STANJE NACIJE

Obama predložio poreznu reformu i povećanje minimalnih plaća

Autor

Direktno.hr

21.01.2015. u 09:44
Ispiši članak

Govorom o stanju nacije u Kongresu predsjednik Barack Obama ušao je u posljednje dvije godine svog mandata suočen s potencijalno teškim bitkama s republikancima i njihovom većinom u oba doma parlamenta.

U tradicionalnom godišnjem obraćanju naciji u Kongresu, Obama je pozvao na zajedništvo s republikancima na temama i politikama koje je nazvao "praktičnim, a ne stranačkim".

Gledajući unaprijed Obama se vratio deset godina unazad, na svoj govor na demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2004. koji ga je vinuo u političku orbitu, kada je proglasio da nema liberalne ili konzervativne Amerike, bijele ili crne Amerike nego samo Amerike.

"Još vjerujem da smo jedan narod", rekao je u utorak navečer. "Još vjerujem da zajedno možemo napraviti velike stvari".

Zastupnike je pozvao da razbiju "stare obrasce ponašanja" i konstruktivnim raspravama pokrenu stvari.

"Ja više nemam kampanja za voditi. Moja jedina agenda u iduće dvije godine je ista kakva je i bila kad sam polagao prisegu na stubama Kapitola - napraviti ono što mislim da je najbolje za Ameriku"-

I koliko god Obama želio iznova graditi odnos s republikancima, šest godina konfrontacije neće biti lako premostiti, posebice što konzervativci žele osvojiti Bijelu kuću 2016.

Senator Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, rekao je da je Obama zvučao kao da se opet natječe za Ovalni ured.

"Njegove kampanje su završene. On sada vlada, a za vladanje će morati surađivati s republikanskim Kongresom", rekao je McConnell, a Obanime prijedloge iz govora nazvao "jednim te istim starim stvarima".

Borba protiv društvene nejednakosti

Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer u Kongresu godišnji govor o stanju nacije u kojemu je najavio izlazak zemlje iz recesije, zatraživši od Kongresa da odlučnije krene u borbu protiv društvenih nejednakosti.

Pozivajući se na dobre gospodarske pokazatelje, Obama je u govoru u kojemu su prevladavali optimistični tonovi, predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, što će zacijelo izazvati oštro protivljenje republikanaca.

"Hoćemo li pristati na gospodarstvo u kojemu samo neki iznimno uspijevaju?", upitao je.

Uz poreznu reformu, predložio je i povećanje minimalne plaće, uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta i bolovanja te pozvao Kongres da donese zakon koji će ženama jamčiti jednaku plaću kao i muškarcima za isti posao.

"Veća plaća najbolje može pomoći obitelji da spoji kraj s krajem. Zato ovaj Kongres treba još donijeti zakon koji jamči da će žena za isti posao biti plaćena kao i muškarac", istaknuo je.

Pozvao je na ukidanje gospodarskih sankcija Kubi u okviru povijesnog približavanja dviju zemalja. "Ove godine Kongres bi trebao početi raditi na ukidanju embarga" koji je Washington uveo Havani prije više od pola stoljeća, pozvao je predsjednik u svom govoru.

Obama je u Kongresu pozdravio Alana Grossa, koji se u sklopu razmjene zatvorenika prije mjesec dana vratio kući nakon petogodišnjeg zatočeništva na Kubi zbog špijunaže. "Dobrodošao kući, Alane". Drago nam si da si ovdje", rekao je Obama. Gross se ustao sa svog sjedala na galeriji i dobio ovacije nazočnih.

Posjetom izaslanstva američkog State Departmenta na čelu s pomoćnicom državnog tajnika Robertom Jacobson u Havani baš u srijedu počinju radni pregovori o normalizaciji odnosa SAD-Kuba nekon pet desetljeća.

Obama je pozvao da se olakša pregovaranje o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i s azijsko-pacifičkim područjem, zatraživši od Kongresa da donese "ubrzanu pregovaračku proceduru".

"Tražim od obiju strana da mi daju veće ovlasti u pregovaranju o trgovini kako bismo zaštitili američke radnike u novim stabilnim trgovinskim ugovorima s Azijom i s Europom", rekao je.

Protiv terorizma i ugnjetavanja

Poručio je također da suosjeća sa svim žrtvama terorizma "od škole u Pakistanu do pariških ulica".

"I ubuduće ćemo hvatati teroriste i uništavati njihove mreže i pridržavamo si pravo na jednostrano djelovanje, kao što smo neprestano činili otkako sam izabran da uklonim teroriste koji su izravna prijetnja nama i našim saveznicima", istaknuo je predsjednik, na što su kongresnici ustali i zapljeskali mu.

Četrdesetak zastupnika, uglavnom demokrata, podigli su žute olovke, u spomen na nedavno ubijene karikaturiste francuskog lista Charlieja Hebdo.

Senat i Zastupnički dom su nešto ranije u utorak jednoglasno donijeli rezoluciju u kojoj osuđuju pariške napade i izražavaju sućut obiteljima žrtava.

Američki je predsjednik upozorio je da "velesile ne mogu ugnjetavati malene", navodeći primjer ruske "agresije" na Ukrajinu.

"Stajemo u obranu načela po kojemu velesile ne mogu ugnjetavati malene - protiveći se ruskoj agresiji, podupirući demokraciju u Ukrajini i vraćajući povjerenje naših saveznika u NATO-u".

Osudio je oživljavanje antisemitizma u "nekim dijelovima svijeta" i "stereotipe" u vezi s muslimanima. "Mi, Amerikanci, poštujemo ljudsko dostojanstvo (...) Zato ustajemo protiv oživljavanja kukavnog antisemitizma u nekim dijelovima svijeta. Zato ćemo i ubuduće odbacivati uvredljive stereotipe u vezi s muslimanima, kojih većina dijeli našu opredijeljenost za mir", istaknuo je.

Obama je pozvao Kongres u kojemu većinu imaju republikanci, da odobri novu uporabu sile protiv militantne skupine Islamske države (IS) i da ne nagli s novim sankcijama Iranu koje bi, ocijenio je, "bile poraz diplomacije" dok Teheran i šestorka pokušavaju postići dogovor u iranskom nuklearnom programu.

"Donošenje novih sankcija u Kongresu značilo bi neuspjeh diplomacije", kazao je Obama.

U toj borbi s "terorizmom" SAD i njegovi partneri će pobijediti IS, ali će borba biti duga, istaknuo je američki predsjednik.

Obećao je da neće popustiti u nastojanju da zatvori zatvor Guantanamo u američkoj bazi na Kubi, kao što je i najavio na početku svog prvog mandata. "Vrijeme je da dovršimo posao. Neću popustiti u nastojanjima da zatvorim" taj zatvor, rekao je.

Bijela kuća je ove godine prvi put u cijelosti objavila tekst govora nekoliko minuta prije nego ga je predsjednik održao u Kongresu, u isto vrijeme kada ga je poslala medijima. "Stavljajući tekst unaprijed na raspolaganje javnosti, Bijela kuća nastavlja svoje napore da dopre do široke publike i omogući ljudima da komentiraju govor na razne načine", istaknuto je u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.