EVO GA OPET

KOMŠIĆ NE ODUSTAJE 'Otvoreno sam protiv konstitutivnosti i za formiranje građanske države'

Autor

bl

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sudjelujući na Bledskom strateškom forumu naglasio je potrebu odbacivanja konstitutivnosti.

02.09.2021. u 16:22
Ispiši članak

Odustajanje od koncepta konstitutivnosti ima svoje pravno, političko i moralno opravdanje. Kada je riječ o pravnom aspektu, ne može se gubiti iz vida činjenica da je Europski sud za ljudska prava u slučajevima Zornić te Sejdić i Finci jasno naglasio da se na konstitutivnost moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja i da je toliko godina nakon sukoba došlo vrijeme da se uvede potpuna demokracija. Tko ne vjeruje meni, neka pročita te presude, poručio je i dodao da postoji pravna, politička i moralna obveza odbacivanja konstitutivnosti.

"Prigovori u vezi s tim da postoje apelacije pred Ustavnim sudom BiH podnesene prije 20 godina, a koje u skladu s postojećim Ustavom utvrđuju postojanje konstitutivnosti, ne govore ništa protiv zahtjeva Europskog suda za ljudska prava za odbacivanjem konstitutivnosti, nego čak nasuprot toga, u prilog tog zahtjeva na kojem se temelji moj prijedlog, jer su europske presude donesene nakon tih apelacija, a znamo da Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava u tome smislu ima prednost. Stoga, pravno gledajući, odbacivanje konstitutivnosti je naša međunarodna obveza, s obzirom na to da se moraju poštovati presude iz Strasbourga. S političkog stanovišta gledano, konstitutivnost je etnički koncept koji svoje ishodište pronalazi u političko - pravnim odnosima bivšeg SSSR-a, u tzv. 'narodnoj demokraciji', i taj koncept je bio zastupljen i u bivšoj državi, koja je kao i socijalizam i njegova ideologija, propala", pojašnjava Komšić.

Kaže da je Daytonski Ustav kompromis između zapadne građanske demokracije i konstitutivnosti kao ostavštine komunizma, piše Dnevnik.ba.

"To je privremeni kompromis između građanskog i etničkog koncepta. S obzirom na to da se na idejnoj, ali i praktičnoj razini zalažem za građansku državu, na principu jedan čovjek - jedan glas, državu s jednim predsjednikom i smanjenim ovlastima tog predsjednika, državu koja bi imala premijersko-kancelarski model, a ne tri predsjednika i nerealnu nadmoć Doma naroda nad Zastupničkim domom, s obzirom na sve to, i na presude EU suda koje mi daju za pravo, ja se otvoreno, transparentno i dosljedno zalažem za odbacivanje konstitutivnosti, i formiranje građanske države, normalne države, kakve su sve demokratske države svijeta", poručio je.

Kaže da može napredovati samo ono društvo u kojem se etničko poštuje kao identitet, ali se ne uzima kao bilo kakav kriterij, u bilo čemu.

"Države u kojoj činjenica da si Bošnjak, Hrvat, Srbin, Rom, Židov, ne smije biti niti prednost niti otežavajuća okolnost. Dakle, za jednakost svih građana, njihovih prava, identiteta, bili oni etnički, vjerski ili neki drugi. Na kraju, s moralne točke gledišta, nema ništa loše u tome da se konačno umjesto odlučivanja po etničkom principu, koje je nažalost još uvijek dominantno, uvede demokratsko odlučivanje, i to nije samo pravna i politička nego i moralna kategorija. Društvo u kojem postoji etnički kriterij, primjera radi pri zapošljavanju, gdje se gleda na etničku, a shodno tome i stranačku pripadnost, a ne gleda se prije svega na sposobnost građanina kao pojedinca, takvo društvo ne može napredovati", kazao je Komšić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.