USVOJENO IZVJEŠĆE

Tomislav Sokol izborio se u Europskom parlamentu: Hrvatski pacijenti lakše će moći ostvariti zdravstvenu skrb u inozemstvu

Autor

U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) u srijedu je usvojeno izvješće hrvatskog zastupnika doc. dr. sc. Tomislava Sokola o slobodnom kretanju usluga, izvijestili su iz Europske pučke stranke.

03.12.2020. u 09:52
Ispiši članak

Rezultat je to višemjesečnih pregovora koji su se vodili između političkih grupacija u Europskom parlamentu o ovom važnom Izvješću. Sokol, koji je pregovarao u ime kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), založio se za jačanje položaja poduzetnika na jedinstvenom tržištu, a uspio je na europsku agendu nametnuti i pitanje prekograničnog pružanja zdrvatsvene skrbi.

"Istraživanja su pokazala da boljom provedbom zakonodavstva u području jedinstvenog tržišta možemo generirati dodatnih 297 milijardi eura. Kako uslužne aktivnosti stvaraju čak 73 posto europskog BDP-a, a, tome unatoč, samo 6,5 posto europskog BDP-a dolazi od prekograničnog pružanja usluga, poseban naglasak stavio sam na stvaranje preduvjeta za jačanje položaja poduzetnika koji svoje usluge pružaju u državama članicama Europske unije.

Konkretno, jedinstvene kontaktne točke koje sadrže potrebne informacije o pružanju usluga teško je pronaći, a poduzeća su o njima slabo informirana. Ovo Izvješće trebalo bi to promijeniti. Na tragu zaključka Europskog revizorskog suda, pozvali smo na ciljanu promidžbu jedinstvene kontaktne točke", istaknuo je Sokol te objasnio da Izvješće koje su izglasali u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) pruža osnovu za lakše priznavanje majstorskih ispita, radnog iskustva stečenog u inozemstvu, ali i visokoobrazovnih kvalifikacija.

Unatoč prvotnom otporu ostalih političkih grupacija, Sokol je uspio uključiti i prekogranično pružanje zdravstvene skrbi u tekst Izvješća.

"Odlazak pacijenata na liječenje u druge države članice popraćen je brojnim administrativnim barijerama, primjerice široko postavljenim uvjetima za dobivanje prethodnog odobrenja  koje posljedično pacijente obeshrabruje da, kada je to potrebno, zdravstvenu skrb zatraže i izvan granica svoje države. Postoji nesklad između prakse Europskog suda i odredaba Direktive o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi pri čemu Direktiva stvara dodatne poteškoće prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga. Uspio sam to objasniti svojim europskim kolegama i sada, kada je i Parlament zauzeo jasno stajalište u ovoj pravnoj stvari, lakše ćemo osigurati našim pacijentima prekograničnu zdravstvenu skrb kada ona bude potrebna, čime ćemo smanjiti nejednakosti u pristupu najkvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi", zaključio je Sokol.  

Podsjetimo, o važnosti uslužnog tržišta za europsko pa tako i hrvatsko gospodarstvo govori i činjenica da uslužni sektor stvara devet od deset novih radnih mjesta. Nakon što je Izvješće o slobodnom kretanju usluga izglasano u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), očekuje se da će biti uvršteno na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta već u siječnju, priopćeno je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.