EKSKLUZIVNO

Veleposlanik Republike Turske u Zagrebu piše za Direktno: Turska vanjska politika je poduzetnička i humanitarna

Autor

ri

Živimo u doba brzih promjena i nesigurnosti. Suočeni smo s novim, rastućim prijetnjama kao što su terorizam, ilegalna migracija, ksenofobija i mržnja prema "drugačijima". Stoga naša politika treba biti u stanju prilagoditi se stalnim promjenama, pomoći oblikovati dinamiku u našem okruženju u smjeru mira, prosperiteta i stabilnosti. U vezi s tim, vanjska politika treba predvidjeti i djelovati. Potrebna je inicijativa. Zbog toga Turska poduzima inicijative s poduzetničkim i humanitarnim pristupom vanjskoj politici, stoji u smjernicama  vanjske politike Turske, odnosno predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koje je za portal Direktno ekskluzivno argumentirao veleposlanik Republike Turske u Zagrebu Nj. E, gospodin Babur Hizlan.

08.11.2018. u 16:10
Ispiši članak

Piše: Nj. E. g. Babur Hizlan, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj

 

Živimo u doba brzih promjena i nesigurnosti. Suočeni smo s novim, rastućim prijetnjama kao što su terorizam, ilegalna migracija, ksenofobija i mržnja prema "drugačijima". Stoga naša politika treba biti u stanju prilagoditi se stalnim promjenama, pomoći oblikovati dinamiku u našem okruženju u smjeru mira, prosperiteta i stabilnosti. U vezi s tim, vanjska politika treba predvidjeti i djelovati. Potrebna je inicijativa. Zbog toga Turska poduzima inicijative s poduzetničkim i humanitarnim pristupom vanjskoj politici.

Danas, za nas ne postoje granice. Turska je politički i ekonomski prisutna u svim dijelovima svijeta. Turska diplomatska mreža rapidno se razvijala tijekom posljednjih nekoliko godina, a trenutno broji ukupno 240 misija u inozemstvu. S ovom brojkom, Turska ima petu najveću globalnu mrežu u svijetu.

Regionalno vlasništvo je od ključne važnosti u prevladavanju problema i poboljšanju odnosa. S ovakvim razumijevanjem, pokrenuli smo niz trilateralnih / kvadrilateralnih mehanizama i regionalnih inicijativa, uključujući trilateralni mehanizam Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kako bi se potaknulo međusobno povjerenje i suradnja unutar regije.

Također nastojimo poboljšati naše gospodarske veze putem sporazuma o slobodnoj trgovini, preferencijalnim trgovinskim režimima i paketima poticaja. 20 sporazuma o slobodnoj trgovini (19 zemalja i EFTA) već su na snazi. Također, ukidanjem zahtjeva za vizom, ojačali smo naše kulturne i društvene odnose s 70 zemalja, od kojih je većina u našoj regiji.

Suzbijanje terorizma na učinkovit način nalazi se na vrhu turskih prioriteta. Suočavanje s ovom sve većom prijetnjom kroz međunarodnu suradnju postalo je nužnost. Stoga, osim poduzimanja vlastitih operacija, Turska aktivno pridonosi međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma.

Turska također pridonosi sprečavanju i mirnom rješavanju sukoba, uključujući posredovanje, te poticanje uzajamnog poštovanja i zajedničkih vrijednosti širom svijeta. Turska je 2010. godine zajedno s Finskom predvodila inicijativu "Posredovanje za mir" unutar UN-a, kako bi se podigla svijest o posredovanju. Sličnom skupinom supredsjeda Turska-Finska-Švicarska pri OESS-u. U okviru svoje vodeće uloge na području posredovanja, Turska je također domaćin "Istanbulske konferencije o posredovanju".

Što se tiče primjerice Sirije, Turska nastavlja s radom na smirivanju stanja na terenu i postizanju političkog rješenja na temelju utvrđenih UN parametara. Kroz sastanke u Astani postignut je značajan napredak na konsolidaciji prekida vatre, provedbi memoranduma o de-eskalaciji i usvajanju mjera za izgradnju povjerenja između sukobljenih strana. Nedavno, još jednom uz inicijativu Turske, u Istanbulu je održan sastanak o Siriji, uz sudjelovanje Francuske, Njemačke i Rusije.

UN inicijativa o Savezu civilizacija, pod pokroviteljstvom Turske i Španjolske (trenutno s 146 članova) ima za cilj izgraditi most među narodima i promicati dijalog. Dakle, ona predstavlja najsnažniji odgovor na scenarije tzv. "sukoba civilizacija".

Humanitarna diplomacija još je jedan nezaobilazni aspekt turske vanjske politike. Turska ima vodeću ulogu u humanitarnoj diplomaciji s fokusom na ljudski uzrok i kroz službeni razvoj i humanitarnu pomoć.

Razvojna suradnja institucionalizirana je osnivanjem Turske Agencije za Razvoj i Suradnju (TIKA). Danas TIKA provodi projekte u 150 zemalja s 61-im koordinacijskim uredom u 59 zemalja. U Hrvatskoj, također, TIKA realizira projekte poput pomaganja vrtićima i knjižnicama. Nedavni zajednički projekt bio je pomoć slabovidnima.

Prema OECD Odboru za pomoć u razvoju, službena pomoć u razvoju od strane Turske (ODA) iznosila je 8,14 milijarde dolara u 2017 godini. Humanitarna pomoć ima najveći udio u našoj ODA-i u iznosu od 7,20 milijardi dolara. Turska je bila najveći donator humanitarne pomoći u svijetu 2017. godine i najveći donator u usporedbi s nacionalnim dohotkom (0,85%).

Turska provodi politiku otvorenih vrata za Sirijce koji su morali pobjeći iz svoje zemlje zbog nasilja. U Turskoj se trenutno nalazi više od 3,5 milijuna Sirijaca. Njih oko 230.000 živi u jednom od 21-og privremenog prihvatnog centra. Turska je potrošila 32 milijarde dolara (uključujući općine i turske nevladine organizacije) za potrebe tih ljudi, dok je ukupni doprinos koji smo dobili od međunarodne zajednice daleko od ispunjavanja očekivanja. Nastavljamo držati naše granice i srca otvorenim za migrante i izbjeglice. No postoji ograničenje što Turska može učiniti sama.

Turska je i dalje najveća zemlja domaćin prema podacima UN-ove Agencije za izbjeglice. Više od 600.000 djece u Siriji nastavlja školovanje u Turskoj. Nadalje, broj sirijskih tinejdžera koji studiraju na turskim sveučilištima penje se na više od 20.000.

U skladu s ovom politikom, Turska je bila domaćin prvom Svjetskom humanitarnom sastanku na vrhu (WHS) u svibnju 2016. kako bi se pomoglo boljem rješavanju današnjih složenih humanitarnih izazova. To je još jedan pokazatelj odlučnosti Turske za nastavkom vodeće uloge u humanitarnom segmentu.

U narednim godinama, s našim rastućim sredstvima i mogućnostima, odlučni smo nastaviti ovu poduzetničku i humanitarnu vanjsku politiku i putem nje doprinijeti zajedničkim ciljevima čovječanstva. Znamo, nećemo biti sami na ovom putovanju. Turska poziva cijeli svijet da doprinese zajedničkim ciljevima čovječanstva.


 


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.