HOĆEMO LI IKADA SAZNATI ISTINU?
NOVI PREOKRET U BORBI S VIRUSOM Istražitelji WHO-a 'duboko sumnjičavi' prema kineskoj teoriji porijekla Covida-19!
Kada je sredinom siječnja ove godine međunarodna skupina stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije zadužena za ispitivanje podrijetla korona virusa stigla u Wuhan u središnjoj Kini, nakon dolaska, odmah su testirani i bili su u obaveznoj karanteni dva tjedna. Tako je započela velika istraga u kojoj su visokorangirani dužnosnici WHO-a, u suradnji s kineskim znanstvenicima otvorili ovo globalno pitanje, zbog situacije u kakvoj se svijet još nije našao. A to je- gotovo potpuna blokada uobičajenog, ''normalnog'' života.
Podsjetimo na ono što svi znamo- korona virus koji uzrokuje bolest Covid-19 prvi je put otkriven prije više od godinu dana u središnjoj kineskoj metropoli, gradu Wuhanu, gdje je nulti pacijent detektiran negdje potkraj prosinca 2019. godine.
Ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama. Također, kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva.
S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.
Službena statistika kaže da je dosad u Kini umrlo oko 4635 ljudi kao posljedica zaraze korona virusom.
Istraživanje porijekla virusa trajat će - godinama?!
No član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije vodi istragu u Wuhanu, izjavio je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama!
Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka skupina u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije korona virusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu. "Svi znaju kako je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga", rekao je Dwyer.
Foto: EPA-EFE/World Health Organisation, Wuhan
Dwyer, australski stručnjak za HIV koji je surađivao s WHO-om tijekom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna "zagonetka“ Covida-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus. "Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog", kazao je Dwyer. Rani slučajevi su zabilježeni u studenom 2019., no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je Australac.
Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo korona virusa. "Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no nitko nije siguran. Kod HIV-a ne znamo točne okolnosti".
Foto: EPA-EFE/Peter Daszak
Foto: EPA-EFE/World Health Organisation, Wuhan
No, ugledni Financial Times, jedan od najvažnijih i najčitanijih svjetskih listova, posebice među poslovnim ljudima, objavio je prije dva dana izuzetno zanimljiv, gotovo senzacionalan tekst koji baca novo svjetlo na ranije sumnje o kineskom prikrivanju početka, ali i porijekla bolesti.
Vladimir Dedkov s Pasterovog instituta u Sankt Peterburgu u Rusiji i Fabian Leendertz, specijalist za bolesti u nastajanju na njemačkom Institutu Robert Koch, za Financial Times izjavili su ''kako je krajnje nevjerojatno da su prvi slučajevi Sars-Cov-2 identificirani u Wuhanu 2019. godine ušli u grad u hladnjači ili nečemu sličnome''.
Ipak, na konferenciji za novinare kojom je posjet završen prošlog mjeseca, WHO nije odbacio teoriju, koju kineska vlada i kontrolirani državni mediji uporno promoviraju. "Znamo da virus može opstati i preživjeti u uvjetima koji se nalaze u ovim hladnim i smrznutim okruženjima, ali zapravo ne razumijemo može li se virus prenijeti na ljude", rekao je Peter Ben Embarek, šef istrage.
Foto: EPA-EFE/Peter Ben Embarek
Ipak, na ''domaćem terenu'', u Rusiji, Dedkov je bio odlučniji i jasniji.
Hrana nije zarazila ljude, već je obrnuto?!
Rekao je da su uzorci smrznute hrane s tržišta morskih plodova Huanan u Wuhanu, koja je imala pozitivan test na Sars-Cov-2, vjerojatno zaraženi ljudima, a ne obrnuto.
"Vrlo je teško zamisliti situaciju da je sva ta kontaminirana hrana došla na jedno tržište u Kini, i to ne najveće, iz različitih zemalja, a sve je počelo od tamo", rekao je Dedkov. "Ne izostavljamo ga iz razmatranja, ali mislimo da je to vrlo malo s obzirom na činjenice koje danas znamo''.
Foto: EPA-EFE/Vladimir Dedkov
Zamrznuta hrana nije uzrok virusa?
Dr. Leendertz iz Njemačke za FT u odvojenom intervjuu, izjavio je da, iako je prijenos Covid-19 putem smrznute hrane teoretski moguć, uloga transporta hladnog lanca nije najvažnije pitanje. ''Ako virus transportirate svjež, ili smrznuti, virus se ne rađa iz komada plastike. Riječ je o tome odakle je virus prije toga. Zamrznuta hrana nije izvor'', rekao je.
Embarek je također rekao za časopis Science da smrznuta hrana "nije mogući put uvođenja". "Nije bilo raširenih epidemija Covid-19 u tvornicama hrane širom svijeta", dodao je.
Međutim, na sastanku WHO-a u veljači, ostali su nejasni nalazi ove istraživačke skupine o brojnim važnim i politički preopterećenim pitanjima o podrijetlu pandemije. Također je zamijećena i velika konfuzija na konferenciji za medije, na kojoj je Embarek također rekao da je "krajnje nevjerojatno" da je virus procurio iz laboratorija, a ta je izjava izazvala brojne međunarodne kritike.
Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da je Bijela kuća imala "duboku zabrinutost" zbog načina na koji su izrečene nove spoznaje i kako je provedena istraga.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, kasnije je pojasnio da "sve hipoteze ostaju otvorene i zahtijevaju daljnju analizu i studije".
EPA-EFE/Tedros Adhanom Ghebreyesus
Kineski znanstvenici i državni mediji i dalje su snažni zagovornici teorije o virusu iz smrznute hrane, kako kao način objašnjavanja izvornih, prvotnih infekcija u Wuhanu, ali i manjih izbijanja širom zemlje, kako bi pokušali zaštititi ugled Kine. Istodobno, kineske vlasti pojačale su napore na provjeri uvezene zamrznute robe, zbog straha da bi hrana, ili njezino pakiranje moglo izazvati izbijanje epidemije.
No, Svjetska zdravstvena organizacija, ali i većina zapadnih vlada i dalje su skeptični prema znanosti koja stoji iza kineskih tvrdnji.
EPA-EFE/World Health Organisation, Geneva
Proturječne informacije
Američki odjel za poljoprivredu rekao je da je onečišćenje hrane i ambalaže bilo "izuzetno rijedak događaj". U prosincu su kineski znanstvenici u istočnom lučkom gradu Qingdao objavili rad u kojem se detaljno navodi kako su izolirali Sars-Cov-2 na vanjskoj ambalaži uvezenog smrznutog bakalara.
Istoga mjeseca, drugi kineski list analizirao je izbijanje u Pekingu usredotočen oko veleprodajnog tržišta Xinfadi. Studija je pokazala da su mnogi zaraženi pojedinci bili iz dijela tržišta koji je prodavao uvozni losos, gdje je šest od 3582 uzorka ribe imalo pozitivan test na Sars-Cov-2. "Nagađamo da je oživljavanje Covid-19 u Pekingu vjerojatno inicirano prijenosom od okoliša do čovjeka koji potječe od kontaminirane uvezene hrane putem logistike skladištenja i prijenosa smrznute hrane'', zaključili su autori.
Očekuje se da će WHO ovog mjeseca objaviti cjelovito izvješće o svojim nalazima iz Wuhana. Članovi tima rekli su da bi se neposredna istraživanja trebala usredotočiti na vodeću teoriju da je virus ''skočio'' s jedne životinje, vjerojatno šišmiša, na drugu životinju, najvjerojatnije ponovno na šišmiša, da bi se zatim proširio i na ljude.
Iz WHO-a su također upozorili da pokušaji utjecaja, ili politiziranja istraživanja podrijetla virusa, poput preventivnih napora da se isključe određene zemljopisne regije (zapravo- izbjegavanje slanja cjepiva), prijete potkopavanjem znanosti.
Leendertz je ipak oprezno upozorio i sljedeće: a to je da istraga ne bi trebala utjecati na to da "američki tisak koji gura virus u Kinu", ili na pokušaje upiranja ''prsta'' u Peking.
Pitanje je dana...
Osim što je znao da su najbliži poznati rođaci virusa pronađeni čak i u nekim konjskim potkovama u jugozapadnoj Kini i Kambodži, za sada je zaključio kako ''trenutačno nemamo pojma o zemljopisnom podrijetlu".
Foto: EPA-EFE/Wuhan
Pitanje koje logično slijedi: hoćemo li ikada saznati pravu istinu o podrijetlu ubojitog virusa Covida-19? Za sada se čini da i dalje ''tapkamo'' u mraku, ali, teško je vjerovati da će tajna ostati neotkrivena.
Uz današnju tehnologiju, novac i resurse, samo je pitanje dana kada će se doznati što se točno dogodilo u Wuhanu. I zašto.
I hoće li itko ikada za to odgovarati.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.