POVIJESNA KATASTROFA

PROPUŠTENIH ŠEST TJEDANA Kako je Donald Trump izgubio 'bitku' svoga života

Autor

Andrea Latinović//The Guardian

U trenucima kada se piše konačna povijest pandemije korona virusa, datum 20. siječnja 2020. godine trebao bi biti posebno istaknut. Naime, toga je dana 35-godišnji muškarac iz države Washington, koji se nekoliko dana ranije vratio iz posjete obitelji u Wuhanu u Kini, postao prva osoba u SAD-u kojoj je dijagnosticiran virus.

03.04.2020. u 12:42
Ispiši članak

Istoga dana, udaljen 5000 kilometara, u Južnoj Koreji prijavljen je prvi potvrđeni slučaj Covid-19. Podudarnosti su očite, ali tu sličnost završava...

U samo dva mjeseca od toga kobnog dana, reakcije na korona virus koje su pokazale SAD i Južna Koreja bile su potpuna suprotnost.

Jedna je država djelovala brzo i agresivno kako bi otkrila i izolirala virus, a time je uvelike suzbila krizu- Južna Koreja.

Druga je zemlja čekala, zagušila se u kaosu i zbrci, trpeći ćudljivost i nepovjerenje svoga predsjednika, a sada je suočena s hitnom situacijom zastrašujućih razmjera za tamošnje zdravlje- SAD.

U roku od tjedan dana od svog prvog potvrđenog slučaja, Južna Koreja je, upuštajući se u borbu s korona virusom, pozvala 20 svojih najjačih tvrtki u privatnom vlasništvu, na svojevrsni zdravstveni ekvivalent summita o planiranju rata i rekla im da razviju test na virus, doslovce, ''brzinom munje''. Tjedan dana nakon toga odobren je prvi dijagnostički test i krenuo je u bitku, identificirajući zaražene osobe, koje bi tada mogle biti u karanteni, kako bi zaustavile širenje bolesti.

Nakon što su napravili oko 357.896 testova, ta je država više-manje pobijedila u ratu protiv korona virusa. Sada je u toj državi, sudeći po najnovijim podacima, oko 9976 oboljelih, na oko 50 milijuna stanovnika.

A situacija u SAD-u poprima zastrašujuće razmjere. Samo dva dana nakon prve dijagnoze u državi Washington, 22. siječnja, Donald Trump hvalio se na CNBC-u, tvrdeći: ''Mi to imamo potpuno pod nadzorom. To je jedna osoba iz Kine. Bit će sve u redu''.

Fijasko nevjerojatnih razmjera...

Tjedan dana nakon toga, 28. siječnja, Wall Street Journal objavio je tekst s mišljenjem dvojice bivših visokih dužnosnika zdravstvene politike iz Trumpove administracije pod naslovom Act Now to Prevent American Epidemic. Luciana Borio i Scott Gottlieb iznijeli su prijedloge mjera koje su trebale biti učinjene odmah, kako bi se spriječila velika zdravstvena katastrofa.

Na vrhu njihovog popisa zadataka bilo je raditi s privatnom industrijom na razvoju ''brzog dijagnostičkog testa za jednostavno korištenje''; dakle, oni su predlagali upravo ono što je odmah učinila Južna Koreja.

Tek 29. veljače, više od mjesec dana nakon teksta i gotovo šest tjedana nakon što je u zemlji potvrđen prvi slučaj korona virusa, Trumpova administracija taj je savjet počela primijenjivati u praksi. Laboratorijima i bolnicama napokon je bilo dopušteno provesti vlastita ispitivanja Covid-19 kako bi se ubrzao proces.

Katastrofalna reakcija američkog državnog vrha

Upravo tih šest tjedana sigurno će ući u konačnu povijest kao upozoravajuća priča o razornim posljedicama neuspjelog političkog vodstva.

U ovom trenutku u SAD-u, prema posljednjim podacima u trenutku pisanja teksta, broj preminulih od Covida- 19, bolesti dišnoga sustava koju uzrokuje korona virus, iznosi 6125 mrtvih, a broj zaraženih u svih 50 američkih država prešao je 300.000!

Broj zaraženih u svijetu u četvrtak je prešao milijun, a broj umrlih 52 tisuće.

Prema procjenama stručnjaka za zdravstvo Bijele kuće, od korona virusa će, čak i ako na snazi bude potpuna karantena, umrijeti između 100 i 240 tisuća Amerikanaca! Dakle, ''debelo'' su, barem formalno, preskočili samo izvorište zaraze, Kinu...

Više od četvrtine slučajeva nalazi se u New Yorku, koji je sada globalno središte pandemije korona virusa, a New Orleans je također podigao uzbunu. No, najviše zabrinjava činjenica da se krivulja slučajeva naglo povećava, bez znakova usporavanja, kako je bio slučaj u Južnoj Koreji.

"Američki će odgovor generacijama biti proučavan kao udžbenički primjer katastrofalnog, neuspjelog napora", izjavio je nedavno na sveučilištu u Georgetownu Ron Klain, koji je predvodio borbu protiv ebole. "Ono što se dogodilo u Washingtonu bio je fijasko nevjerojatnih razmjera''.

Jeremy Konyndyk, koji je predvodio odgovor američke vlade na međunarodne katastrofe u SAD-u, od 2013. do 2017., također je naveo kao propust tih nesretnih šest tjedana. Tako je izjavio za The Guardian: "U SAD-u svjedočimo jednom od najvećih propusta osnovnog upravljanja i osnovnog vodstva u modernom vremenu." Naime, kako pokazuje analiza Konyndyka, Bijela kuća do kraja siječnja imala je sve potrebne informacije kako bi mogla odlučno djelovati. Umjesto toga, Trump je u više navrata umanjivao ozbiljnost prijetnje, optužujući Kinu za ono što je nazvao "kineskim virusom" i lažno inzistirao da su njegove djelomične zabrane putovanja Kinom i Europom potrebne samo za suzbijanje krize....

Ako je barem malo pomoglo, Trumpova odredba o zabrani putovanja samo je ''kupovanje vremena''.

Nemoguće je predvidjeti koje je sljedeće žarište nakon New Yorka i New Orleansa...

"Nismo to vrijeme koristili optimalno, posebno u slučaju testiranja", rekao je William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti u zdravstvenom centru Sveučilišta Vanderbilt. "Cijelo vrijeme igramo oklijevajući nadoknađivanje''.

Kao što Schaffner tvrdi, ta teško ''izborena'' odredba masovnog testiranja ''stavila je SAD  iza osmerokutne lopte'', već u početku. 

"Nije nam dopustio i još uvijek ne dopušta da definiramo opseg virusa u ovoj zemlji!''.

Iako je odluka da se privatnim i državnim laboratorijima omogući testiranje povećala protok testnih sustava, SAD i dalje zaostaje za Južnom Korejom koja je provela više od pet puta više testova po stanovniku. Zbog toga je predviđanje gdje će se pojaviti sljedeća vruća točka nakon New Yorka i New Orleansa gotovo nemoguće....

U nedostatku dovoljnih kompleta za testiranje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u početku su se čvrsto testirali i stvorili usko grlo.

"Vjerujem da je CDC uhvaćen ravnih nogu", kako je to izjavio 7. ožujka guverner New Yorka, Andrew Cuomo i dodao: ''Usporavaju državu''. CDC-ov zajednički test testiranja bio je prvi pokazatelj da je Trumpova administracija promašila, dok su se zdravstveni uvjeti pogoršavali. Nadalje, iza kulisa izloženi su duboki nedostaci u načinu na koji su federalne agencije radile pod Trumpom.

U 2018. godini pandemijska je jedinica u vijeću za nacionalnu sigurnost - koja je imala zadatak pripremiti se za hitne slučajeve zdravlja upravo kakva je sada- ukinuta je! 

"Eliminiranje ureda pridonijelo je sporoj reakciji domaće vlade", napisala je Beth Cameron, bivša viša direktorica ureda u Washington Postu.

Ukidanje toga ureda pogoršalo je trend koji je već bio prevladavajući nakon dvije godine vladavine Trumpa - egzodus kvalificiranih i iskusnih dužnosnika koji su znali što rade. "Došlo je do smanjenja stručnosti, kompetentnog vodstva na važnim razinama vlasti", rekao je bivši visoki vladin dužnosnik Guardianu. "S vremenom je bilo puno paranoje i ljudi su otišli i teško su privlačili dobre zamjene", rekao je dužnosnik. "Nitko nije želio raditi tamo."

Trump je, dakle, predložio 16-postotno smanjenje financiranja CDC-a 10. veljače; samo  11 dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, zbog Covid-19.

Schaffner, koji sebe opisuje kao "predsjednika navijačkog kluba CDC-a", izjavio je da je tužan zbog načina na koji je CDC stao na stranu tijekom posljednja dva mjeseca. "Ovdje imamo javnozdravstvenu problematiku našeg doba i nitko se ne čuje od CDC-a, vodeće organizacije javnog zdravstva u svijetu", rekao je Schaffner.

Pod Trumpom, kroz Washington prolazi anti-znanost

Također, Uprava za hranu i lijekove (FDA), koja regulira dijagnostičke testove i kontrolirat će sve nove tretmane korona virusa, također je pokazala slabosti. Agencija je nedavno nagovijestila kako razmatra mogućnost propisivanja lijeka za  malariju klorokinin oboljelima od korona virusa, iako nema dokaza da bi on mogao djelovati i neki pokazatelji da bi mogao imati ozbiljne nuspojave. I ta je vijest šokirala mnoge znanstvenike, s obzirom na to da je Trump osobno gurnuo nedokazan lijek kao rješenje. Progutao je val anti-znanstvenih mišljenja...

Kao što je bivši visoki dužnosnik ustvrdio: ''FDA se priklonio političkom pritisku i donošenju odluka potpuno suprotnih modernoj znanosti!''

Visoko cijenjeni službeni službenici u karijeri, s besprijekornim znanstvenim priznanjima, borili su se za izlazak pred predsjednika. Dr. Anthony Fauci, stručnjak za zarazne bolesti, koji je postao rijetko pouzdano lice u administraciji usred bitke s korona virusom, izrazio je svoju frustraciju.

U jednom je trenutku, novinar magazina Science, Jon Cohen, upitao Faucija ''kako može stati uz Trumpa na dnevnim brifinzima za novinare i slušati ga kako zavarava američki narod, s komentarima poput onih da je zabrana putovanja u Kinu bila velik uspjeh u blokiranju ulaska u virus''. Fauci je odgovorio: "Znam, ali što da radim? Hoću reći, ozbiljno Jon, da se razumijemo, što želiš da radim?".

Trump je sebe proglasio samozvanim "predsjednikom rata". Ali, ako naslov ima bilo kakvu valjanost, njegova vojna taktika bila je krajnje nekonvencionalna. Pogoršao je probleme s kojima se susreću federalne agencije igrajući se, dok je korona virus počeo svoje strahovito širenje.

Tek 29. siječnja Trump je osnovao posebnu radnu skupinu za korona virus, a zatim je dao u nadležnost potpredsjedniku Mikeu Penceu, koji je odmah imenovao Deborah Birx "koordinatorom za odgovor na korona virus", prije nego što je federalna agencija za izvanredne situacije Fema počela preuzimati ključna područja, s Jaredom Kushnerom, predsjednikovim zetom, stvorio je tim u sjeni.

"Nema nikakve odgovornosti", rekao je bivši visoki dužnosnik Guardianu. ''Nastavlja se. Nitko nije vlasnik problema''.

Trump:  'Ne brinite, sve će biti sjajno!'

Usred zabune, svakodnevno upravljanje krizom često dolazi izravno od samog Trumpa putem njegovog feeda na Twitteru. Predsjednik je, s više od pola pozornosti na njujorškoj burzi, dosljedno govorio o razmjerima krize. 30. siječnja, dok je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu izvanrednu situaciju, Trump je rekao: ''Imamo samo pet osoba. Nadam se da će sve biti sjajno''.

Još 24. veljače Trump je tvrdio da je "korona virus u SAD-u pod kontrolom".

Sljedećega dana, Nancy Messonnier, najviša dužnosnica CDC-a za respiratorne bolesti, zauzela se za radikalno drugačiji pristup govorenja istine, upozorivši američki narod da ''poremećaji u svakodnevnom životu mogu biti ozbiljni“. Trump je navodno bio ljut zbog komentara i njegovog utjecaja na cijene dionica pa je nazvao njezinoga šefa, ministra zdravstva i ljudskih resurse, Alexa Azara i vikao na njega.

"Messonnier je bila sto posto u pravu. Dala je potpuno iskrenu i točnu ocjenu", rekao je Konyndyk za Guardian. I zbog toga je Trump bijesno to zamjerio njezinom odjelu. "To je poslalo vrlo jasnu poruku o tome što je i što nije dopušteno reći."

Konyndyk se prisjeća kako je nazočio sastanku sredinom veljače s prisutnim najvišim dužnosnicima Trumpove administracije na kojemu je jedina tema razgovora bile zabrane putovanja. Tada je počeo očajavati zbog saveznog rješavanja krize. ''Mislio sam: 'Sveti Isuse! Gdje se raspravlja o zaštiti naših bolnica? Gdje se raspravlja o visokorizičnoj populaciji, o nadzoru kako bismo otkrili gdje je virus? Tada sam znao da je predsjednik odredio prioritet, birokracija je slijedila, ali to je bio pogrešan prioritet''.

Katastrofa na vidiku

U jeku katastrofe testiranja došlo je do katastrofe osobne zaštitne opreme (OZO), katastrofe s bolničkim krevetima, a sada i katastrofe s respiratorima, koji doslovno spašavaju živote i u širokoj su ponudi u cijeloj zemlji.

Kada su guverneri molili Trumpa da im da veće ovlasti oko ovog kritičnog problema, on je 16. ožujka dao svoj odgovor. U frazi koja će stajati uz 20. siječnja 2020. kao jedan od najvažnijih trenutaka otkrivanja povijesti korona virusa, Trump je izjavio: "Respiratori, ventilatori, sva oprema - pokušajte je nabaviti sami!."

Do danas je Trumpova administracija opskrbila oko petstotinjak respiratora u New Yorku. Prema procjeni guvernera New Yorka, Andrewa Cuoma, potrebno ih je- 30.000. "Želite li se potapšati po leđima za slanje 400 respiratora?'', bijesno je javno upitao Cuomo Donalda Trumpa i odbrusio mu: "Vi birate- 26.000 koji će umrijeti, jer su poslali samo 400 respiratora!''.

U ovom trenutku, SAD su najveće žarište pandemije korona virusa, a čak i sadašnje Trumpove procjene o mogućih 240.000 mrtvih, koje su zastrašujuće, pokazuju, na žalost, kako se čovjek koji se smatra ''predsjednikom svijeta'', pokazao kao totalni amater i državnik koji će u povijesti ostati zapamćen i po ovoj, za stotine tisuća, ako ne i milijuna Amerikanaca, tragičnoj sudbini koja se mogla izbjeći, ili barem znatno ublažiti.

Originalan tekst je objavljen u The Guardianu, 28. ožujka 2020. godine.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.