ODGOVORNOST ZA BUDUĆNOST

MVEP: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost sva tri naroda

Autor

ig/h

Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji i Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava, priopćio je u subotu MVEP u povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma.

21.11.2020. u 10:33
Ispiši članak

MVEP podsjeća da je na današnji dan 21. studenoga 1995., Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Njime je, dodaje se, zaustavljen krvavi rat u BiH, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura, s obzirom na to da je Ustav BiH sastavni dio tog mirovnog sporazuma", stoji u priopćenju.

Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se ističe da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu prema Europskoj uniji te da Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

"Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", stoji u priopćenju.

Također se dodaje da Hrvatska, u skladu s vlastitim Ustavom i Daytonskim/Pariškim mirovnim sporazumom, pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

Republika Hrvatska, nastavlja se, pruža snažnu podršku i pomaže BiH u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija, a na tom će putu BiH prolaziti kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva.

"Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana", zaključuje  se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zagreb poručuje da će pri tome BiH u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti.

Borrell: BiH ima europsku perspektivu ako provede reforme

Potpredsjednik Europske komisije i visoki povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell potvrdio je u subotu u Sarajevu kako su Bosni i Hercegovini otvorena vrata članstva u Europskoj uniji no samo podu uvjetom provedbe prijeko potrebnih reformi.

Borrell je u Sarajevo doputovao u povodu obilježavanja četvrt stoljeća od zaključenja Daytonskog sporazuma kojim je 21. studenog 1995. godine okončan troipolgodišnji rat u toj zemlji te se tim povodom sastao s članovima Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka kazao je kako želi čestitati 25 godina mira građanima BiH i to zbog njihove "inspirativne izdržljivosti".

"Ovo je nedvojbeno povijesni i važan dan i za BiH i za Europu. Rat i opsada Sarajeva su stvari kojih se i osobno vrlo dobro sjećam", kazao je Borrell dodajući da je tim povodom važno sjetiti se svih žrtava ali i odati priznaje onima koji ustrajno rade na pomirenju. Kazao je kako stoga pozdravlja zajedničku izjavu koju je ranije ovog tjedna usvojilo Predsjedništvo BiH ali i kako žali zbog toga što je izostala zajednička komemoracija svim žrtvama što je ranije odbio sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Borrell je istaknuo kako je upravo pomirenje jedna od važnih zadaća na kojoj inzistira Europska komisija kada je riječ o BiH i njezinoj europskoj perspektivi.

"Želim potvrditi potporu naporima BiH na njezinu europskom putu. Budućnost ove zemlje je europska", kazao je Borrell pozvavši vlasti u toj zemlji da pojačaju reformske napore kako bi se to i ostvarilo.

Pojasnio je kako BiH može računati na status kandidata u Uniji za što je zahtjev podnijela još prije četiri godine tek kada ostvari napredak u okviru svih 14 prioriteta koje joj je Europska komisija definirala 2019. godine a odnose se na strukturne reforme.

Dodik je pak pred novinarima kazao kako u BiH bez obzira na unutarnje rasprave svi računaju na EU kao na važan oslonac te je zamolio Borrella da posreduje kako bi Unija osigurala dodatnu financijsku potporu toj zemlji koju je teško pogodila pandemija.

"U BiH smo izgubili ogromne javne prihode.... i treba nam novi paket pomoći kako bismo mogli prevladati izazove u narednim mjesecima", kazao je Dodik upozoravajući da bi gospodarska kriza mogla opasno pojačati već postojeće političke razlike u zemlji i stvoriti nove napetosti pa je stoga pomoć EU nužna.

Za Daytonski je sporazum kazao kako je važan jer je on omogućio mir.

"U BiH već godinama nema etničkih sukoba i to je najveća vrijednost Daytonskog sporazuma a on je pokazao kako se može duboko sukobljene strane dovesti da rade zajedno na temeljima konsenzusa", kazao je Dodik koji je iskoristio priliku da ponovo plasira svoju interpretaciju Daytona po kojoj je BiH "sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda" dodajući pri tom da "apstraktna priča o građanima (BiH) neće dati rezultate".

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka s Borrellom kazao kako se nada da će se u BiH napokon okončati loša politička klima i prekinuti s besplodnim raspravama koje zemlju drže blokiranom.

"Neupitno je da je prospektiva BiH članstvo u EU. Imamo u tome svu potporu EU i visokog predstavnika a do nas je realizirati prioritete koji su pred nas postavljeni", kazao je Džaferović a tom se stajalištu pridružio i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Borrell će se tijekom cjelodnevnog boravka u Sarajevu odvojeno sastati s čelnicima Vijeća ministara BiH i oba doma državnog parlamenta te posjetiti sarajevski "Muzej ratnog djetinjstva" a potom će održati govor pod naslovom "Od Daytona ka Bruxellesu".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.