. EU očigledno nema efikasne odgovore na ''novo normalno'' u dugom roku. Bavi se stoga onim što jedino može probaviti – dnevnopolitičkim žongliranjem i pimplanjem po birokratskim labirintima.

U Hrvatskoj je stanje jednako loše. Strateški pristup dugoročnim izazovima opstanka nacije i države ustupio je mjesto ispraznim, neozbiljnim i neodgovornim borbama za fotelje u 5555 izbornih poprišta, od lokalnih četvrti do europskih funkcija. A izazovi opstanka, nije fraza, su enormni. Prvi od njih odnosi se na današnji svjetski problem broj jedan. Demografija. U Hrvatskoj je demografska katastrofa vidljiva i laicima, u svim svojim pojavnim oblicima, ovdje i danas.

Politika bježi od tog problema, gura ga pod tepih. Normalno, reći ćete, eventualni rezultati bit će vidljivi tek za desetak godina, a do tada i u politici ''tko živ, tko mrtav''... Tužna je realnost da danas nema ozbiljnog i cjelovitog programa demografskog opstanka, o nekom preporodu da ne govorimo. Naći ćete tu i tamo podnaslove i općenite natuknice u brojnim političkim programima, začinjene frazama o ''poticanju'', poreznim olakšicama na pelene i slične uobičajene alibi ''mjere''. Problem je jedino što sve to ne bi dobacilo ni do jedan posto potrebnog napora.

Demografski problem je, bez pretjerivanja, toliko velik i toliko težak da traži jednu potpuno novu, nezamislivo odgovornu i dugoročno orijentiranu politiku s neviđenim stupnjem nacionalnog konsenzusa. Sve ono čega danas nemamo ni u tragovima.

Demografski čimbenici samo naizgled djeluju samo u dugom roku. Da, dijete rođeno danas počet će stvarati novu vrijednost tamo neke 2045. No i ta činjenica itekako utječe na ekonomske rezultate već ove godine! Kako? Vrlo jednostavno.

Investicije su poveznica. Svaka investicijska studija opravdanosti radi se na temelju ključnih ekonomskih parametara u budućnosti, a ne na rezultatima iz prošlosti. Eventualna investicija danas ovisi o investitorovom očekivanju ekonomskog okruženja za dvadeset godina. Ključni set varijabli u svakoj ozbiljnoj investicijskoj studiji je onaj demografski – broj stanovnika u godini 2045., starosna struktura, obrazovna struktura.

Ukoliko su demografske projekcije budućnosti nepovoljne, isplative investicije se neće dogoditi danas. Drugim riječima, današnji BDP će biti manji jer se očekuje depopulacija u dalekoj budućnosti. Treba li ovo dodatno obrazlagati?

Sada je možda jasnije zašto i najveće američke korporacije i politika glume majmune zatvarajući oči pred najgorim kršenjima ljudskih prava u Kini. Zbog enormnog tržišta, isključivo. Najvećeg na svijetu. Usput, ista ta politika, kako bi prodala maglu o vlastitoj etičnosti, propituje, vjerovali ili ne, umjetničke motive koji su vodili Ivana Meštrovića kada je po narudžbi isklesao dva spomenika američkim indijancima! Kopljanik i Strijelac na konjima, izgrađeni u Zagrebu, postavljeni u Chicagu 1927. Srušiti! Jer, Meštrović ih je možda smatrao divljacima ...

Eto čime se bavi današnja američka politika. Meksička narkomafija im svakog dana preko granice šalje tisuće djece bez roditelja (za sada), a oni se međusobno optužuju za neadekvatan smještaj, pa i u vojarni u Virginiji, koja nosi ime omražemog južnjačkog generala. Neće dugo, bez brige. Već zabranjuju i  slikovnice za djecu koje je hvalio i jedan... Barack Obama!

Politika koja na izbore ide banalnostima i zastrašivanjem suparnika najbizarnijim podmetanjima ne može donijeti ničeg korisnog. Najmanje može riješiti teške probleme kakvi su demografski, sa ili bez diskontiranih budućih ekonomskih tijekova na sadašnju vrijednost i povezane negativne multiplikativne efekte.

Domaća politika, barem onaj njen, manji, misleći dio, mora odbaciti banalnosti kao ''novo normalno''. Izazovi su, čak i bez korone i potresa, enormni. Gotovo na razini onih iz 1990. Uz to, članstvo u EU u novim okolnostima nosi dodatne neizvjesnosti. Kratkoročne ekonomske koristi su tu.

No, što je s demografskim opstankom brojčano male nacije kojoj prijeti pojačano iseljavanje u bogatije, jednako demografski ugrožene zemlje? Na to pitanje treba svaki dan odgovarati hrvatska politika. A ne na teme poput preimenovanja trgova...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.