LIBERALNA KAPITALISTICA

Andreja Plenkovića ništa ne sprječava da ispuni neka obećanja u 100 dana. Ili?

Parlamentarni izbori u jeku pandemije i turistički pustog ljeta završili su premoćnom pobjedom HDZ-a Andreja Plenkovića. Novom starom premijeru trebalo bi biti lakše sastaviti vladu nego popiti čašu vode. I to uopće ne mora biti loše. Dapače, može biti izvrsno. 

07.07.2020. u 07:20
Ispiši članak

Ususret recesiji, čiji ćemo hladni stisak jače osjetiti kad i temperature zraka padnu, a dan se skrati i jesen zakuca na vrata, građani su, dajući Plenkovićevu HDZ-u 66 mandata u Hrvatskom saboru, lideru desnog centra omogućili da sastavi – jeftinu vladu.

Umjesto ljetnog mrcvarenja u iscrpljujućim pregovorima o koalicijskoj vlasti s neizvjesnim rezultatom, umjesto licitacije prohtjeva potencijalnih srednjih, malih i manjih političkih partnera, Andrej Plenković je od građana na poklon dobio praktično cijelo igralište za sebe. Umjesto da on mami potrebne ruke i skupo ih plaća rezultati izbora sugeriraju da bi se ruke mogle nuditi njemu da ih primi u vlak iz kojeg će se moći upravljati zemljom.

Ispuniti obećanja u prvih stotinu dana

Ljepota Plenkovićeve premoćne pobjede za građane sastoji se u tome što ga baš ništa ne sprječava da u prvih stotinu dana svoje nove vlade ispuni neka pred izbore data obećanja. Ona s proturecesijskim djelovanjem. Prije nego što jesen zakuca na vrata Andrej Plenković bi trebao kako je i obećao smanjiti porezne stope na dohodak s 24 na 20 posto, te s 36 na 30 posto. 

Možda čak i prije toga, možda čak na prvoj sjednici nove Vlade, trebao bi donijeti odluku o smanjenju PDV-a na svu hranu s 25 na 13 posto.

To je smanjenje dovoljno veliko da možda čak dovede i do pada cijena hrane. Međutim, koje hrane? Uvozne sa zajedničkog tržišta EU sigurno. Hrana iz EU mogla bi pojeftiniti sutradan nakon donošenja odluke o rušenju PDV-a na nju. A kako je riječ o značajnih 12 postotnih poena našlo bi se prostora i za profit uvoznika i za profit trgovca. I nema tu ničeg lošeg. Dapače, uvoznici i trgovci zapošljavaju ljude. Bivši Agrokor, danas Fortenova, sa skupim kreditom oko vrata i gubicima u polupostojećoj turističkoj sezoni svakako bi se okoristili toliko nižim PDV-om na hranu za porast svoje trgovačke marže. 

Domaća hrana bi morala pojeftiniti

A domaća hrana? Ne pojedu li uvoznici i trgovci svu dobrobit o smanjenja PDV-a na uvoznu hranu nego nešto i pretoče u pad cijene za krajnjeg kupca tada će i domaća hrana morati pojeftiniti. Ključno je pitanje pak hoće li domaći proizvođači hrane koja je iz niza razloga u pravilu slabo konkurentna uvoznoj moći profitirati na rušenju PDV-a na hranu? Vjerojatno ne. Jer nema nikakvog razloga da recimo Konzum, Spar ili Plodine odjednom počnu kupovati veće količine hrane od domaćih proizvođača i plasirati je u svoje trgovačke centre. Zbog samog rušenja PDV-a na hranu trgovci zasigurno neće domaćim proizvođačima ponuditi veću cijenu za njihove proizvode. 

Ipak, smanjenje PDV-a na hranu i smanjenje poreza na dohodak dva su predizborna obećanja HDZ-a koja se mogu provesti praktično – odmah. Ni na "racionalizaciju države" iz koje je Plenković obećao financirati rast socijalnih davanja, rodiljnih naknada i mirovina ne bi trebalo čekati puno dulje od stotinu dana. Digitalizacija kompletne javne uprave također može započeti već sada ubačena, kako političari često vole reći, u petu brzinu, a teritorijalni preustroj zemlje s ciljem drastične štednje može biti zgotovljen u odokativno rečeno svega dvije godine. Ništa dakle ne sprječava Andreja Plenkovića da ispuni sve što je obećao u najkraćim mogućim rokovima. 

Premoćne pobjede mogu biti blagoslov ili prokletstvo, a jedino mjerilo uspješnosti svake vlasti je u tome žive li pod njezinim odlukama građani bolje ili lošije. 

Glasova: 30645

Glasovanje je završeno

Naravno, pobijedila je daleko najbolja opcija

44%

Nisu moj izbor, ali mogu proći

19%

Ne, ovo je užasno

30%

Svejedno mi je

7%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.