U NEUMU

"Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" traži osiguranje jednakopravnosti konstitutivnih naroda te približavanju EU

Autor

av/h

Sudionici dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ pozvali su u petak u Neumu na izmjene ustava temeljene na osiguranju jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana te približavanju te zemlje u članstvo Europske unije.

15.03.2019. u 17:10
Ispiši članak

Zajednički je interes i obveza svih odgovornih struktura poticati ambijent pogodan za dijalog koji će rezultirati ustavnim promjenama utemeljenim na načelima zaštite konstitutivnosti, odnosno jednakosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma, eliminacija svih oblika diskriminacije i uspostava jednakosti svih žitelja, navodi se u dijelu zaključaka dostavljenih javnosti.

Pojašnjava se da je potrebno zajamčiti i zaštitu manjina usklađivanjem Ustava BiH s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima s ciljem zaštite ljudskih prava, sukladno odlukama Europskog suda za ljudska prava, te stvaranje pretpostavki za nesmetano i funkcionalno usvajanje europske pravne stečevine i provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U priopćenju organizatori dvodnevnog skupa, na kojemu se jučer obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuli su da nužne promjene Ustava BiH moraju uvažiti činjenicu da je konstitutivnost "ustavno načelo nadređeno svim drugim ustavnim načelima"sukladno nekoliko presuda ustavnog suda BiH. Sudionici skupa pozvali su i na izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se zajamčila jednakopravna pozicija Hrvata i drugih naroda u tijelima "kolektivnog predstavljanja" poput Predsjedništva BiH, Domova naroda i Vijeća ministara BiH koji predviđaju zajamčenu nacionalnu raspodjelu pozicija.

Pri tome su posebno naznačili važnim presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojom se poziva na legitimno predstavljanje triju naroda.
"Provedba odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja nije isto što i provedba konstitutivnosti, ali je važan iskorak k uspostavi pravednog i stabilnog društvenog poretka koji može realizirati pretpostavke za ubrzanje procesa pristupanja članstvu u EU-u", navodi se u zaključcima.

Sudionici su pozvali i na postizanje unutarnjeg dogovora između triju naroda te smanjivanje napetosti u duhu europske tradicije upravljanja različitostima i jačanjem građanske kulture zasnovane na vrijednostima interkulturalizma koje promoviraju suradnju, otvorenost i zaštitu temeljnih prava i sloboda.
Znanstveno-stručni skup "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ zajednički su organizirali zagrebačko i mostarsko sveučilište te Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH uz pokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.