VIDEOKONFERENCIJA

Zastupnici Ressler, Picula i Flego o odgovoru Europske unije na korona krizu

Autor

lb

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, hrvatski zastupnici Karlo Ressler (HDZ - EPP), Tonino Picula (SDP-S&D) i Valter Flego (IDS - Renew Europe) sudjelovali su na videokonferenciji za medije na kojoj su se osvrnuli na glavne teme dnevnoga reda predstojeće plenarne sjednice te na ostale aktualnosti u radu EP-a. Zastupnici su istaknuli kako će se raspravljati i glasati o čitavom nizu novih mjera pomoći za borbu protiv pandemije te da će Europski parlament donijeti rezoluciju o EU odgovoru na korona krizu.

15.04.2020. u 13:49
Ispiši članak

Zastupnik Karlo Ressler poručio je kako je ovo trenutak istine za Europu. "U izvanrednoj situaciji pandemije, jedino brzim i konkretnim potezima, kombinirajući europske i nacionalne mjere, mogu se ublažiti negativne gospodarske posljedice i pomoći gospodarstvu s glavnim ciljem očuvanja radnih mjesta. Kriza pogađa sve države članice, ali posljedice će biti teže za neke sektore, kao što je turizam, kojima će zbog toga biti potrebna dodatna pomoć", rekao je Ressler.

Upozorio je da će proračun za sljedeću godinu biti sada još važniji za oporavak i podršku najpogođenijima krizom, a osobito za zaštitu radnika, malih i srednjih poduzeća. "To je i moj prioritet kao izvjestitelja EPP-a za proračun za 2021. kako bi se za oporavak iskoristio svaki euro na raspolaganju i kako gospodarska kriza ne bi bila duža i teža nego što je to neizbježno."

Zastupnik Tonino Picula istaknuo je kako za Europsku uniju solidarnost nije opcija, nego obaveza. "Mjere koje ćemo izglasati na ovoj sjednici korak su prema oporavku europskog gospodarstva, poticaj optimizmu europskih građana i vraćanje vjerodostojnosti Europskoj uniji. Izjasnit ćemo se o deset prijedloga iz paketa mjera za pomoć članicama i europskom susjedstvu u borbi protiv posljedica pandemije. To dokazuje da EU i njezine institucije izlaze iz početne, nedovoljno aktivne faze i ulaze u jednu proaktivnu fazu", rekao je Picula. Istaknuo je kako dnevni red sjednice uključuje i široko postavljene izmjene proračuna za 2020. godinu. "Nastojat ćemo pomoći svima onima koji su neposredno ugroženi pandemijom, radnicima koji ostaju bez posla, te onima na prvoj crti obrane - od zdravstvenog osoblja, do građana koji osiguravaju stabilan lanac opskrbe medicinskim materijalom i hranom", dodao je.

Zastupnik Valter Flego ocijenio je opravdanima kritike na račun prvotne spore reakcije EU-a na krizu COVID-19, te je dodao da su teški trenuci ujedno i prilika za izvlačenje pouka. "Puno toga treba promijeniti da bi Europa bila fleksibilnija, dereguliranja, decentraliziranija i samim time  i učinkovitija. I promjene na domaćem terenu trebali bismo učiniti puno bržima. Konkretan primjer je digitalizacija koja je odjednom na velika vrata ušla u Hrvatsku i Europu. Stoga kada sve ovo prođe nadam se da se nećemo vraćati na staro, nego da će ovo biti okidač za mnoge promjene." Flego je zaključio kako je Europa sada na raskrižju, istaknuo je da je njezin proračun preskroman te da o tome treba voditi računa u predstojećim pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru. "Moramo biti odlučni kako bismo mogli biti globalni lideri", poručio je Flego.

Izvanredna plenarna sjednica održat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. travnja, u Bruxellesu. Zastupnici će u raspravama i glasanju moći sudjelovati na daljinu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.