ST.CATHERINE

Faroski kantaduri nastupaju na Forumu 'Here we pray' u Egiptu

12.10.2019. u 10:00 do 12.10.2019. u 22:00 sati
Ispiši članak

Faroski kantaduri, pjevačko društvo koje njeguje tradiciju sakralnog i pučkog pjevanja Staroga Grada na otoku Hvaru, od 7. do 15. listopada predstavljat će Hrvatsku na Forumu "Here we pray" koji se održava u Egiptu, točnije u mjestu St. Catherine.

Na Forumu će sudjelovati s predstavnicima Rumunjske, Gane, Alžira i Egipta, a  izvoditi će tradicijske korizmene napjeve Staroga Grada i Vrbanja, pjesme iz poznatog koncerta "Za križen".

Mjesto gdje se Forum održava, St. Catherina, smješteno je u podnožju brda Sinaj, koje još nosi nazive Horeb i Jabal Musa (Mojsijeva planina). Spominje se u Bibliji, Tori i Kuranu kao mjesto gdje je prorok Mojsije primio ploče s deset zapovijedi.

Tako će se poznati napjev "Puče moj, ja izvedoh tebe iz Egipta, potopivši farauna u more Crveno" oriti podno planine Sinaj, objavio je Stari Grad na svojim mrežnim stranicama.

Faroske kantadure kao predstavnike Hrvatske izabralo je Ministarstvo kulture Arapske Republike Egipat na prijedlog Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju hrvatskog Ministarstva kulture. Od država koje su se prijavile na natječaj egipatskog Ministarstva kulture izabrano je samo pet grupa koje će nastupiti na Forumu.

Faroski kantaduri nastoje prikazati dio bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara. Osnovani su s ciljem njegovanja, očuvanja i promicanja mjesne kulturne baštine, izvornog načina pjevanja dalmatinskih pjesama i crkvenih napjeva Velikoga tjedna. Posebno se ističu u izvođenju korizmenih napjeva iz Staroga Grada i Vrbanja u sklopu procesije Za križen, kao i napjeva Puče moj!, koji po mnogima spada u najbolje primjere pučke glazbene tradicije na jadranskoj obali.

 Osim u Hrvatskoj, Kantaduri su gostovali i diljem svijeta, nastupali na vodećim festivalima stare i sakralne glazbe.