'OBRISI BUDUĆEG SPORZUMA'

POLITIČKA DEKLARACIJA: EU i Britanija počinju pregovore s vrlo udaljenih pozicija

Autor

bl/h

Glavni pregovarač EU-a za pregovore s Velikom Britanijom Michel Barnier poručio je u četvrtak da će se Unija držati političke deklaracije koju su obje strane potpisale, nakon što je britanska vlada objavila svoje prilično prijeteće pregovaračko stajalište.

27.02.2020. u 16:23
Ispiši članak

"Mi ćemo se držati svih obveza iz političke deklaracije. Želimo ambiciozno i pravedno partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom", poručio je Barnier preko Twittera.

Dodao je da je britansko pregovaračko stajalište primljeno na znanje, te da će dvije strane razgovarati o svojim pregovaračkim pozicijama u ponedjeljak, kada započnu pregovori o budućim odnosima.

Britanska vlada u svojem je pregovaračkom stajalištu rekla da se ne želi obvezati na usklađivanje s europskim standardima i propisima, ne želi nadležnost Suda EU-a u slučaju spora i postavlja rok do lipnja do kada treba imati barem obrise sporazuma.

Zajedno sa sporazumom o razdruživanju donesena je i politička deklaracija u kojoj se opisuje okvir za buduće odnose.

Jedna od glavnih točaka prijepora u pregovorima o budućim odnosima bez sumnje će biti zahtjev EU-a da Velika Britanija nastavi dugoročno poštovati pravila Unije u području državnih potpora, okoliša, radnog prava, oporezivanja, a zauzvrat bi London imao pristup europskom tržištu bez carina i bez kvota.

"Vlada neće pregovarati ni o kakvim rješenjima po kojima Ujedinjena Kraljevina ne bi imala kontrolu nad donošenjem vlastitih zakona i nad vlastitim političkim životom", ističe britanska vlada u svojem pregovaračkom stajalištu.

Britanska vlada također u tom dokumentu naglašava da do lipnja treba imati "obrise budućeg sporazuma", a da do rujna mora biti ispregovaran, u suprotnom je spremna napustiti pregovore i trgovati s EU-om po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači, između ostaloga, i uvođenja carina i niza drugih barijera u trgovinskoj razmjeni.

Britanska vlada je također ponovila svoje ranije stajalište da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, što znači da bi u slučaju da se do kraja godine ne dogovori nekakav sporazum, došlo do trenutačnog kidanja svih veza koje su stvarane tijekom britanskog članstva u Uniji.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a u sporazumu o razdruživanju dogovoreno je prijelazno razdoblje do kraja ove godine, u kojem London nastavlja poštovati sva pravila EU-a.

Sporazum o razdruživanju također predviđa mogućnost produljenje prijelaznog razdoblja na još dvije godine, ali premijer Boris Johnson je u nekoliko navrata odbacio takvu mogućnost.

Rok za dogovor o eventualnom produljenju je srpanj ove godine.

Johnson je više puta rekao da s EU-om želi sklopiti bazični sporazum o trgovini poput onoga što je Unija zaključila s Kanadom, koji bi Velikoj Britaniji omogućio autonomiju u ekonomskim i trgovinskim pitanjima.

Međutim, Barnier kaže da je to neizvedivo zbog zemljopisne blizine jer je "udaljenost između Velike Britanije i EU-a 33 kilometra, a između EU-a i Kanade pet tisuća kilometara".

U EU-u ističu da ne žele u svojoj neposrednoj blizini imati neku vrstu "Singapura na Temzi", koji bi mogao snižavanjem standarda postati nelojalan konkurent.

Na pitanje novinara nastavlja li Komisija pripreme za mogućnost da se pregovori o budućim odnosima završe bez dogovora, glasnogovornica Dana Spinant je rekla da je Unija spremna i za mogućnost, ali da nastavlja s pripremama za pozitivan ishod pregovora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.