FINANCIJSKI REZULTATI

MOL Grupa: Treće tromjesečje 2018. godine najbolje tromjesečje u tri godine

Autor

ri

MOL Grupa je objavila financijske rezultate za treće tromjesečje 2018. godine. Materijalno povećanje čiste CCS EBITDA-e u trećem tromjesečju dovelo je do rasta EBITDA-e na više od 2 milijarde dolara u prvih 9 mjeseci ove godine.

31.10.2018. u 07:41
Ispiši članak

EBITDA Upstreama u trećem tromjesečju iznosi 319 milijuna dolara što je 70 % više u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući rastu cijena nafte i plina. Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika u trećem je tromjesečju bila marginalno niža i iznosila je 108.300 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), s obzirom na to da je povećanje proizvodnje na području Catcher u Velikoj Britaniji uglavnom neutraliziralo utjecaj planiranih godišnjih održavanja.

Čista CCS EBITDA Downstreama ostala je na gotovo istoj razini u trećem tromjesečju, unatoč znatno slabijoj rafinerijskoj i petrokemijskoj marži, te je iznosila 262 milijuna dolara. Slabije marže uglavnom su nadoknađene većim količinama i boljim prodajnim maržama u proizvodnji u ovom tromjesečju.

Usluge kupcima nastavljaju s dvoznamenkastim rastom potaknutim dinamičnim širenjem marži robe široke potrošnje i pozitivnim trendovima na tržištu goriva. Segment je dosegao novi najbolji tromjesečni rezultat sa 147 milijuna dolara, što je 11 % više u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom na to da je uvođenje koncepta robe široke potrošnje znatno ubrzano, broj obnovljenih maloprodajnih mjesta s implementiranim Fresh Cornerom popeo se s prošlogodišnjih 363 na ukupno 606 lokacija.

EBITDA plinskog segmenta dosegla je 25 milijuna dolara u trećem tromjesečju, što je pad u odnosu na isti period prošle godine zbog manjih količina i povećanih troškova energije.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: "Ostvareni dobri rezultati trećeg tromjesečja omogućit će nam da s lakoćom ostvarimo ili premašimo naš novi cilj od 2,4 milijarde dolara čiste CCS EBITDA-e u 2018. godini, a nastavili smo i s našom strateškom poslovnom preobrazbom te postigli važne ciljeve u posljednja tri mjeseca. U trećem tromjesečju smo povećali EBITDA-u i slobodni novčani tok za više od 20 %, s obzirom na to da je Upstream profitirao od visokih cijena nafte i imao najveći novčani doprinos, Usluge kupcima nastavljaju s dvoznamenkastim rastom, a Downstream je ostao na istoj razini kao i prošle godine unatoč slabijem makro okruženju. U međuvremenu smo potpisali paušalne EPC ugovore za naš istaknuti projekt za poliol i dogovorili strateško partnerstvo u recikliranju plastike tijekom tromjesečja".

Više o MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika, a raznovrstan portfelj kompanije uključuje aktivnosti vezane uz naftu i plin u 13 zemalja, dok se proizvodne aktivnosti odvijaju u osam zemalja. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2.000 benzinskih postaja u devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

MOL,

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.