NAJVEĆI MISTERIJ NA ZEMLJI

Ljudska noga ovdje nije kročila: Zabranjen joj je pristup, a četiri religije je smatraju svetom

Autor

Dea Marčić

Smještena na krajnjem zapadu Tibeta, planina Kailash stoji kao tihi stražar tajni i misterija. Svet je za mnoge religije, a umočen u drevnu predaju, ovaj visoki vrh skriva riznicu enigmi koje čekaju da budu razotkrivene.

02.01.2024. u 19:50
Ispiši članak

Mount Kailash je planina mnogih imena, koja odjekuje svojim duhovnim značenjem u različitim kulturama. Na sanskrtu je to "Kailāsa", što je moguće izvedeno od "kelāsa", što znači "kristal". Na tibetanskom je to "Gang Rinpoche", što u prijevodu znači "Dragocjeni dragulj snijega". Ovaj sveti vrh ima različita značenja, tibetanski budisti ga njeguju kao "Kangri Rinpoche", Bon tekstovi nude imena poput "Vodeni cvijet" i "Planina morske vode", a Hindusi ga štuju kao dom boga Shive. Lokalno, to je planina Tisé, izvor legendarnih rijeka. Ova bezbrojna imena i vjerovanja čine planinu Kailash zadivljujućom enigmom.

Smatraju je svetom u četiri religije: budizam, hinduizam, jainizam i bon. Mnogi hodočasnici iz Indije, Tibeta, Nepala i drugih zemalja putuju kako bi štovali planinu. Ima dubok i jedinstven značaj unutar tibetanskog budizma. Vidi se kao prikaz mitske planine Meru, koja se smatra kozmičkom planinom smještenom točno u središtu svemira. Ova veličanstvena planina nije samo geografsko čudo, već se vjeruje da je samo srce svemira, često nazivana i "pupak svemira". U carstvu tibetanskog budizma, to je svetinja nad svetinjama, svetište u kojem je rođen svijet.

Planina krasi duhovnu tapiseriju hinduizma kao cijenjeno prebivalište boga Shive. Prema drevnim hinduističkim vjerovanjima, ovdje moćni gospodar sjedi u vječnoj meditaciji, a njegova sveta prisutnost obavija svete vrhove svojom jogijskom energijom. On ovdje boravi sa svojom božanskom obitelji, suprugom, Devi Parvati i njihova dva voljena sina, Ganesha i Kartikeya, a mjesto uz njih nalazi i blagoslovljeni bik Nandi, gorljivi štovatelj Gospodina Shive. Ova planina, prekrivena velom mističnosti, poziva poklonike da krenu na duhovno putovanje kako bi osjetili i odali počast božanskoj auri Gospodina Shive, koja krasi samu bit Himalaja.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Opipljivi most između zemaljskog i nebeskog  

U vjerovanjima hinduizma, budizma i jainizma, ova se planina smatra vezom između Zemlje i neba, prolazom prema božanskom. Prema legendi, Pandave i Draupadi su ovdje krenuli na duhovno putovanje, tražeći mokšu, konačno oslobođenje. Dok su hodali ovim svetim padinama, jedan od njih navodno je postigao oslobođenje prije nego što je stigao do vrha. Planina Kailash, opipljivi most između zemaljskog i nebeskog, nastavlja dozivati tragače, pozivajući ih da istraže mističnu vezu između našeg svijeta i božanskog kraljevstva iznad. Kora, tibetanski izraz za "obilazak", nadilazi hodočašće. To je duhovno putovanje koje uključuje meditaciju i prosvjetljenje.

Na planini Kailash, trodnevna Kora duga 53 kilometra pročišćava duše, oslobađa grijehe i vodi tragaoce prema spasenju ili Nirvani. Ova sveta praksa uključuje obilazak planine Kailash u smjeru kazaljke na satu, utjelovljujući duboko poštovanje. Hodočasnici pjevaju mantre, okreću molitvene kotače i ponekad padaju ničice pred svetim mjestima, prihvaćajući život duboko povezan s božanstvom. Kora pomaže riješiti se materijalnih smetnji, potičući duhovni rast i jaču povezanost s božanskim. To je put do ispunjenja i dubokog razumijevanja božanske moći, približavajući tako hodočasnike prosvjetljenju.

Usred golemih Himalaja, planina Kailash stoji visoka, a njezina četiri lica pokazuju četiri glavna smjera. Duboko na udaljenom jugozapadu Tibeta, planina Kailash prikazuje lice koje nalikuje bogu Shivi, kako su primijetili NASA-ini znanstvenici. Sveto hodočašće, Mount Kailash parikrama, počinje u Yamdwaru, otkrivajući Kailashovo južno lice, zatim napreduje do Dirapuka prema sjevernom licu. Planina svakim korakom otkriva nove aspekte, prelazeći s južne na zapadnu, a zatim na sjevernu stranu. Kako planinari napreduju, planina se transformira, predstavljajući svoje zapadno lice, gdje se pojavljuje masivno, ljudsko lice. 

FOTO: Screenshot/Tibettravel.org

Vječno neotopljena snježna kapa

Znanstvenici vjeruju da njen vrh nije prirodna formacija već vakuumska piramida koju je napravio čovjek. Okružen je s više od 100 manjih piramida. Procjenjuje se da su te piramide visoke između 100 i 1800 metara, nadmašujući čak i poznate egipatske piramide, koje su visoke 146 metara. Ovo otkriće dovodi u pitanje ideju da je planina Kailash čisto prirodna tvorevina. Ruski znanstvenici tvrde da njezina savršena simetrija i sličnost s katedralom, s neprirodno strmim stranama, sugeriraju namjeran dizajn, sličan piramidi. Ako se potvrdi, ovo bi otkriće moglo promijeniti naše razumijevanje drevnog inženjeringa i misterija koje okružuju ovu svetu planinu.

Jedna od najzagonetnijih značajki planine Kailash je njezina vječno neotopljena snježna kapa. Unatoč svom položaju u regiji gdje temperature mogu biti ekstremne, kruna ovog svetog vrha ostaje vječno prekrivena netaknutim bijelim snijegom. Ovaj fenomen je stoljećima zaokupljao maštu hodočasnika i tragača. Bilo da se pripisuje prirodnim čimbenicima ili se štuje kao manifestacija svetog, vječna snježna kapa planine Kailash stoji kao simbol trajne čistoće i duhovnog odjeka u srcu Himalaja.

Smještena u udaljenoj divljini zapadnog Tibeta, planina Kailash je visoka i doseže 6638 metara nadmorske visine. Usamljeni je div u tom području, bez drugih planina u blizini koje bi se mogle mjeriti s njezinom veličanstvenošću. To je čini izuzetnim prizorom koji oduzima dah, jer njena ljepota ostaje netaknuta i nezaklonjena susjednim vrhovima. Ova jedinstvena zemljopisna izolacija samo produbljuje njezinu duhovnu privlačnost, pozivajući hodočasnike različitih vjera da odaju počast tim svetim visinama. Dok se pozornost svijeta okreće prema ovom osamljenom stražaru, planina ostaje svjedočanstvo umijeća prirode i svjetionik poštovanja u surovom i nenaseljenom krajoliku.

FOTO: Unsplash

U pokušaju uspona naišli na neočekivane poteškoće

Iznenađujuće, nije najviši na Tibetskoj visoravni, ali ga penjači još uvijek nisu osvojili. Prema drevnim legendama, samo je cijenjeni budistički redovnik Milarepa jednom dosegao njezin vrh. Nedavno je znanstvena ekspedicija imala za cilj osvojiti vrh, ali savjet tibetanskog lame naveo ih je da odustanu od potrage. Tragično, unatoč tome, četiri člana tima ipak su dočekala smrt u roku od godinu ili dvije. Penjanje na planinu Kailash smatra se tabuom, jer se vjeruje da ljuti bogove. Njegov naziv na sanskrtu, koji znači "Shivin raj", naglašava njegovu svetost u četiri religije. Unatoč tome što je stoljećima privlačila pustolove, ova mistična planina nikada se nije prepustila ljudskim osvajanjima, sačuvavši svoju zagonetnu auru.

Godine 1926. Hugh Ruttledge proučavao je sjevernu stranu, za koju je procijenio da je visoka 6000 stopa (1800 m) i "potpuno nemoguća za penjanje" te je razmišljao o usponu sjeveroistočnim grebenom, ali mu je ponestalo vremena. Ruttledge je istraživao to područje s pukovnikom R. C. Wilsonom, koji je bio s druge strane planine sa svojim prijateljem, vrhunskim znalcem u planinarenju, po imenu Tseten. "'Sahibe, možemo se popeti na to!", rekao je Tseten uvjerljivo, budući da je i on vidio da ovaj greben predstavlja izvediv put do vrha. Wilson je nastavio objašnjavajući da je, iako je bio ozbiljan u namjeri da se popne na Kailash, naišao na neočekivane poteškoće. "Upravo kad sam otkrio laganu šetnju do vrha planine, počeo je padati jak snijeg, čineći uspon nemogućim", kazao je Wilson. 

Herbert Tichy bio je u tom području 1936., pokušavajući se popeti na Gurla Mandhata. Kada je upitao jednog od Garpona iz Ngarija može li se popeti na Kailash, Garpon je odgovorio: "Samo se čovjek potpuno oslobođen grijeha može popeti na Kailash. I ne bi se morao penjati uz strme zidove leda da bi to učinio, samo bi se pretvorio u pticu i odletio na vrh". Reinholdu Messneru je kineska vlada dala priliku da se penje sredinom 1980-ih, ali on je to odbio rekavši: "Ako osvojimo ovu planinu, onda ćemo osvojiti nešto u dušama ljudi". Godine 2001. pojavila su se izvješća da je kineska vlada dala dopuštenje španjolskom timu da se popne na vrh, što je izazvalo međunarodnu reakciju. Kineske vlasti osporile su izvješća i izjavile da je bilo kakvo penjanje na planinu Kailash strogo zabranjeno.

FOTO: Screenshot/Tibettravel.org

Rijetka prilika za susret s jedinstvenim stvorenjima

Regija planine Kailash izrazito je lišena bogatog životinjskog svijeta. Kaže se da duboka energija ovog svetog mjesta ima jedinstven utjecaj na ponašanje životinja. Čini se da ova energija, duboko isprepletena s vjerovanjima hodočasnika i tragača, stvara okruženje u kojem je uobičajena prisutnost divljih životinja oskudna. Međutim, dok krećete na obilazak planine Kailash postoji rijetka prilika za susret s jedinstvenim stvorenjima, uključujući divlje magarce, tibetanske antilope, labudove i crnovrate ždralove, osobito u blizini četiriju svetih rijeka koje teku, rijeka Sutlej, rijeka Brahmaputra, rijeka Ind i rijeka Karnali. Ove rijeke, sastavni su dio života i kulture regije, vuku svoje porijeklo blizu ove svete planine i obližnjih jezera Manasarovar i jezera Rakshastal, a ušće svetih rijeka čini bogatu tapiseriju od kulturnog i ekološkog značaja u regiji Mount Kailash.

Planina Kailash nosi mističnu povezanost s legendarnim gradom Shambhalom. Shambhala, često napisana kao "Shambala", je mitsko područje u budizmu, za koje se kaže da postoji između Himalaje i pustinje Gobi. Ovo kraljevstvo predstavlja vrhunac tibetanskih budističkih ideala, gdje su svi stanovnici postigli prosvjetljenje, zbog čega je dobilo nadimak "Čista zemlja". Također poznata kao Olmolungring, Shangri-La, Paradise i Eden, Shambhalina zagonetna prisutnost isprepletena je s regijom planine Kailash. Prema tibetanskim vjerovanjima, Siddhe i askete nastavljaju živjeti u ovom tajanstvenom gradu, produbljujući misterije oko planine Kailash i svetih legendi koje je obavijaju.

SVJETSKO ČUDO Prvi puta u 30 godina planinski vrh Himalaji vidljiv bez izmaglice...

Poznata kao "Axis Mundi", premošćuje fizička i duhovna područja tibetanske kulture, a znanstvene studije iz Rusije i Amerike potvrđuju je kao središnju točku svijeta, poravnatu sa spomenicima poput Stonehengea (6666 km), Sjevernog pola (6666 km) i Južnog pola (13332 km). Ova sveta planina također je prepoznata kao kozmička os i stablo svijeta u Vedama i Ramayani. Simbolizira težnju čovječanstva ka duhovnom prosvjetljenju, ujedinjujući različite kulture u strahopoštovanju prema njegovom božanskom značaju kao središnje točke u kojoj se spajaju nebo i zemlja. Misterije i tajne koje okružuju svetu planinu Kailash ističu njezin duhovni značaj, raznoliku tradiciju hodočašća i jedinstven zemljopisni položaj. To nije samo doživotno odredište za hodočasnike, već je i atraktivan dodatak svakoj turneji po Tibetu.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.