(GEO)POLITIČKI OBJEKTIV

Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova, neuki velikosrpski primitivac koji potvrđuje onu da je svaki politički razbojnik prepoznatljiv po svome izrazu lica

NATO bombardiranje Srbije 1999. godine nije previše opametilo udarnike, jurišnike i pregaoce velikosrpske politike. Velikosrpska politika nije doživjela jasnu i nedvosmislenu međunarodnu osudu što ju je ohrabrilo za budućnost. Geopolitičke i ekonomske realnosti takve su da Srbija danas nema kapaciteta za ostvarivanje i dalje živućih snova o stvaranju fantomske ''Velike Srbije''. No to ne znači da će beogradska čaršija od tih planova odustati. Ludilo traje i dalje i ne misli stati.

25.07.2021. u 22:12
Ispiši članak

Tko misli da se ovdje bavimo demagoškim plašenjem naroda bez pokrića neka malo proviri u susjednu državu i pogleda izjave vodećih srbijanskih političara, novinara i intelektualaca. Ideja ''Velike Srbije'', ranije razrađivana u Kovčežiću, Načertanijama, Homogenoj Srbiji i Memorandumu SANU danas je dobila novo ime – ''srpski svet''. A za velikosrbe ''srpski svet'' su sva ona mjesta na kojima se tenkovima pokušala uspostaviti srpska vlast tijekom agresije na Hrvatsku i BiH devedesetih godina.

Vučićev megafon

Srbijanski predsjednik, bivši Šešeljev šegrt Aleksandar Vučić, s obzirom na funkciju na kojoj se nalazi ne može danas otvoreno govoriti o ''srpskoj Glini'' i pozivati na komadanje tuđih teritorija. Zato to čini njegov najodaniji megafon koji se također odaziva na ime Aleksandar. Riječ je, dakako, o Aleksandru Vulinu, ministru unutarnjih poslova i neukome velikosrpskom primitivcu koji potvrđuje onu da je svaki politički razbojnik prepoznatljiv po svome izrazu lica.

Na 13. godišnjicu Pokreta socijalista prošloga tjedna Vulin je izjavio da je zadatak ovoga naraštaja stvaranje „srpskoga sveta, odnosno da objedini Srbe „gde god budu živeli“. Vulin pritom ne skriva da ''srpski svet'' vidi kao ''jedan politički i državni prostor'' koji se treba ostvariti – pazite sada velikosrpske ludosti – ''apsolutno mirno, bez ispaljenog metka''. Vulin je poručio i to da Srbija mora biti spremna braniti Srbe gdje god oni živjeli. Nismo sigurni uključuje li to i Sjedinjene Američke Države? Ili možda Njemačku, budući da je Arkan svojedobno najavljivao da će oni ako treba ići i do Berlina?

Aleksandar Vučić nije se ogradio od Vulinova istupa, a kako i bi kad ovaj samo predstavlja njegov megafon?

Plan komadanja Hrvatske

Nije Vulini jedini koji bulazni o ostvarivanju ''Velike Srbije'' mirnim putem. Pred nekoliko je mjeseci dr. sc. Milomir Stepić, znanstveni savjetnik u Institutu za političke studije, napisao analizu u kojoj se bavi rekonfiguracijom postjugoslavenskog prostora. U okviru te ''rekonfiguracije'' Dalmacija bi postala samostalnom državom, a obuhvaćala bi i današnje hrvatske etničke prostore na području zapadne Hercegovine.

Nastale bi Hrvatska Federacija i Srpska Federacija. Potonja bi se, dakako, proširila na hrvatske etničke prostore. Tako bi, primjerice, u Lici Perušić i Veliki Žitnik, rodno selo Ante Starčevića ušili, u Hrvatsku Federaciju, a Gospić i Smiljan, rodno selo Nikole Tesle, u Srpsku Federaciju. I mnogi drugi dijelovi današnje Hrvatske postali bi, prema željama Milomira i ostalih stepića, dijelovi Srpske Federacije. Milomir Stepić, da budemo vrlo jasni, nije ridikul tipa Jovana Deretića. Riječ je o vodećem srpskom geopolitičaru kojega možemo smatrati pripadnikom srbijanske duboke države.

'Bolje okolnosti'

Ono na što se u čaršiji računa u ostvarivanju planova komadanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine su ''bolje okolnosti''. I demografska situacija. I iz Srbije se iseljava, no računa se na činjenicu da je broj Srbi veći. Pored toga, u čaršijskim krugovima računaju na promjenu geopolitičkih odnosa u svijetu. Predviđa se ubrzani pad Sjedinjenih Američkih Država i jačanje osovine Rusija-Kina.

Velikosrpska ludost pritom ne uzima u obzir da su Rusija i Kina spremne poduprijeti Srbiju samo do granice svojih interesa i da im posve sigurno, uz postojanje žarišnih točaka u svojim okruženjima, ne treba upletanje u nečije sulude megalomanske planove za komadanjem drugih država. K tome, ne će ni SAD ubrzano propasti samo zato što to priželjkuju srbijanski političari i palanački pseudointelektualci.

Jedan je srbijanski novinar nedavno istaknuo da gdje su god Srbe čuvali vučići, vulini, vačići i mnogi drugi, Srba više nema. I to je činjenica. Suluda velikosrpska politika nije nanijela ogromne štete i stradanja samo Hrvatima, Bošnjacima i Albancima, nego i samim Srbima.

Biti na oprezu

Kako bilo, vulinovska događanja naroda u Srbiji (koja su nesumnjivo dijelom povezana i s izborima iduće godine) mogu jedino dizati tenzije i imati destabilizirajuće efekte po čitav prostor bivše Jugoslavije. A s obzirom na to da je stvaranje ''srpskoga sveta'' najavljeno još prošle godine u tome kontekstu treba tumačiti pojedine prošle, ali i buduće pojave ne samo u Srbiji, nego i okolnim državama čiji su teritoriji previđeni za uključivanje u ''srpski svet''.

Iza mnogih provokacija u prošlosti i u Hrvatskoj je stajala ''nevidljiva'' ruka određenoga ''sveta''. Bez paranoje, no budimo na oprezu kad je taj polusvijet u pitanju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.