Nafta u Jadranu

Zabrinjavajuće je kako Vlada olako dijeli strateške energetske podatke

Autor

Direktno.hr

20.11.2014. u 12:37
Ispiši članak

Europarlamentarac ORaH-a u Davor Škrlec u suradnji s talijanskom zastupnicom Rosom D'Amato i drugim kolegama iz Italije organizirao je konferenciju koja je održana u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Cilj konferencije bio je ukazati na opasnosti trenutnog ekonomskog modela temeljenog na fosilnim gorivima i njegovim štetnim posljedicama na poljoprivredu, ribarstvo i turizam. Prepoznata je potreba za jasnim i usuglašenim stavom svih država na Jadranu i Mediteranu kako bi se zbog postojećih loših primjera spriječila nova bušenja i nepovratno zagađenje okoliša i ugrožavanje zdravlja građana.

„Početkom siječnja ORaH je upozorio na nekoliko štetnih posljedica koje se tiču odluke Vlade RH da bez provedenog javnog natječaja dozvoli norveškoj grupaciji Spectrum istraživanje jadranskog podmorja te komercijalnu uporabu strateških energetskih podataka, i sve to bez završenog postupka procjene utjecaja na okoliš. Zabrinjavajuće je kako Vlada RH olako i besplatno dijeli strateške energetske podatke dobivene na temelju INA-inih višegodišnjih istraživanja vrijednih milijarde kuna. Strateški energetski podaci od državnog značaja ustupljeni su privatnoj kompaniji Spectrum“, rekao je Škrlec.

Iako je protiv eksploatacije nafte jer smatra da je Jadran zatvoreno i plitko more, zastupnik ORaH-a napomenuo je kako se njegova stranka ne protivi eksploataciji plina u Jadranu ako je u skladu sa svim ekološkim standardima. Posebno je istaknuo da se ORaH protivi ustupanju energetske suverenosti stranim tvrtkama, a to je upravo ono što Vlada RH radi kroz svoje projekte. Škrlec je naveo brojne razloge zbog kojih izražava veliku zabrinutost u svezi odlučnosti Vlade da provede projekte visokog rizika.

Na poziv zastupnika Škrleca, na konferenciji je video snimkom iz Kalifornije sudjelovao i svjetski stručnjak za ekologiju Nenad Duplančić. Obojica smatraju kako je zabrinjavajuće što hrvatska Vlada ustraje u nastojanju ekspanzije bušenja nafte u Jadranu bez mjerodavnih priprema, pogotovo u vrijeme kada svjetski znanstvenici upozoravaju na globalno zatopljenje i postojanje održivih alternativnih rješenja suzbijanja istog.

Ova konferencija poslužila je kao prilika da se razmotre postojeće nacionalne politike država članica Europske unije na području energetike i da se predlože novi održivi alternativni modeli razvoja koji uzimaju u obzir postojeću industriju i ostale sektore gospodarstva.

„Ribarstvo i turizam često su istaknuti kao najranjiviji sektori, ali ne smijemo zaboraviti nekoliko grana koje doprinose stabilnim i sve značajnijim dijelom prihoda. Pod najvećom prijetnjom su nacionalni parkovi Kornati, Mljet i Brijuni te ostali parkovi prirode i zaštićena područja koja graniče s jadranskom obalom. U posljednjih nekoliko godina uložena su znatna sredstva u razvoj akvakulture koja zbog čistog mora postiže visoku kvalitetu u uzgoju ribe i školjkaša. Čisto more od iznimne je važnosti za održivi turizam kao i za uspješnost farmaceutske industrije i terapeutsko liječenje. Unutar politike zaustavljanja iseljavanja s otoka već su uložena značajna sredstva u razvoj prehrambene industrije. Planirane naftne bušotine u Jadranu ugrožavaju ne samo postojeće investicije već i daljnja ulaganja te se time u pitanje dovode ulaganja od nekoliko desetaka milijuna kuna. Također, time se dovode u opasnost i naše solane s najdužom tradicijom koje proizvode najkvalitetniju sol. Uz sve navedeno u Hrvatskoj još ne postoji mogućnost zbrinjavanja opasnog otpada ni prateće infrastrukture za prijevoz otpada s bušotina“, zaključio je Škrlec.

Škrlec na osobni zahtjev više nije član Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje

Vlada je sa zatvorenog dijela sjednice održane u četvrtak uputila u Hrvatski sabor prijedlog odluke kojom se na osobni zahtjev razrješuje dosadašnji član Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje Davor Škrlec, a temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu novim članom iz redova sveučilišnih profesora i znanstvenika imenuje Boris Jokić, prenosi Hina.

Također je razriješena dosadašnja predstavnica Vlade u Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama Tajana Drakulić, te je novim predstavnikom imenovan Vatroslav Subotić, kao predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.