PITANJE KOJE BI SE MOGLO NAĆI I NA REFERENDUMU

Slovenskoj tvrtki suglasnost za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

Autor

bkk/h

Slovenska vlada izdala je energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško, što je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost, izjavio  je u ponedjeljak u Ljubljani ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

19.07.2021. u 17:15
Ispiši članak

Ta je dozvola izdana je tvrtci GEN-I (državnoj kompaniji koja upravlja slovenskim udjelom u krškoj nuklearci), što je tek  prvi korak za niz potrebnih upravnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na zajedničkoj konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s tlačnim tipom reaktora na laku vodu, reaktorom snage 1100 megavata te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od  skoro devet tisuća megavat sati.

Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema, istaknuli su Vrtovec i Novšak.

Okvirno, računa se da bi koštala oko pet milijardi eura, a GEN-I bi je financirao vlastitim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se niti mogućnost sudjelovanja drugih partnera u projektu.

"Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji nego važan prvi korak", kazao je Vrtovec

Slovenija je gradnju drugog bloka po njegovim riječima stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje europskih kriterija za postizanje klimatske neutralnosti, smanjila bi se bilanca fosilnih goriva u proizvodnji električne struje, te ovisnost od uvoza te energije.

"Naš elektroenergetski sistem bi postao robustniji, a tako bi se uklopili i u ambiciozan plan Europske komisije o brzom smanjenju korištenja fosilnih goriva", ocjenjuje slovenski ministar.

Ovime je u Sloveniji, ustvrdio je, otvorena široka javna rasprava o tome može li se za nastavak korištenja nuklearne energije u proizvodnji struje u Sloveniji dobiti šira suglasnost", kazao je Vrtovec, ne isključujući da bi se to pitanje na kraju dugog procesa mogla naći i na referendumu.

"Vlada ovaj projekt želi voditi potpuno transparentno, on je prevažan da bismo ga prepustili interesnim skupinama", dodao je, istaknuvši da Slovenija ima znanje i kadrove za daljnje korištenje nuklearne energije u budućnosti.

Vrtovec vjeruje da bi se širi konsenzus u društvu zbog toga mogao postići jer niti sa "starom" nuklearkom Krško nije bilo problema i radila je stabilno i ekonomično.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.