PREŠUTNA PREKORAČENJA

Tomislav Sokol: Europske potrošače treba zaštititi od samovolje pojedinih financijskih subjekata

Autor

rk

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) i zvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za novu Direktivu o potrošačkim kreditima Tomislav Sokol upozorio je danas da nova pravila koje je predložila Europska komisija u pogledu prekoračenja po računu ne štite potrošače u dovoljnoj mjeri.

22.09.2021. u 13:39
Ispiši članak

Stoga Sokol, kao pregovarač EPP-a u ovoj pravnoj stvari, priprema amandmane kojima će ojačati položaj potrošača u njihovom odnosu prema bankama i drugim financijskim institucijama.

"Problem je vrlo egzaktan. U ovom trenutku potrošači su izloženi riziku da kreditne institucije, odnosno banke, mogu zatražiti povrat iznosa prešutnog prekoračenja, a da pritom nisu dužne potrošačima omogućiti obročnu otplatu dugovanja. Dakle, potrošači su u tom smislu izloženi samovolji banaka. Iako je malo vjerojatno da bi se banke odlučile za takvo što, potrošači ne smiju biti u neizvjesnosti i potrebno ih je u takvim pravnim odnosima s bankama dodatno zaštititi. Prijedlog koji je objavila Europska komisija ne rješava postojeći problem i potrošače i dalje ostavlja nezaštićene. Zato pripremam amandmane kojima ću zaštititi hrvatske i ostale europske potrošače. Tako ću osigurati da potrošači više ne budu izloženi samovolji banaka i prisiliti kreditne institucije da u slučaju kad traže povrat prešutnog prekoračenja moraju potrošačima ponuditi mogućnost obročne otplate", navodi Sokol koji je od stručnih i istraživačkih službi u europskim institucijama zatražio podatke o tome koliko građana u Europskoj uniji ima prekoračenja na tekućim računima.

"Ti podaci nužni su da bismo utvrdili u kojoj mjeri se potrošači koriste financijskim instrumentom prekoračenja i predstavlja li taj proizvod povećan rizik za potrošače. Nažalost, rečeno mi je da u ovom trenutku institucije ne raspolažu tom informacijom ali nacionalni podaci iz Francuske govore da se u toj državi članici gotovo polovica građana koristi dopuštenim prekoračenjem pri čemu je njih 60 posto prešlo u prešutno prekoračenje. Unija dakle u ovom trenutku nema uvida u ozbiljnost problema s prekoračenjima koji je očito prisutan u čitavoj EU i zato koristim svoju poziciju pregovarača europskih pučana kako bih pozornost europskih institucija skrenuo upravo na ovaj problem", pojašnjava Sokol.

Hrvatska narodna banka objavila je u srpnju da je provela istraživanje prakse banaka te utvrdila da 70 posto potrošača s otvorenim tekućim računima na koje primaju redovna primanja, ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prešutna prekoračenja, a više od 95 posto svih prekoračenja čine prešutna prekoračenja, koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih prekoračenja i nerijetko iznose do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja.

"Analiza Hrvatske narodne banke pokazala je da je financijski instrument prešutnog prekoračenja, koji je trebao biti iznimka, postao pravilo u korištenju. U tim okolnostima, postojeće europsko zakonodavstvo ne štiti potrošače u mjeri u kojoj bi trebalo i zato ću amandmanima odgovoriti na izazove s kojima se potrošači susreću u čitavoj Europskoj uniji", zaključuje Sokol.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.