MOGUĆA KRIZA LJUDSKIH PRAVA

Glavni tajnik UN-a upozorio da je pandemija u nekim zemljama izlika za represiju

Autor

dd/h

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak da bi kriza izazvana pandemijom korona virusa mogla dati vladajućima u nekim zemljama izliku da upotrijebe represivne mjere koje nisu povezane s pandemijom te je upozorio da bi mogla nastati kriza ljudskih prava.

23.04.2020. u 09:04
Ispiši članak

Antonio Guterres je objavio izvještaj UN-a, u kojemu je objašnjeno na koji bi način poštivanje ljudskih prava trebalo voditi odgovor na zdravstvenu, društvenu i ekonomsku krizu s kojom se svijet suočava, uslijed pandemije korona virusa..

Glavni tajnik UN-a kazao je da virus ne diskriminira, ali njegovi učinci jesu diskriminatorni.

"Vidimo nesrazmjeran utjecaj na određene skupine, porast govora mržnje, usmjeravanje na ranjive skupine i rizik od oštrih sigurnosnih odgovora koji podrivaju zdravstveni odgovor", rekao je Guterres. 

U izvještaju UN-a navodi se da su migranti, raseljeni unutar vlastite zemlje i izbjeglice, posebno ranjive skupine.

Kaže se da je više od 130 država zatvorilo granice, a samo ih je 30 izuzelo od te zabrane tražitelje azila.

Kriza bi mogla u nekim zemljama biti povod za "usvajanje represivnih mjera koje nisu povezane s pandemijom", kazao je, dodajući da je to "neprihvatljivo".

U izvješću se ne navodi primjer usvajanja takvih mjera.

Guterres je pozvao vlade da budu transparentne i odgovorne javnosti te je naglasio da su građanske slobode i sloboda tiska "ključni".

"Najbolji odgovor je onaj koji proporcionalno odgovara na trenutnu prijetnju, a istovremeno štiti ljudska prava i vladavinu prava", poručio je čelnik UN-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će svijet doživjeti najveću recesiju od Velike depresije.

UN je naveo da pandemija stvara teško ekonomsko stanje koje će "ako ga se ne ublaži, pojačati tenzije te bi moglo izazvati građanske nemire", dodajući da bi u tom slučaju moglo doći do oštrog represivnog odgovora. 

"Nikada nemojmo zaboraviti, u svemu što radimo, da je virus prijetnja, a ne ljudi", poručio je Guterres.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.