JOŠ SU MU VEĆI IZGLEDI ZA REIZBOR

OPOZIV TRUMPA Što to zapravo znači za SAD i treba li on od toga strahovati?

Autor

Andrea Latinović

Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak rano ujutro za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu.

19.12.2019. u 17:57
Ispiši članak

Naime, ovo povijesno glasovanje provedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali ''prijetnjom američkoj demokraciji'', a republikanci postupak ''partijskim pučem'', istaknuvši kako je i ''Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego Zastupnički dom predsjedniku''.

Podsjetimo, Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati s 230 glasova za i 197 protiv izglasao je prvu točku optužbe koja se odnosi na zlouporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da ''iskopa'' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika, a 198 ih je bilo protiv.

Nakon što je Zastupnički dom potvrdio te optužbe, postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu, u kojemu većinu imaju republikanci pa stoga nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

Što je uopće impeachment?

Impeachment je postupak koji se vrlo rijetko pokreće, još rjeđe dovodi do smjene dužnosnika, a naročito je rijedak slučaj smjena predsjednika kao posljedica provedenog postupka impeachmenta.

Naime, čak niti Richard Nixon nije bio smijenjen u postupku impeachmenta, u čuvenoj aferi Watergate, koja je iz temelja uzdrmala američku politiku i povijest, a u kojoj je bilo dostatno dokaza za predsjednikovu kaznenu odgovornost, jer je prije okončanja postupka impeachmenta podnio ostavku i sklopio nagodbu koja mu je garantirala imunitet od daljnjeg kaznenog progona.

Američki predsjednik ne snosi političku odgovornost, jer kao nositelj izvršne vlasti dobiva investituru izravno od naroda i njegova je vlast ograničena vremenom - maksimalno s dva četverogodišnja mandata - ali i Ustavom, zakonima i ovlastima drugih nosilaca vlasti, prije svega sudbene vlasti.

Za razliku od političke odgovornosti, na koju američkog predsjednika nitko ne smije pozivati, on podliježe kaznenoj odgovornosti, a kaznena se odgovornost utvrđuje najprije u postupku impeachmenta, u kojemu Zastupnički dom Kongresa pokreće postupak, većinom glasova svih kongresnika, a o predmetu sudi Senat, kojemu u toku suđenja predsjedava predsjednik saveznoga Vrhovnog suda.

Da bi predsjednik, ili neki drugi dužnosnik bio opozvan, potrebno je da za to glasuje dvije trećine senatora. Nakon uspješnog procesa impeachmenta protiv tako smijenjenog dužnosnika pokreće se kazneni postupak, kao protiv svakog drugog građanina.

Budući da demokrati imaju većinu u donjem domu Kongresa, u Predstavničkom domu, njima nije bilo naročito teško pokrenuti proceduru impeachmenta, ali je posve jasno da predsjednik Trump u toj proceduri neće biti smijenjen.

Nevjerojatan scenarij

Jer, ne samo da je nevjerojatno da bi u Senatu dvije trećine zastupnika glasalo za Trumpov opoziv, nego je vjerojatno da u tijelu, u kome republikanci imaju većinu, za impeachment neće glasati niti obična većina senatora. Naime, do sada pokretačima procedure nije uspjelo razbiti jedinstvo republikanaca u potpori ''svojem” predsjedniku, a to je bio ključni cilj pokretanja impeachmenta.

Dapače, vrlo je izgledno da bi Trump mogao pobijediti i na narednim predsjedničkim izborima iduće godine, jer mu indikatori stanja američkog gospodarstva snažno idu u prilog.

Unutar Demokratske stranke bilo je mnogo dvojbi o tome pokrenuti, ili ne pokrenuti impeachment protiv predsjednika Trumpa. Na koncu su se odlučili da ga zbog slučaja razgovora s ukrajinskim predsjednikom i zbog uvjetovanja vojne pomoći Ukrajini pokretanjem postupka protiv sina ključnog rivala predsjednika Trumpa na budućim izborima, ipak pokrenu.

Ipak, radilo se o rizičnoj odluci, za koju je cijelo vrijeme bilo jasno da ima malo izgleda na uspjeh, a da sa sobom nosi rizik ojačavanja Trumpova položaja prije novih predsjedničkih izbora.

Čini se da će se upravo to dogoditi demokratima, kao što se krajem prošlog stoljeća republikancima dogodilo da su pokretanjem impeachmenta protiv predsjednika Clintona samo ojačali demokrate u političkoj areni.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.