NEVJEROJATNO

Španjolska i Europska unija krše politička prava izabranih članova Europskog parlamenta

Autor

mo

Oriol Junqueras, politički zatvorenik na suđenju u Madridu, Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije i Toní Comin, bivši katalonski ministar, koji su trenutno u egzilu u Belgiji, izabrani su glasovima građana Španjolske i Katalonije za zastupnike u Europskom parlamentu.

05.06.2019. u 10:48
Ispiši članak

Španjolski i katalonski građani na taj su im način poklonili svoje povjerenje kako bi zastupali njihove interese u Bruxellesu i Strasbourgu te poslali jasnu poruku novom sazivu Europskog parlamenta, koji sa zasjedanjem počinje 2. srpnja, da Europa više ne smije držati oči zatvorene pred sudbinom Katalonije i represijom Španjolske.

Iako je španjolski parlament samo nekoliko dana prije izbora za Europski parlament suspendirao čelnika Katalonske republikanske stranke (ERC), Oriola Junquerasa, postavlja se pitanje hoće li kao izabrani član Europskog parlamenta moći preuzeti svoju akreditaciju ili će mu se uskratiti njegova politička i demokratska prava?

Naime, bivšem predsjedniku Katalonije, Carlesu Puigdemontu te bivšem katalonskom ministru, Toníju Cominu, prošlog je tjedna zabranjen ulazak u Europski parlament navodno zbog toga što nisu bili registrirani kao članovi Europskog parlamenta, dok su ostalim članovima Europskog parlamenta dodijeljene privremene akreditacije. Pored navedenog, Europski parlament je odlučio da će povući sve privremene akreditacije ustupljene zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi se izbjegli problemi sa Španjolskom.

Uskraćivanje političkih prava u 21. stoljeću

Uskraćivanje političkih prava ne pristaje modernoj europskoj demokraciji baš kao što je i francuski zastupnik u Europskom parlamentu i sindikalist, José Bové, istaknuo na političkom susretu u Barceloni tijekom kampanje: "Ukoliko na dan kada započne zasjedanje novog saziva Europskog parlamenta Oriol Junqueras ne bude uz mene kao zastupnik u Europskom parlamentu, slobodno mogu reći da takav Europski parlament nije legitiman".

I zaista, takav Europski parlament ne može se smatrati legitimnim ukoliko u njemu neće sjediti politički zatvorenici u egzilu. Takvim se činom u potpunosti uskraćuju i negiraju njihova politička prava, a sudovi moraju poštivati zakone i želje birača. Unatoč tome što je do sada proveo 19 mjeseci u preventivom zatvoru te se trenutno nalazi na suđenju španjolskog Vrhovnog suda zbog političkih razloga, odnosno zbog svojih temeljnih prava koja mu pripadaju, Oriol Junqueras legitimno je izabran zastupnik u Europskom parlamentu.

'Novi saziv Europskog parlamenta ne može se smatrati legitimnim ukoliko u njemu neće sjediti legitimno izabrani katalonski predstavnici', rekao je ministar vanjskih poslova Katalonije, Alfred Bosch 

Pored navedenog, Europski slobodni savez  predložio je Europskoj komisiji Oriola Junquerasa kao svog Spitzenkandidata što je bio ujedno i prvi put da je došlo do razlike u prijedlogu između partnerskih političkih grupacija, Europskog slobodnog saveza i Zelenih.

Naime, Europski slobodni savez imenovao je upravo Junquerasa kako bi dodatno skrenuo pozornost na represiju koju provodi Španjolska te na kršenje fundamentalnih prava i demokracije, izražavajući zabrinutost za rastuću ekstremnu desnicu ne samo u Španjolskoj već u cijeloj Europskoj uniji. Za Europski slobodni savez, Junqueras predstavlja Europu slobode i demokracije, odnosno vrijednosti za koje se Katalonija snažno bori u ovom demokratskom procesu.

Katalonske stranke u Europskom parlamentu aktivno će raditi na transformiranju Europske unije te žele biti prisutne na važnim rasprava vezano uz rekonstrukciju Europe, pri čemu će uvijek braniti temeljna prava i slobode, dok će se republikanski predstavnici  boriti za društvenu pravdu, za demokratičniju Europu koja će biti bliža svojim građanima.

Za razliku od pristaša Brexita, Katalonija nikada nije dovodila u pitanje svoj osjećaj pripadnosti Europi i Europskoj uniji. Unatoč tome što je odstojanje koje je Europa zauzela prema članovima katalonske vlade, predsjedniku katalonskog parlamenta i čelnicima građanskog društva, a koji se nalaze u predsudskom pritvoru i egzilu, prouzrokovalo razočaranje, katalonski društvo učvrstilo je svoju vjeru u europsku pravdu, a u Europi pronašlo novo područje u kojem može stvarati nova savezništva s političkim i društvenim dionicima iz drugih zemalja.

Katalonija je oduvijek doprinosila razvoju zajedničke Europe, a katalonska vlada i civilno društvo uvijek su nesebično obogaćivali europske debate svojim prijedlozima, najboljim praksama, inovacijama i projektima. Upravo zbog svega navedenog Katalonija aktivno doprinosi pluralističkoj Europi sadašnjice i budućnosti. Sada je vrijeme da Europa napravi korak prema Kataloniji te da se vrati početnim vrijednostima na kojima je Europska unija utemeljena. Vrijeme je da Europska unija počne poštovati temeljna prava građana i otvori se za dijalog.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.