OČEKUJU RJEŠAVANJE TOG PITANJA

Odbor Europskog parlamenta traži legitimno predstavljanje sva tri naroda u BiH

Autor

dd/h

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno te traži da se to pitanje riješi što je moguće prije.

06.12.2018. u 16:14
Ispiši članak

Europski parlament "izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno.

"Traži od svih strana da pronađu pravodobni kompromis jer to bi pitanje novi zakonodavci trebali što prije adresirati kroz provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanim slučajevima; ponavlja potrebu da se nastavi s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje će transformirati Bosnu i Hercegovinu u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava", kaže se u jednom od kompromisnih amandmana dogovorenih između više zastupničkih klubova.

Izvješće je usvojeno s 33 glasa za, 7 protiv i 2 suzdržana. Europski parlament na plenarnoj sjednici u siječnju trebao bi glasovati o ovom izvješću, a prije toga zastupnici mogu na njega podnositi amandmane.

U izvješću se također izražava žaljenje što nije postignut kompromisi oko izbornog zakona prije izbora kako bi se popunila rupa nastala odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda u parlamentu Federacije BiH. 

Zastupnici pozivaju da se za to pitanje pronađe prihvatljivo rješenje kako bi se mogli implementirati rezultati izbora i uredno funkcioniranje svih državnih institucija. Izražava se uvjerenje da će Središnje izborno povjerenstvo provesti svoj mandat na neovisan i profesionalan način.

Od svih političkih čelnika i izabranih članova parlamenata na svim razinama traži se da izbjegavaju izjave koje dovode u pitanje jedinstvo države, da se suzdrže od konfliktnih izjava te da traže kompromise i rješenja koja su svima prihvatljiva.

Također se upozorava da odgode i pokušaji blokiranja formiranja vlasti nakon izbora ne bi bili u interesu građana niti u interesu europskih integracija.

U izvješću se izražava "žaljenje zbog etno-nacionalističke retorike koja dijeli i koja je još jednom dominirala izbornom kampanjom te i dalje karakterizira politički diskurs u koji su uključeni politički akteri na svim stranama".

Političke čelnike se poziva da se bez odgađanja uključe "u formiranje vlada na svim razinama, radeći zajedno i konstruktivno u interesu građana".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.