PREDSTAVNIK NARODA, A NE STRANKE

Može li ovo postati kamen spoticanja između Dodika i Čovića? SNSD želi legitimnog Srbina u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije

Autor

Ivan Crnjac

Stranka koju predvodi Milorad Dodik, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra kako treba dobiti ministarstvo u budućoj vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jer su predstavnici te stranke legitimni srpski predstavnici koji, iako nisu osvojili zastupničko mjesto u toj županiji, imaju najveći broj glasova u HNŽ-u.

11.11.2019. u 17:53
Ispiši članak

Predstavnici ove stranke nedavno su održali sastanak na kojem su odlučili kako upravo oni trebaju predstavljati Srbe u ovoj županiji te su kazali da će o svemu obavijestiti i budućeg predsjednika vlade HNŽ-a Nevenka Hercega

"Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni sudionici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD-a, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNŽ-a. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legitimiteta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNŽ-a", kažu iz mostarskog SNSD-a.

Izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda, po njima, bio bi neprihvatljiv jednako kao i izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila, a ne naroda koji bi trebao predstavljati. 

"Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome. Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD-a osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNŽ-u", naveli su.

Novinar Oslobođenja i dobar poznavatelj društvenih i političkih zbivanja u Mostaru Adnan Demić smatra da ova situacija neće poremetiti odnose Dodika i Čovića i navodi da će vlada vjerojatno izgledati jednako kao i sada, bez SNSD-a u njoj.

"Sumnjam da će Vlada HNŽ-a bitno drugačije izgledati u odnosu na aktualni saziv. Siguran sam da SDA 'srpski' resor neće prepustiti bilo kome, pa ni SNSD-u. Pitanje je jesu li spremni i na Vladu s DF-om koji je njihov partner na višim razinama. Sumnjam i da sve ovo može poremetiti odnose Milorada Dodika i Dragana Čovića, jer, realno, Dodika Srbi u Federaciji zanimaju samo 'radi reda'. Dosadašnja podrška sastojala se od donacija. Ključnim problemima se nije bavio. Da jest, Srbi bi u HNŽ-i danas bili konstitutivan narod", navodi Demić. 

Novinar Oslobođenja smatra i da zahtjev SNSD-a nije opravdan jer se o dosadašnjim predstavnicima Srba u ovoj županiji ne može govoriti kao o nelegitimnim s obzirom na to da su se zalagali za ustavne izmjene koje upravo idu Srbima u korist.

"Primjer da odnose Dodika i Čovića ne mogu poremetiti odnosi na nižim razinama je i Herceg-bosanska županija. Tamo su Srbi mnogo brojniji nego u HNŽ-u, imaju i predstavnike u vlasti, ali se s HDZ-om ne slažu na brojnim temama. Suludo je očekivati da se udovolji SNSD-u i zato što sve stranke sa srpskim predznakom koje su bile dijelom Jedinstvene srpske liste u ovoj županiji na izborima nisu uspjele prijeći izborni prag. Dosadašnji ministri koji su u Vladi predstavljali srpski narod zalagali su se za izmjene Ustava u dijelovima koji se odnose na konstitutivnost, jezik i pismo. Isto je godinama u Skupštini činila i Vesna Saradžić, tako da ne bih rekao da oni nisu bili legitimni predstavnici", kaže Demić.

Bilo bi razumno da HDZ BiH udovolji ovom SNSD-ovu zahtjevu s obzirom na to da u međusobnim odnosima ove dvije stranke postoji neki prešutni dogovor o pozitivnoj diskriminaciji. Primjerice, tako je i u entitetu Republika Srpska (RS) HDZ imao Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica u ovom entitetu iako nisu imali formalnog predstavnika u vlasti. Srbi u HNŽ-u su raštrkani i malo ih je, teoretski, mogu imati svog predstavnika u skupštini, ali je praktično to teško izvodljivo.

U dosadašnjim skupštinskim klupama te u Vladi, uvijek su sjedili tzv. SDP-ovi Srbi koji, kako tvrdi SNSD, nisu imali legitimitet. Ipak, upravo iz tih redova je dolazio zahtjev za promjene županijskog ustava koje su se odnosile na prava Srba u ovom entitetu.

Hrvati, odnosno HDZ, kao najjača politička stranka u BiH. Hrvata trebala bi, premda načelno, podržati SNSD-ov zahtjev o legitimnom ministru jer bi tako pokazala kontinuitet kada je u pitanju zagovaranje legitimnosti predstavnika naroda.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.