FUJ!
Priznao što rade s mesom kojem je istekao rok trajanja: Ovo će vas zgroziti
Gastroenterolog Vojislav Perišić je otkrio koje je najkvalitetnije meso, a prema njemu to nije ni piletina ni puretina.
Istaknuo je kako bi svakog dana trebalo jesti komad mesa. "Može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso, evo da vam kažem, kada uđete u američku mesnicu, najviše se jede govedina. Nije to teleće, nije juneće meso. Zašto? Govedina je vrlo crvena, što govori o sadržaju željeza, a gdje ima željeza, ima i cinka", kazao je.
"Kada uzmete komad govedine, često ima i masnoće, a ta masnoća je zdrava jer sadrži vitamin D. Govedina je također jeftina i daleko bolja od svinjetine. Od svinjetine uzimajte samo but, a kada jedete sušeno, jedite samo crveni dio", rekao je doktor. Treba biti oprezan pri kupovini mesa, na što je upozorio radnik trgovačkog lanca u Srbiji.
"Biti radnik ovog lanca marketa nije nimalo lako. No, danas je teško pronaći posao, a ja moram izdržavati svoju obitelj. Dugo godina sam ovdje i na početku su ove trgovine bile za ponos i pohvalu. No, stvari su se znatno promijenile. Radi se sve i svašta kako bi se ostvarila veća zarada, a na štetu potrošača. Ranije smo znali tko je odgovoran za meso, mliječne proizvode, pekarske proizvode, voće…", kazao je za Kurir.
FOTO: Unsplash
'Ne znam ni odakle da počnem...'
"Sada svi radimo sve. Istovremeno, premještamo kutije s prolaza, siječemo meso, skrivamo proizvode s isteklim rokom, pakiramo ih na police, popravljamo hladnjake koji se kvare najmanje jednom tjedno. I možda ne bi bilo toliko strašno da za našu bijednu plaću ne moramo još i varati potrošače, jer nam je tako naređeno. U suprotnom, svaki gubitak ili neostvarenu dobit plaća poslovođa, a samim time i svi radnici iz trgovine", ispričao je radnik.
"Ne znam ni odakle da počnem, jer ima toliko jezivih stvari. Počeo bih od delikatesa i mesa, jer ono što se tamo radi ozbiljno može ugroziti zdravlje potrošača. Na primjer, kada nam stigne svježe meso, rok uporabe mu je samo nekoliko dana. Ako se ne proda sve, naravno da se ne baca, već se šalje na daljnju obradu. Prvog tjedna mesar svakodnevno potapa meso u ocat i vodu, a ako ostane u vitrini drugog tjedna, ono se smatra potpuno pokvarenim i mijenja mu se svrha i oblik", otkrio je pa je iznio detalje.
Širi se opasna bakterija koja jede meso: Sve počinje groznicom, a završava za 48 sati, smrću
Ponovno se opere u octu i vodi, nastavio je, a zatim se samelje nekoliko puta na stroju, napuni začinima i od toga se prave kobasice i ćevapi. "Budući da nemaju deklaraciju za taj novi proizvod, čekamo novu turu svježeg mesa pa nju koristimo, a staru bacamo. Čak i mljeveno meso upitnog je porijekla jer više ne prodajemo naše svježe mljeveno meso na licu mjesta, već ga uvozimo gotovo smrznuto”, ispričao je.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.