GLEDATELJI KARTU U POZADINI PROTUMAČILI KAO PROVOKACIJU

VIDEO Izetbegović o nametanju predstavnika Hrvatima: Nisu trebali igrati sa Zagrebom, Dodikom, Beogradom...

Autor

bl

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za Federalnu TV, govoreći o odnosima s Hrvatima, rekao kako je Izborni zakon trebalo riješiti prije pet do 10 godina, ali je odgovornost za činjenicu da su Bošnjaci Hrvatima nametali političke predstavnike stavio na Zagreb, Beograd, Banju Luku i same bh. Hrvate. Također, konotirao je kako su Bošnjaci na taj način ''kaznili Hrvate''.

26.10.2021. u 13:11
Ispiši članak

"Čović, Hrvati u BiH, Hrvati u Hrvatskoj, njihovi predstavnici, predsjednici stranaka, države, svi traže samo jednu stvar - omogućite Hrvatima da izaberu jednog od tri člana Predsjedništva. I imat ćete s nama mir. Travanjski paket je to omogućavao kroz indirektni izbor. Čović je, igrajući sa Dodikom, s Beogradom, sa Zagrebom, umjesto suradnjom s bošnjačkim faktorom, procjenom da će nešto pritiskom postići, smanjivao šanse da se to desi. To se trebalo dogoditi prije pet, deset godina. U ovoj sad situaciji kada on to želi jednostrano da postigne, da pri tome ništa ne da, nisam siguran da će se to moći postići", rekao je Izetbegović.

Neophodno je da Čović, dodao je, shvati kako mora nešto dati da bi to dobio. Potom je zatražio da se bošnjačkim ljevičarima da status kakav imaju konstitutivni narodi u BiH.

"Ne možemo mi ubiti razlog postojanja građanskih ljevičarskih stranaka i bosanskih stranaka i sve svesti na tri etničke stranke. A to bi se desilo ako bismo izašli u susret i to bi uvijek bilo 2:1 protiv nekog probosanskog, građanskog fronta. Dakle, to nećemo moći uraditi. Mora se naći način da prežive te stranke, ljevičarske, građanske, da imaju iste šanse.

Dakle izaći u susret zahtjevima kroz Travanjski paket.

Tu smo imali svojedobno spremnost i SDP i ljevičara da se ide u tom smjeru. U isto vrijeme, domove naroda svesti na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To bi bio taj ustupak od strane gospodina Čovića. Da bismo promijenili zakon moramo promijeniti Ustav. Da bismo promijenili ustav moramo imati 2/3 ruku u Parlamentu, a da bi to imali građanske stranke moraju glasati za to. Prema tome, ne može se izaći jednostrano i kad bi se htjelo, a ja ne bih ni htio. Mora se naći balansirani, kompromisni prijedlog", rekaoje, između ostalog, Izetbegović.

Međutim, nije samo ta Izetbegovića izjava naišla na negodovanje Hrvata u toj zemlji. Naime, u jednom trenutku, iza Izetbegovića, na ekranu se pojavljuje ilustracija BiH gdje se vidi da piše grad "Lištica". To je, podsjetimo, prijeratni naziv za Široki Brijeg. S obzirom na sve provokacije koje se kroz godine susreću bh. Hrvati, moguće je da ni "Lištica" nije slučajnost nego samo jedna u nizu provokacija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.