MAPIRALI SU PROTEINE

Hrvatska znanstvenica sudjelovala u važnom otkriću; čak šezdesetak postojećih lijekova mogu djelovati na koronu

Autor

rj/Tanja Rudež/Jutarnji list

Velika skupina istraživača, među kojima i hrvatska znanstvenica dr. Tina Perica, mapirala je proteine u korona virusu koji se vežu uz proteine u ljudskim stanicama.

26.03.2020. u 14:12
Ispiši članak

Zahvaljujući istraživanju, znanstvenici su identificirali šezdesetak već postojećih lijekova koji bi mogli djelovati na virus SARS-CoV-2.

"Iako SARS-CoV-2 u usporedbi s drugim RNK virusima ima relativno velik genom, koji kodira za 27 ili možda čak i 29 proteina, taj korona virus, kao i svaki drugi virus, ne posjeduje sve potrebne makromolekule za samostalno umnažanje.

Zbog toga SARS-CoV-2 okupira ljudsku stanicu, otima njezine proteine i mijenja staničnu regulaciju sve dok se na kraju cijela svrha stanice ne svede na umnažanje virusa. Cilj je ovog projekta bio mapirati sve interakcije između SARS-CoV-2 virusa i ljudskih stanica", rekla je dr. Tina Perica, postdoktorandica na Sveučilištu California u San Franciscu i dodala da su upotrijebili redukcionistički pristup. Vodeći autor David Gordon je zajedno s nekoliko kolega klonirao jedan po jedan virusni protein i natjerao ljudske stanice u kulturi da ga proizvedu.

Sljedeći dan su pročistili virusni protein i, koristeći masenu spektrometriju, identificirali koji su ljudski proteini pročišćeni u kompleksu s virusnim proteinom, na taj način su identificirali 332 ljudska proteina, od otprilike 20.000 proteina koji postoje u ljudskim stanicama, koji formiraju fizičke interakcije s proteinima SARS-CoV-2.

"No, najvažniji aspekt ovog rada identifikacija je šezdesetak lijekova koji su ili već u upotrebi ili su u kliničkim studijama kao lijekovi za druge bolesti, a za koje znamo da moduliraju ljudske proteine koje smo identificirali u interakciji sa SARS-CoV-2 proteinima", pojasnila je dr. Perica.

Istaknula je kako su rezultati do kojih su došli “pogled iz ptičje perspektive”, odnosno globalna karta koja mapira međuodnos SARS-CoV-2 i ljudskih stanica.

"Takva mapa interakcija virusnih i ljudskih proteina izrađena je i za druge patogene. Zanimljivo je da se, čak i u slučajevima kada ne postoji evolucijska povezanost između patogena, neki od mehanizama kojima virusi otimaju ljudske stanice čine jako slični.

Zbog toga se nadam da ne samo što će ova studija pomoći u pronalasku efikasne terapije za bolest Covid-19 prouzročenu virusom SARS-CoV-2, nego da ćemo sljedeći put, zahvaljujući napretku bazične znanosti, biti spremniji", rekla je Perica za Jutarnji list.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.