POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA, RIJEKA

Ciklus komornih koncerata 'Glazbena Rijeka'

25.10.2019. u 20:00 do 25.10.2019. u 23:00 sati
Ispiši članak

Ciklus komornih koncerata "Glazbena Rijeka" u organizaciji umjetničke organizacije Cristoforium u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, obuhvatit će četiri koncerta hrvatskih glazbenih sastava, u razdoblju od 25. listopada do 17. siječnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci.

Time se nastavlja priređivanje ciklusa komornih koncerata u PPMHP, odnosno Guvernerovoj palači, nakon što je prve dvije godine nositelj programa bila Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog iz Zagreba.

Umjetnički voditelj ciklusa Danije Gašparović kazao je da su organizatori nastojali nastaviti s konceptom ciklusa koji je vrlo uspješno priređivao Lisinski. Ovakvih ciklusa komorne glazbe u Hrvatskoj nedostaje, ustvrdio je. 

Program počinje nastupom sopranistice Tanje Ruždjak i pijanista Lovre Marušića 25. listopada. Slijedi 28. listopada nastup Riječkoga klavirskog trija, kojeg čine pijanist Filip Fak, violinist Krunoslav Marić i violončelist Vid Veljak te 20. prosinca koncert vokalnog ansambla "Projekt Lazarus", koji je posvećen izvođenju neizvođenih ili malo poznatih djela hrvatske glazbene baštine. Na završetku ciklusa 17. siječnja je koncert Zagrebačkih solista s djelima J. S. Bacha.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je bitno da u Rijeci u ovo vriejem postoje kulturni programi nevezani uz projekt EPK. 

Na novinarsko pitanje o razlozima izlaska KD Vatroslava Lisinskog iz projekta, objašnjeno je da se Lisinski odlučio povući iz organizacije niza manifestacija izvan matične kuće, i to zbog velikog obima posla unutar same KD Vatroslava Lisinskog.