SNAGA SRPSKE PROMIDŽBE

Tekst iz Jerusalem Posta ponovno pokrenuo raspravu o broju jasenovačkih žrtava; reakcije na tekst koji 'pljuje' i po Goldsteinu ne smiruju se

"U ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati surađivati s takvim tipovima, koji se zapravo rugaju žrtvama Holokausta", napisao je Godlam referirajući se na Goldsteina zamjerajući mu da u vremenu "kad je antisemitizam u eksponencijalnom rastu, (...) Ivo Goldstein ide tvrditi da je Adolf Hitler - dok je Berlin bio pretvaran u prah i pepeo ruskim kaćušama - stigao razmišljati kako na nekakav Balkan poslati spravu za mljevenje kostiju!?".

Sam Goldstein reagirao je na tekst rekavši da je riječ "o hrpi besmislica i laži, kao i uvreda na njegov račun", najavivši da su ga iz Jerusalem Posta pozvali da napiše odgovor kojeg će uskoro objaviti.

Međutim, u Goldmanovom članku, propituju se i brojke žrtava u Jasenovcu, na što je reagirao i beogradski Muzej žrtava genocida, koji je izrazio čuđenje i uputio javni protest tim novinama zbog iznesenih "lažnih tvrdnji" o jednom od "najmonstruoznijih stratišta u cijeloj Europi tijekom Drugog svjetskog rata" te ističu da se autor bez ikakvih stručnih kvalifikacija i potpuno nepoznat međunarodnoj znanstvenoj zajednici uključio u raspravu o iskrivljavanju Holokausta, prenosi Antifašistički vijesnik.

Oglasila se i Javna ustanova Spomen područja Jasenovac čiju reakciju u cijelosti prenosimo:

"Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem izražava svoje duboko neslaganje sa stavovima autora Davida Goldmana, iznesenim u članku objavljenom u listu Jerusalem Post. Na internetskoj stranici izraelskog dnevnog lista Jerusalem Post 14. kolovoza 2021. objavljen je članak autora Davida Goldmana pod nazivom 'Ovo sramotno ruganje holokaustu mora odmah prestati' (eng. This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop now). U sljedećim danima tekst su prenijeli i neki mediji iz Hrvatske i susjednih zemalja, a stavovi autora izneseni u tekstu izazvali su reakcije zainteresirane javnosti. Nakon ovih reakcija, tekst više nije dostupan na internetskoj stranici Jerusalem Posta.

David Goldman misteriozni je autor članka koji se predstavlja kao slobodni novinar iz Adelaidea u Australiji, voditelj internetske stranice thegoldmanreport.org, posvećene 'razotkrivanju nacističkih kolaboracionista i neonacista u Australiji'. Stručnoj javnosti je do sada bio nepoznat, a na internetskoj stranici medium.com moguće je pronaći njegov tekst objavljen 17. srpnja 2021., osebujnog naslova 'Kako liberalne elite i ratni kriminalci uništavaju povijest holokausta' (eng. How liberal elites and war criminals are destroying the history of the Holocaust).

U oba navedena članka autor donosi niz netočnih informacija na osnovu kojih donosi pogrešne zaključke. Očito je nepoznavanje teme o kojoj piše, a zaključke donosi na osnovi neznanstvenih izvora. U čudnom izokretanju činjenica, Goldman u svojim tekstovima optužuje pojedince i ustanove za 'ruganje holokaustu', a na kraju je upravo on taj koji dovodi u pitanje žrtve te se na taj način ruga žrtvama. Tako su se na meti njegovih napada našli povjesničari Ivo Goldstein i Rory Yeomans, te ustanove koje brinu o čuvanju sjećanja na žrtve holokausta kao što su Memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema te US Holocaust Memorial Museum iz Washingtona.

Indirektno je prozvano i Spomen područje Jasenovac zbog pitanja broja žrtava ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac.

Zato će Spomen područje Jasenovac još jednom iskoristiti ovu priliku kako bi podsjetilo javnost na povijesne činjenice. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske u travnju 1941. godine, donesene su zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti koje su se odnosile protiv Židova i Roma te diskriminatorne odredbe protiv Srba. Osnivanjem koncentracijskih logora, a prvenstveno logora Jasenovac u kolovozu 1941. godine, pripadnici ove tri etničke skupine deportirani su prema logorima, gdje je izvršen genocid nad Srbima i Romima, holokaust nad Židovima te zločini protiv čovječnosti protiv drugih zatočenika koji su deportirani u logore iz razloga što se nisu slagali s politikom ustaškog režima. Uz to, dogodili su se brojni masakri civilnog stanovništva, pretežno Srba, na teritoriju tadašnje NDH.

Dužnost i obaveza Spomen područja Jasenovac je da kroz svoju muzeološku, obrazovnu, izdavačku te komemorativnu djelatnost čuva sjećanje na žrtve. To će nastaviti raditi i dalje s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i inozemstva. Sastavni dio djelatnosti je nastavak rada na projektu Poimeničnog popisa žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941. – 1945., čiji je cilj da imena žrtava ne budu prepuštena zaboravu, a isto tako da se stručnim i znanstvenim pristupom stane na kraj bilo kakvom preuveličavanju ili umanjivanju strašnih zločina holokausta i genocida koje su ustaše počinili u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata". 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.