IMAJU NEKE PRETPOSTAVKE

RASTE ZABRINUTOST Senzori otkrili stalno povećanje razine radioaktivnosti u Černobilu, stručnjaci ne razumiju zašto se to događa

Autor

lš/h

Razina radijacije ispod reaktora 4 u Černobilu, gdje je 1986. bila nuklearna katastrofa, iznenadila je stručnjake, prenose 24sata.

26.09.2021. u 14:37
Ispiši članak

Ispod tog reaktora koji je eksplodirao i dalje je aktivno nuklearno gorivo i sljedećih 24.000 godina nitko neće moći živjeti na tom području. Struktura od 1,5 milijardi eura štiti da se radijacija proširi, ali sad se ona pojačava, a nitko ne zna zašto.

Neil Hyatt, nuklearni kemičar sa Sveučilišta u Sheffieldu spomenuo je kako postoji mogućnost da se uranovo gorivo samo po sebi ponovo zapali. "Baš kao što se ugljen može ponovo rasplamsati u roštilju, tako i nuklearni materijali koji su nekad bili zapaljeni", pojašnjava Hyatt. 

On je, kao i nekolicina nuklearnih kemičara, ranije spominjali mogućnost ponovnog aktiviranja urana iz Černobila, ali znanstvenici iz Ukrajine koji su odgovorni za upravljanje nuklearnom aktivnošću u blizini do sada zapravo nisu slušali.

Znanstvenici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate razinu radioaktivnosti. Nedavno su ti senzori otkrili stalno povećanje razine radioaktivnosti. Stručnjaci iz Ukrajine ne razumiju zašto se to događa, iako imaju neke pretpostavke.

Voda se koristi za pokretanje procesa fisije unutar nuklearnih materijala, što čini energiju oslobađanja nuklearnog materijala koja se unutar nuklearnog reaktora može držati pod kontrolom, ali u ovom slučaju stručnjaci se boje da to neće moći kontrolirati.

Druga pretpostavka je da budući da je reaktor 4 potpuno zaštićen, voda od kiše nije mogla doći do nuklearnog goriva. Voda iz kiše mogla je držati nuklearni materijal pod kontrolom. Bez vode nuklearno gorivo može biti u opasnosti od pregrijavanja, što može dovesti do nove nuklearne katastrofe.

Možda postoji još jedan razlog za ovo stalno povećanje radioaktivnosti, ono što je gore spomenuto samo su pretpostavke, možda se nešto potpuno drugačije događa ispod reaktora 4 ili unutar nuklearnog materijala koji je ostao unutra.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.