HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC INICIRAO RASPRAVU

Tomislav Sokol: 'Pravo na zaborav moramo učiniti standardom europskog zakonodavstva kako bismo pomogli građanima koji su preboljeli rak'

Autor

al

Na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) koja je održana u ponedjeljak popodne u Europskom parlamentu, zastupnici su upozorili na brojne probleme s kojima se susreću pacijenti oboljeli od raka od kojih su samo neki: psihičke poteškoće, fizička trauma, poteškoće s povratkom na radno mjesto te nerijetko i izostanak odgovarajuće psihološke, socijalne i financijske podrške.

12.01.2021. u 13:42
Ispiši članak

Osim toga, posebno zabrinjava i diskriminacija koju trpe osobe koje su se izliječile od ove opake bolesti zbog toga što su izložene preprekama pri ostvarivanju financijskih usluga kao što su sklapanje polica životnog osiguranja ili podizanje kredita, a u nekim slučajevima i pronalaska zaposlenja.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol među prvima je ukazao na potrebu da se ovim problemom sustavno pozabave i europske institucije. Tako je i na inicijativu zastupnika Sokola organizirano jučerašnje tematsko saslušanje na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka. 

''Mnogi europski građani koji su preboljeli rak ne mogu dobiti pristup dobrima i uslugama, primjerice osiguravatelji s njima ne žele sklopiti police osiguranja. Pravo na zaborav konkretan je mehanizam kojim im možemo pomoći. Uvođenjem prava na zaborav u zakonodavstvo promicala bi se socijalna jednakost i osigurao bi se jednak pristup financijskim uslugama za sve građane Europske unije koji su preživjeli rak.

Moram istaknuti da neke države članice u svojim zakonodavstvima već imaju predviđeno da se zdravstveni podaci povezani s rakom mogu prikupljati najdulje deset godina od završetka liječenja za ostvarivanje financijskih usluga, primjerice, sklapanja polica osiguranja. U nekim situacijama taj je rok i kraći'', ističe Sokol.

Govoreći o pravima pacijenata, zastupnik Sokol zauzeo se i za bolju prekograničnu zdravstvenu zaštitu ističući pritom da je postojeći pravni mehanizam omogućio kvalitetniju zdravstvenu skrb europskim pacijentima, ali da i dalje postoji prostor za znatan napredak, naročito u području pojednostavljivanja administracije koja se zahtjeva kako bi se ostvarilo pravo na liječenje u drugoj državi članici.

Dodajmo ovome da je jučerašnje saslušanje na Posebnom odboru za borbu protiv raka održano u ključnom trenutku.

Naime, očekuje se da će Europska komisija početkom idućeg mjeseca predstaviti Europski plan za borbu protiv raka čiji je cilj smanjenje tereta raka za pacijente, njihove obitelji i zdravstvene sustave. U tom Planu Europska komisija trebala bi, među ostalim, prepoznati i važnost prava na zaborav. Podsjetimo, u Europskoj uniji svake se godine rak dijagnosticira kod 3,5 milijuna osoba, a od te bolesti godišnje umre čak 1,3 milijuna osoba. 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.