MINISTRI I ZAMJENICI MINISTARA

Novi kadrovi u bh. vlasti: Hoće li ih povijest zapamtiti kao grobare hrvatskog naroda?

Autor

Ivan Crnjac

U ponedjeljak su obznanjena nova imena koja će u Vijeću ministara BiH pripasti hrvatskim političkim opcijama. To tijelo, koje djelomično nalikuje državnoj vladi, ima devet ministarstava. 

09.12.2019. u 17:22
Ispiši članak

Kao što je portal Direktno već pisao, riječ je o ljudima bliskim Draganu Čoviću i vrhu HDZ-a BiH, a u nedavnom tekstu smo napisali kako će Ministarstvo pravde zasigurno voditi Josip Grubeša (koji će ga voditi i dalje) ili Bariša Čolak dok će ministar financija (p)ostati Vjekoslav Bevanda. Također, napisali smo i kako je zacementirana pozicija zamjenika ministra vanjskih poslova Josipa Brkića.

Uz ta dva resora, Hrvatima pripada i Ministarstvo civilnih poslova kojim će upravljati Ankica Guduljević, nekadašnja veleposlanica BiH u Njemačkoj.

Hrvatima uz navedene pripada i zamjenička pozicija u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a tu funkciju dobila je Ljiljana Lovrić, jedna od članica odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i nekadašnja predsjednica HSS-a BiH. 

Pojašnjavanje ustavne strukture 

Analitičari od uspostave Vijeća ministara ne očekuju ništa posebno. Novinar Hrvatskog medijskog servisa (HMS) Branimir Galić navodi kako su mu obznanjena imena očekivana.

HMS-ov novinar dodaje i kako je važno pojasniti ustavnu strukturu BiH s obzirom na to da koalicije najjačih bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka nisu stvar programa ili izbora nego, naprosto, tako postavljenjih pravila igre kroz izborno zakonodavstvo.

"Kako se vaš portal primarno obraća publici u Hrvatskoj nužno je, u najjednostavnijoj formi, pojasniti ustavnu strukturu BiH. Naime, iako se govori o koaliciji SDA, SNSD i HDZ BiH u vlasti na razini BiH, to nikako ne možemo nazvati koalicijom u uobičajenom tumačenju tog pojma. Kako su u BiH prisutni obrisi konsocijacijskog društva (označava društveno-političko uređenje u kome je određenim društvenim skupinama zajamčeno sudjelovanje u vlasti, odnosno odlučivanju), tako segmente u bh. vlasti moraju činiti politički predstavnici Bošnjaka, Srba i Hrvata", stava je Galić.

On navodi i kako ovi ministri nikako ne bi smjeli biti tehnokrati.

"Što se tiče kadrovskih rješenja za ministre i zamjenike ministara od strane HDZ-a BiH, smatram ih očekivanima. U dosluhu je s onim što je najavio Dragan Čović kazavši da će se pri kandidatima za Vijeće ministara voditi briga o regionalnoj, spolnoj i dobnoj zastupljenosti. Jedino iznenađenje je Ankica Gudeljević, koja će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila veleposlanica BiH u Njemačkoj. Dužnost ministara je da ne budu tehnokrati koji će raditi isključivo po agendi dužnosnika međunarodne zajednice, nego da pri svakom svom potezu primarno znaju da su politički predstavnici Hrvata u službi afirmiranja i konačnog rješenja hrvatskog pitanja u BiH", kazao je Galić.

Galić podsjeća i na važnost pojedinih agencija u BiH poput Obavještajno-sigurnosne agencije kojom, po njegovim riječima, upravljaju SDA strukture.

"Od imena samih ministara daleko su važnije pojedine agencije koje imenuje Vijeće ministara. Na budućem je sazivu Vijeća ministara da, zajedno s Parlamentom BiH, u zakonske okvire vrate djelovanje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Ta agencija pod izravnom je kontrolom SDA (pojedini političari i analitičari OSA-u smatraju produženom rukom ratne bošnjačke obavještajne agencije AID-a), nad kojom ne postoji nikakav parlamentarni nadzor", ocijenio je Galić podsjetivši kako tek slijedi uspostava vlasti na razini Federacije BiH, a koja bi, kako kaže, trebala doživjeti duboke promjene.

"Dakako, daleko važnija od Vijeća ministara je Vlada Federacije BiH. Hrvatski politički predstavnici, kako bi opravdali povjerenje koje su dobili od naroda, moraju ostati ustrajni u inzistiranju na izmjeni Izbornog zakona (kako se više nikada ne bi dogodilo da drugi biraju političke predstavnike Hrvata). Također, rekonstrukcija Vlade FBiH trebala bi podrazumijevati ukidanje neustavnog Ministarstva obrazovanja i znanosti (jer su znanost i obrazovanje u nadležnosti županija) i podjelu Ministarstva branitelja FBiH na dva segmenta, bošnjački i hrvatski", ocijenio je novinar HMS-a u izjavi za portal Direktno.

Nova lica, stara matrica

Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, podsjeća kako su novi-stari kadrovi u BiH već dokazali što mogu, odnosno, ne mogu učiniti.

"Od novih-starih hrvatskih kadrova u Vijeću ministara BiH zaista ne očekujem ništa posebno, niti oni nešto posebno mogu učiniti sve dok je ustavni, pravni i politički okvir u BiH takav kakav-jest. Bevanda je već desetljećima na poziciji ministra financija, bilo na državnoj bilo na federalnoj razini, a jednom je bio i predsjedatelj Vijeća ministara i nikakvih promjena nije bilo u kroz sve te njegove mandate. Stoga ne treba očekivati ni u ovom", kaže nam Gudelj.

Urednik Dnevnika ne očekuje značajne promjene od novih političkih dužnosnika.

"Grubeša je pak u proteklome mandatu bio novo ime, ali se vrlo pokazao kao 'stari' kadar koji se ni po čemu nije isticao u odnosu na svoje prethodnike. Iako su u njegovoj nadležnosti bila brojna pitanja koja silno zanimaju i hrvatski narod u BiH, on nije ponudio nikakva rješenja. Takav 'kurs' očekujem i u novom mandatu. Gudeljević je pak nepoznata široj javnosti, ali je 'prekaljeni' HDZ-ov kadar i definitivno ona neće biti ta koja će sad odjednom početi mijenjati ustaljene obrasce ponašanja hrvatskih političkih elita u BiH. Slično vrijedi i za zamjenike ministara", ocijenio je.

Ipak, Gudelj podsjeća i kako je Izborni zakon u BiH za Hrvate pitanje svih pitanje te bi njegovim eventualnim izmjenama povijest aktualne političare pamtila kao izuzetno uspješno, dok bi ih, ako bude suprotno, zapamtila kao grobare naroda koji predstavljaju.

"No, ukoliko HDZ BiH i HNS u međuvremenu izbore izmjene Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne smije nametati predstavnike, svi oni će biti upamćeni kao uspješni političari. U suprotnom, bez obzira na sve druge eventualne uspjehe, bit će zapamćeni kao grobari naroda kojeg politički predstavljaju. Povijest će ih zapamtiti možda čak i kao najnesposobnije Hrvate ikad", zaključio je Gudelj u izjavi za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.