NIJE DOBRO

Europske zemlje Srbima masovno vraćaju njihov proizvod: Hoće li Hrvatska reagirati?

Autor

jg

Italija je sedma zemlja koja od početka 2025. godine, preko europskog Sustava brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF), upozorava na povišenu razinu mikotoksina u sojinom proteinu i proizvodima podrijetlom iz Srbije.

05.02.2025. u 09:44
Ispiši članak

Italija je u graničnoj kontroli odbila pošiljku sojinog proteina porijeklom iz Srbije zbog povišene razine mikotoksina – aflatoksina B1 i ukupne razine aflatoksina, objavio je RASFF. Rizik po zdravlje zbog prekoračenja maksimalnih razina aflatoksina B1 i ukupnih aflatoksina označen je kao – ozbiljan. 

Kako se navodi na stranicama RASFF-a, u uzorcima uzetim 23. siječnja 2025, otkriven je aflatoksin B1 u količini od 10,4 mikrograma po kilogramu (µg/kg – ppb), dok je dopuštena količina od maksimum dva mikrograma po kilogramu (2 µg/kg).

Kada je riječ o ukupnim aflatoskinima (B1,B2,G1,G2), u uzorcima je otkriveno 11,7 mikrograma po kilogramu, dok je dopuštena maksimalna količina od četiri mikrograma po kilogramu (4 µb/kg kg – ppb).

FOTO: Unsplash

Što su mikotoksini? 

Samo dan ranije, isto upozorenje – na povišenu razinu aflatoksina u proizvodima od soje porijeklom iz Srbije, izdala je i Nizozemska, stoji na stranici RASFF.

Mikotoksini su, piše na stranicama HZJZ-a, proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. 

Svećenik opsovao u obrani srbijanskih studenata: 'Predbacivati im ulogu ratnih huškača...'

Nastanak mikotoksina: Žitarice (pšenica, zob, raž, ječam, riža, kukuruz), orašasti plodovi (pistacio, kikiriki, bademi) te voće i povrće mogu biti podloge za rast plijesni tijekom uzgoja, prerade i uskladištenja, piše N1.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.