NAJMLAĐI U POVIJESTI OVE INSITUCIJE

VELIKO PRIZNANJE Ressler izabran za izvjestitelja Parlamenta za europski proračun

Autor

al

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu. Tako postaje najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta, preuzevši jednu od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih eurozastupnika. 

29.01.2021. u 12:26
Ispiši članak

Nakon usvajanja rekordnog europskog paketa pomoći i u trenutku kada se očekuju nacionalni planovi oporavka od pandemije, počinju pregovori o godišnjem europskom proračuna za 2022. Kao jedan od najvažnijih načina provođenja svih javnih politika i s osnaženim položajem Parlamenta u proračunskim procedurama, proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu.

Ressler ističe da će sljedeće dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskog gospodarstva i života. Kao ključni cilj ističe sveobuhvatni oporavak za sve generacije, gospodarske grane i krajeve Europe.

''Poseban fokus bit će stavljen na najpogođenije krizom - mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni'', naglašava Ressler. 

''Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku - promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija - i u Hrvatskoj i u Europi'', zaključio je Ressler.

Članica Europskog revizorskog suda i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić čestitala je zastupniku Ressleru na važnom i izuzetno izazovnom poslu.

''To je znak da kolege u Europskom parlamentu prepoznaju Karlov veliki rad, znanje i razumijevanje izazova s kojima se Unija suočava. Ovo je prilika i za Hrvatsku da se stavi naglasak na politike koje su važne za naš rast i razvoj te bolje isplaniraju isplate za ESI fondove i izbjegnu kašnjenja koja se u zadnjim godinama provedbe projekata iz prethodne perspektive (2014-2020) često događaju. Sigurna sam da će posao odraditi izvrsno, vodeći računa o ciljevima i potrebama cijele EU, a posebno naše Hrvatske'', istaknula je Maletić.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.