MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Stoljećima prikupljana samostanska baština s otoka Visovca prvi put u Zagrebu

30.11.2019. u 08:00 do 30.01.2019. u 20:00 sati
Ispiši članak

Dugo pripremana velika izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca, nazvana "Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini" u Zagreb prvi put dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovog samostana, koji je u prigodi otvorenja izložbe obnovljen i restauriran u radionicama Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izložba Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini središnji je ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt koja će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba, otvoriti 30. studenog i predstaviti raskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva.

Riječ je o jedinstvenom i golemom poduhvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zatrta od očiju javnosti i koja će u MUO - u biti predstavljena u punini njihova povijesna značenja: vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog.

Gotovo šest stoljeća prikupljano blago i dragocjenosti, koje su franjevci uspjeli sačuvati tijekom duge i burne povijesti obilježene osvajačkim ratovima i tuđinskom vlašću, bit će predstavljeno na ovoj baštinskoj izložbi Muzeja za umjetnost i obrt kroz odabir predmeta iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne te arhivske i glazbene građe.

Izložba će trajati do 30. siječnja 2020. godine.