JESTE LI PROBALI?

U srce Bruxellesa stigla poznata hrvatska delicija: Recept potječe još iz 17. stoljeća

Autor

bkk/h

Istarska općina Sveti Petar u Šumi predstavila se u utorak navečer u Europskom parlamentu u Bruxellesu prijemom i promocijom odabranih suhomesnatih proizvoda u povodu održavanja 11. Međunarodnog sajma "S klobasicom u EU".

04.02.2025. u 22:56
Ispiši članak

Mala općina od nešto od više tisuću stanovnika ima čak šest registriranih pogona za proizvodnju kobasica, koji se proizvode po posebnoj recepturi od ručno sječenog svinjskog, ovčjeg i goveđeg mesa mariniranog u vinu s majčinom dušicom i češnjakom. Tradicija proizvodnje kobasica datira od 17. stoljeća kada se po tom receptu počela raditi u lokalnom pavlinskom samostanu.

"S registriranih šest proizvođača suhomesnatih proizvoda mi smo rekorder s obzirom na broj stanovnika", s ponosom ističe načelnik općine Mario Bratulić. Oni proizvedu desetak tisuća komada pršuta i oko stotinu tona istarskih kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda godišnje. Ove godine očekuju da će istarska kobasica dobiti europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Sljedeća destinacija - New York

Ti se proizvodi prodaju diljem Hrvatske i Europe, a dio završi i u nekoliko restorana agroturizma za goste koji odsjedaju u 80-ak vila s bazenima koliko ih ima na području općine. Općina je 2013. godine pokrenula Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu", koji će se ove godine osim u Bruxellesu predstaviti i u New Yorku.

Omiljena zimska delicija postaje luksuz: Ovo smo svi jeli od malih nogu

Načelnik Bratulić ističe da na proljetnom sajmu koji se održava u ožujku bude od 12 do 15 tisuća posjetitelja, a isto toliko ih bude i na sajmu koji se održava potkraj ljeta. Na prijemu u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu koji su organizirali HDZ-ovi zastupnici Davor Ivo Stier, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, okupili su se brojni gosti, zastupnici i diplomati koji su imali priliku kušati istarske suhomesnate proizvode i vina.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.