Iz posebnog kuta

Bero spava, Zoki se vraća, a jedino ga Aleksandra može spriječiti...

Hrvatska je ušla u rekordnu turističku sezonu, iako to svake godine govorimo, ovaj je put dokazivo. Osim nas lijepih i sposobnih, pomogla nam je nesigurnost drugih, donedavno izrazito atraktivnih destinacija, jeftinijih od nas...Turske, Grčke i Španjolske... I proračun se puni. Iako smo dugo priželjkivali, ne vjerujući da je moguće, nedostatak radne snage i punu zaposlenost, gotovo nam se ostvarilo. Kvalitetu izvozimo, nestaju nam čitavi gradovi, odlaze nam i oni koji imaju posao... hitno moramo pronaći lijek.

15.07.2017. u 21:58
Ispiši članak

Problem nedostatka radnika u turizmu prijeti prelijevanjem i na druga područja pa demografska politika zaslužno ulazi u prioritetne teme... nadamo se i programe.

Zagreb je kao svako ljeto raskopan, što znači da se radi, ali i da će ga uskoro napustiti svi koji mogu do mora. Turista je već sada u glavnom gradu puno, kao i sadržaja pa će i dalje biti gužve. Na zadovoljstvo svih koji broje eure.

Sabor završio sa zasjedanjem i do jeseni ih nema. Vrijeme za analize (ne)učinjenog i statistike. Ne mogu objektivno komentirati ni ovaj saziv, ali opća procjena je da se radi o izrazito skromnoj kvaliteti. Nije novost. Na sreću, uvijek NETKO popravlja dojam. Ovoga puta doista puno novih i mladih, sabornica ne izgleda reciklirano pa im treba dati šansu. Ima i dobrih namjera- pomoć blokiranima, stečajni zakon, suglasje oko Arbitražnog suda. Ali, imenovanja i razriješenja, uvijek posljednja točka dnevnog reda svakog zasjedanja izaziva bure. Da su razriješenja bila brza, nakon izbora kao što to temeljito uvijek odradi SDP i da se ne zadire u vlastitu stranku, bilo bi lakše.

SDP-u se nikada nije dogodilo da razriješava nepodobne toliko mjeseci iza izbora. Oni to odrade odmah i svi uglavnom odšute. Ne sjete se da su 'struka'. Sada je najveća gužva oko dječje pravobraniteljice. Da joj bar SDP nije priskakao u pomoć! Ili, da barem baš oni nisu dirali dobar model s jednim pučkim pravobraniteljem, koji je imao zamjenike za različite ranjive skupine, bilo bi jeftinije i vjerojatno efikasnije, manje administracije, vozila, papira...

Pritom je zaboravljena nova većina u Hrvata. Ranjiva. Stari ljudi. Oni ne odlaze, ali su često žrtva odlazaka svojih članova u bolji život. Sve ih je više i sve su siromašniji. Oni šute pa ih nitko ne čuje. Druge manjine, seksualne i nacionalne čuju se, vide, pobrinu za svoja prava. Osjetljivost na njih je 'in'.

Ima NETKO za koga bi bilo bolje da se za njega nije čulo. Predsjednik SDP Bernardic. Mlad,nekorumpiran, ali sada je definitivno vidljivo, nedorastao stranačkoj funkciji za koju se dugo pošteno borio. Ja ne djelom svjetonazor te stranke, ali nije dobro kad je opozicija bez snažnog lidera. Nije šteta samo za SDP, veća je šteta za svaku vlast koja mora imati korektiv. Ponekad je nužan dogovor vlasti i opozicije. Lidera jedne i druge strane. Zbog Hrvatske. A Plenković nema partnera s druge strane, partnera koji mora moći zatomiti populističko strančarenje kada je to nužno. Simpaticni Bero pogubio se u praznim frazama kojima panično pokušava pridobiti na svoju stranu veterane vlastite stranke. Otišao je u krajnost, a njih svejedno ne može pridobiti.

Dogovor o imenovanju sudaca Ustavnog suda nije smio propasti nakon što je usuglašen. Prevažno pitanje i uvijek su lideri, čak i u najžešćim sukobima, imena dogovorili. Ne baš na najbolji način i često je građanima ostala gorčina. Ali, veću gorčinu i brigu izaziva nedostatak dogovora. Razlozi slabo prikriveni. SDP ne može iznjedriti kandidata za kojega bi bili svi zastupnici te stranke.

Istražno povjerenstvo za Agrokor neuvjerljiv je razlog. Ne sjećam se, a dugog sam staža, ni jednog povjerenstva koje je iznjedrilo koristan ishod. Uvijek je to samo jeftina politička promocija opozicije. Legitiman je takav zahtjev opozicije, ali ne kada je jasno da represivni aparat ozbiljno radi na toj temi. Svaka izjava na sjednicama povjerenstva može ozbiljno ugroziti istragu, ili je bar omesti. Teško da bi se uspjeli i sastati, a već im rad ne bi bio dopušten. Zna to i Bero, ali je tražio izlaz i ušao u-ormar.

Nije stoga čudo da se oglasio Zoran Milanović, kako bi objavio da nikada nije rekao 'Zbogom', već 'Doviđenja'. A vidio je da se pojavio Sanader. Pojavljivanje Sanadera uvijek je bila provokacija za Zokija. Sa Zoranom se nisam slagala, ali uz Beru njegov bi povratak mogao biti realna činjenica. Spavači u stranci se bude... a onda nastavak znamo. Bero ga ne moze spriječiti. Ali,u stranci svi znaju tko bi mogao. Aleksandra Kolarić! Dosljedna i uporna. Ljeto za rekonvalescente je počelo. Dugo i vruće...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.