napad na parišku redakciju

Teroristi pucali policajcu u glavu i derali se: "Osvetili smo proroka"

Autor

Direktno.hr

07.01.2015. u 15:59
Ispiši članak

U napadu naoružanih  muškaraca na redakciju kontroverznog satiričnog lista  Charlie Hebdo u Parizu ubijeno je deset zaposlenika tjednika, uključujući glavnog urednika, i dvoje policajaca.

U  krvoproliću je i ranjeno petero ljudi. U kritičnom stanju je i karikaturist Charb, koji se 2013. našao na listi Al Qaede zbog svojih karikatura proroka Muhameda. Ozlijeđena su i trojica policajaca.

Oko 11,30 su dva muškarca pod crnim kapuljačama naoružana kalašnjikovim i bacačem raketa ušli u ured Charlie Hebdo u ulici Nicolas-Appert u 11. arondismanu.

U video snimci snimljenoj na bulevaru nekoliko desetaka metara od sjedišta tog tjednika, dvojica muškaraca naoružana automatskim puškama izlaze iz vozila, pucaju u glavu policajcu i bježe autom vičući: "Osvetili smo proroka Muhameda".

Napadači su, prema izjavama policijskog glasnogovornika Rocca Contenta, nakon izlaska iz zgrade u kojoj je bila redakcija, pobjegli u ukradenom automobilu. Trojica napadača ušla su automobil koji je vozio četvrti. Poslije su ukrali drugi automobil uz pomoć kojeg su pobjegli.

U četvrti na istoku Pariza koju su zatvorile snage reda, mnogi su u stanju šoka. Novinar koji radi u uredima nasuprot sjedišta Charlie Hebdo je opisao tijela koja leže naokolo, lokve krvi i teško ranjene.

Na internetu je objavljeno i nekoliko snimki vezanih uz ovaj brutalni čin. 

Reakcije na brutalan čin iz cijelog svijeta

NATO i Europska unija snažno su osudili teroristički napad na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u srijedu u Parizu, u kojem je poginulo 12 osoba, a desetak ih je ranjeno.

"Snažno osuđujem teroristički napad na prostorije tjednika Charlie Hebdo u Parizu. To je bio barbarski čin i sramotni napad na slobodu medija", kaže se u izjavi glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Sve članice NATO-a ujedinjene su u borbi protiv terorizma. Terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama nikad ne se može tolerirati ni opravdati", dodao je Stoltenberg.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je šokiran brutalnim napadom.

"To je nedopustivo barbarstvo, opomena svim ljudima i Europljanima"", rekao je Juncker, izražavajući solidarnost s Francuskom.   

Francuski predsjednik Francois Hollande smjesta je stigao na poprište tragedije koja se dogodila u rezidencijalnoj četvrti francuske prijestolnice, nazvavši taj događaj "terorističkim napadom" i "činom iznimnog zvjerstva". Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom na tlu Francuske u posljednjih najmanje 40 godina.

Osim 12 ubijenih, četiri ranjene osobe su u "kritičnom stanju", rekao je Hollande, pozvavši na "nacionalno jedinstvo".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati", rekla je Merkel u priopćenju.

Ona je istaknula da je Njemačka uz Francusku u ovim teškim trenucima.

Solidarna i Bijela kuća

Britanski premijer David Cameron je osudio grozan teroristički napad i izrazio solidarnost s Francuskom.

"Ubojstva počinjena u Parizu su grozna. Mi smo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i za zaštitu slobode tiska", naveo je Cameron na društvenoj mreži Twitter.

Nekoliko minuta kasnije je šef vlade otvorio zasjedanje britanskog parlamenta i pozvao na jedinstvo s Francuskom suočenom s terorizmom.

Španjolska je u srijedu osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo".

S užasom smo dočekali  vijesti o podlom i kukavičkom terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdo u Parizu, naveo je šef španjolske vlade u priopćenju.

Vlada u ime španjolskog naroda izražava najoštriju osudu tog napada.

"Španjolska najsnažnije brani slobodu tiska kao temeljno i neopozivo pravo", dodaje se u tekstu.

Osude nakon napada na satirički tjednik, stižu sa svih strana svijeta, među kojima i iz Bijele kuće koja je najoštrije osudila napad, javljaju agencije.

"Bijela kuća je solidarna s obiteljima ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame na kanalu MSNBC.

"Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Vatikan i Putin osudili napad na satirički tjednik

Vatikan je osudio "užasan" napad počinjen u list Charlie Hebdo, ruski predsjednik osudio je terorizam "u svim oblicima", kao i Francusko muslimansko vijeće i Arapska liga, Slovenija, Švicarska, Kanada, Turska i druge zemlje.

"To je dvostruki čin nasilja, užasan, jer je i napad na ljude kao i na slobodu medija", rekao je zamjenik vatikanskog glasnogovornika otac Ciro Benedettini.

Najavio je da će papa Franjo vjerojatno osobno osuditi napad kasnije u srijedu u poruci nadbiskupu Pariza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "oštro osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima", rekao je njegov glasnogovornik. Uz izraze sućuti "bliskim osobama žrtava, Parižanima i svim Francuzima", Dmitrij Peskov je poručio "uvjereni smo da je borba protiv terorizma moguća samo uz višestranu suradnju".

Vijeće muslimanske vjeroispovijesti (CFCM) Francuske, koje predstavlja najbrojniju muslimansku zajednicu u Europi od 3,5 do 5 milijuna vjernika, osudilo je "krajnje težak barbarski čin koji je i napad na demokraciju i medijske slobode".

Vijeće ističe da je riječ o terorističkim skupinama koje su zastranile i "nepravedno se pozivaju na islam" te poziva sve muslimanske vjernike na krajnji oprez kako bi izbjegli moguće manipulacije iz ekstremističkih skupina.

"Užasna ubojstva" osudio je i Savez islamskih organizacija Francuske, koji je blizak Muslimanskom bratstvu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec napad je oštro osudio te izrazio sućut obiteljima žrtava.

"Taj napad pokazuje kako sigurnost može biti vrlo relativan pojam i da se svi kroz dijalog moramo zauzimati za miroljubivu politiku", rekao je Erjavec koji drži da je to još jedno "upozorenje da moramo postupati krajnje oprezno i da međunarodna zajednica ne smije dopustiti da dođe do ovakvih oblika terorizma".

Predsjednica Švicarske Konfederacije Simonetta Sommaruga na Twitteru je "oštro osudila krvavi napad počinjen u Parizu" te uputila izraze sućuti Francuskoj", a švicarski mediji današnji dan nazivaju "crnim danom za medijske slobode".

Arapska liga i sveučilište Al-Azhar, glavni autoritet sunitskog islama osudili su u srijedu "teroristički" napad na Charlie Hebdo.

"Islam osuđuje svako nasilje", objavilo je sveučilište Al-Azhar i osudilo "kriminalni napad".

Islamsko-konzervativna vlada Turske oštro je osudila krvavi napad u Parizu i odbacila svaku vezu islama i nasilja jer je islam "vjera mira".

Prema očevicima napadači na sjedište satiričkog tjednika izvikivali su da "su došli osvetiti Proroka".

"Mi smo protiv svakog oblika terorizma, bez obzira odakle dolazi i s kojim motivima", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji drži da "nije korektno islam povezivati s terorizmom" jer "terorističke napade čine i vjernici drugih vjeroispovijesti".

Cavusoglu je izrazio žaljenje zbog rasta "rasizma", "ksenofobije" te "islamofobije" u Europi i pozvao sve u zajedničku borbu protiv tih zala.

Kanadski premijer Stephen Harper "užasnut je barbarskim terorističkim činom", napisao je na svome računu Twitter i poručio da su molitve Kanađana uz "žrtve i njima bliske osobe".

 

Josipović: Tragedija okrutno ranila Francusku, ali i cijelu Europu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović snažno je osudio teroristički napad u srijedu na satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu i uputio poruku sućuti francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, priopćio je ured predsjednika.

"Republika Hrvatska i ja osobno snažno osuđujemo ovaj zvjerski i bezuman čin ubijanja nevinih ljudi i napad na slobodu govora.

Ova tragedija okrutno je ranila Francusku, ali i cijelu Europu", stoji u Josipovićevoj poruci. "Osjećamo duboku solidarnost i suosjećanje sa svim francuskim građanima i želimo da u ovim teškim trenucima ostanu čvrsti u osudi i beskompromisnoj borbi protiv terorizma".

Naoružani zamaskirani napadači napali su u srijedu urede satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu poznatog po ismijavanju radikalnog islama ubivši najmanje 12 ljudi, uključujući dvojicu policajaca u najgorem terorističkom napadu u Francuskoj posljednjih desetljeća.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također je osudila napad i uputila je poruku sućuti francuskom ministru vanjskih poslova Laurentu Fabiusu.

Napisala je da je "bezumni i divljački napad na redakciju lista Charlie Hebdo" u kojem je poginulo dvanaest osoba a desetak je ranjeno, "očiti teroristički čin usmjeren na temeljne vrijednosti - sigurnost i slobodu građana".

"Uvjerena sam da će počinitelji biti uhićeni u najskorije vrijeme te da će biti privedeni pred sud", stoji u poruci u kojoj Pusić izražava sućut ministru, te ga moli da izraze sućuti prenese obiteljima žrtava ali i svim francuskim građanima.

Milanović oštro osudio napad na tjednik Charlie Hebdo

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović oštro je osudio teroristički napad na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u srijedu i izrazio je sućut francuskom premijeru Manuelu Vallsu, priopćeno je iz Vlade.

"Sa žaljenjem sam primio tragičnu vijest o terorističkom napadu na redakciju tjednika Charlie Hebdo u Parizu. U ime vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, upućujem Vama, cijelom francuskom narodu te osobito obiteljima ubijenih u terorističkom napadu iskrenu sućut, te oštro osuđujem ovaj barbarski čin", stoji u pismu predsjednika vlade. "Iskreno se nadam kako će počinitelji ovoga zločina biti identificirani i privedeni pravdi".

Dvanaest osoba, među kojima dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u srijedu u napadu koji su izvela najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, u nezapamćenom nasrtaju na neku novinarsku instituciju u Francuskoj.

Najsmrtonosniji teroristički napadi u Francuskoj zadnjih 40 godina

Napad na sjedište tjednika Charlie Hebdo počinjen u srijedu u Parizu najsmrtonosniji je teroristički napad u Francuskoj zadnjih desetljeća, piše agencija AFP i donosi pregled terorističkih napada s najvećim brojem žrtava u toj zemlji zadnjih 40 godina.

- ožujak 2012: 11. i 15. ožujka Mohamed Merah (23), ubio je trojicu vojnika hicima ispaljenima na ulici u gradu Toulouseu te u Montaubanu, a zatim je 19. ožujka ubio troje djece i nastavnika u židovskoj školi u Toulouseu. Meraha je pak 22. ožujka ubila policija koja je opkolila stan u kojem se skrivao.

- 3. prosinca 1996: napad eksplozivom na postaju podzemne željeznice Port-Royal na jugu Pariza usmrtio je 4, a ranio 91 osobu. Ta teroristička akcija bila je po izvedbi nalik nizu napada izvedenih 1995.

- 25. srpnja 1995: bomba je eksplodirala na dionici prigradske željeznice (RER) na postaji "Saint-Michel" u samome središtu Pariza. Ubijeno je 8, a ranjeno 119 osoba. Napad pripisan alžirskim islamističkim ekstremistima bio je najsmrtonosniji od devet terorističkih akcija u kojima je ukupno 8 osoba ubijeno, a više od 200 ranjeno ljeti 1995. Godine 2002. dvojica muškaraca osuđena su na kaznu doživotnog zatvora za tri od niza napada.

- 17. rujna 1986: napad bombom pred sjedištem trgovačkog lanca Tati u ulici Rennes u Parizu. Ubijeno je 7, a ranjeno 55 osoba. Smatra se da je to bio jedan od 15 napada (od kojih su tri bila neuspješna) što ih je počinila proiranska teroristička mreža koju je vodio Fouad Ali Saleh 1985. i 1986. Ukupno je u tim napadima ubijeno 13, a ranjene su 303 osobe.

- 31. prosinca 1983: dvije su osobe ubijene, a 34 ranjene na željezničkoj postaji Saint-Charles u Marseilleu pri eksploziji bombe automatskih spremnika za prtljagu. Nekoliko minuta ranije, u zasebnoj eksploziji tri su osobe ubijene, a tri ranjene u vladu velikih brzina (TGV) koji je vozio iz Marseillea za Pariz. Za ta dva napada odgovornost je preuzela "organizacija za oružanu arapsku borbu".

- 15. srpnja 1983: u eksploziji bombe blizu šaltera za registraciju putnika aviokompanije Turkish Airlines u zračnoj luci Orly u Parizu poginulo je 8, a ranjene su bile 54 osobe. U ožujku 1985., trojica Armenaca osuđena su za taj napad i to na kaznu doživotnog zatvora, odnosno na 15 i 10 godina zatvora.

- 9. kolovoza 1982: petorica terorista otvorila su vatru i bacila granate u restoran "Goldenberg" u židovskoj četvrti u Parizu. Ubili su 6, a ranili 22 osobe. Napad, koji se odavna pripisuje palestinskoj skupini Abu Nidal, još nije rasvijetljen.

- 29. ožujka 1982: napad na vlak "Capitole" koji je vozio od Toulousea do Pariza počinjen je na dan kada je u vlaku trebao biti tadašnji pariški gradonačelnik (poslije predsjednik Francuske) Jacques Chirac. Pet je osoba ubijeno, a 77 ranjeno. Čini se da je to bila odmazda terorista Iliča Ramireza Sancheza, zvanog Carlos, za uhićenje dvojice članova njegove mreže, za Švicarca Bruna Bregueta i njegovu buduću suprugu Magdalenu Kopp.

- 3. listopada 1980: bomba skrivena na motorkotaču eksplodirala je pred sinagogom u ulici Kopernik u Parizu u vrijeme molitve i ubila 4 osobe te dvadesetak ranila.

- 20. svibnja 1978: palestinski militanti otvorili su vatru u pariškoj zračnoj luci Orly na skupinu putnika koja se ukrcavala na let za Tel-Aviv. Ubijeno je 8 osoba, od kojih su trojica bili napadači, a troje putnika bilo je ozlijeđeno.

Osim toga, 19. rujna 1989., zrakoplov tipa DC-10 aviokompanije UTA na liniji između Brazzavillea i Pariza eksplodirao je tijekom leta iznad Nigera. Život je izgubilo 170 osoba, od kojih su 54 bili francuski državljani. Francusko pravosuđe u odsutnosti je osudio 1999. šest pripadnika tajne libijske službe na kaznu doživotnog zatvora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.