zločini komunizma

Slovenski povjesničar: kompleks Hude jame treba biti kulturni spomenik

Autor

Direktno.hr

03.03.2015. u 13:36
Ispiši članak

Šest godina nakon ekshumacije prvih 800 kostura iz masovne grobnice u napuštenu rudniku Huda jama kod Celja, vrijeme je da se žrtve dostojno pokopaju, a mjesto obilježi jer sadašnje stanje ponižava žrtve, rekao je u utorak slovenski povjesničar Jože Dežman.

Uz potporu državnog povjerenstva za ratna i poratna grobišta, koju je tada vodio Dežman, 3. ožujka 2009. iz masovne grobnice u napuštenu rudniku ugljena izvađeni su posmrtni ostaci oko 800 žrtava likvidacija "neprijateljskih vojski" i političkih protivnika.

Likvidacije su bile izvedene prvih mjeseci nakon Drugog svjetskog rata.

Šokantni televizijski kadrovi i fotografije iz Hude jame zapanjili su prije šest godina javnost. Mjesto su nakon toga posjećivali i iskazivali pijetet prema žrtvama i mnogi istaknuti političari, a obnovljene su i rasprave o potrebi nacionalnog pomirenja na osnovi priznanja žrtava slovenskih partizana i domobrana koji su u ratu bili na suprotstavljenim stranama te njihovih potomaka.

Dežman upozorava da bi rudnički rovovi mogli kriti ostatke još oko 2500 ubijenih te da još nije sagrađena primjerena kosturnica za žrtve niti je mjesto tog zločina obilježeno na pravi način.

"Kosti su ostavljene u rudniku, smještene u plastične sanduke, što je krajnje poniženje žrtava", kazao je Dežman.

Predlaže gradnju primjerene grobnice, kosturnice te podizanje kapelice uz stari rudnik u spomen na žrtve poratnog terora.

Za to bi se, drži Dežman, mogao iskoristiti dio novca koje je državno vodstvo rezerviralo za "spomenik svim žrtvama rata" koji se planira postaviti u Ljubljani za nekoliko mjeseci kada će se održati komemoracije u povodu 70. godišnjice završetka II. svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su među već ekshumiranim žrtvama iz Hude jame većinom slovenski domobrani dovedeni iz logora Teharje, no da je među još neotkopanima mnogo Hrvata, domobrana i ustaša.

Dežman je najavio da će se idućeg utorka u Ljubljani održati znanstveni simpozij povjesničara posvećen zbivanjima u Sloveniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prema Dežmanovim riječima, ulazak u napušteni rudnik u kojem je masovna grobnica te razgledavanje mjesta sa žrtvama bit će ponovo moguće od kraja lipnja ove godine, na 70. obljetnicu tragičnih događaja.

Dežman želi da se cijeli kompleks Hude jame proglasi kulturnim spomenikom pod zaštitom države koji bi bilo moguće stalno obilaziti i odati počast žrtvama, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Likvidirali Hrvate

Jože Dežman, predsjednik slovenske državne komisije za istraživanje prikrivenih grobišta, rekao je 2009. godine nakon stravičnog otkrića da su zarobljeni hrvatski vojnici na pogubljenje u tu jamu dovedeni sa željezničke postaje u Laškom. Mještani Hude Jame, dok je trajao dovoz i likvidacija zarobljenika, nisu smjeli izići iz svojih kuća. Kažu da su zarobljeni hrvatski vojnici dovedeni pješice, a oni iz Kranja i Slovenj Gradeca kamionima.

Partizani su kamionima dopremali zarobljenike koje su izabrali u logorima

"Tako grozan prizor nisam vidjela u svome životu!", vidno potresena tim je riječima opisala užas i stravu koje je vidjela i doživjela 2009. godine u jednom od tunela rudnika Barbarin rov u Hudoj jami pokraj Laškog, slovenska državna tužiteljica Barbara Brezigar.

Ostatci ubijenih ratnih zarobljenika prekrili su cijelu jamu, a žica kojom su bili vezani, kosti koje vire iz neraspadnutih vojničkih čizama te položaji pojedinih kostura dokazuju da su oni koji su bili zatrpani u tu jamu imali neopisivo jezivu smrt.

"Vidi se da su leševi bili vezani žicom, a mnogima su i smrskane glave, što upozorava da su neki bili ubijeni na okrutan način. Tijela su žrtava mumificirana, jer su u toj rudarskoj jami, koja je bila zatrpana s 400 kubičnih metara zemlje, postojali uvjeti za to, budući da je bio zapriječen dovod zraka", kaže Zdravko Brečko koji živi u tom mjestu.

Još jedan otkriveni partizanski zločin, koji je bio s uspjehom prikrivan punih 66 godina, šokirao je slovensku javnost. Mještani sela Hude Jame, gdje je rudnik sa zatrpanim žrtvama, nerado govore o njemu.

"Rođen sam poslije toga. Ma nitko nije smio ni riječi progovoriti o ovom zločinu. Stariji, koji su u vrijeme zločina u tom selu živjeli, uglavnom su ono što su znali sa sobom ponijeli u grob, kaže mještanin Planko Karelj.

Zločin u tom rudniku dogodio se posljednje nedjelje u svibnju 1945. Partizani su kamionima dopremali zarobljenike koje su izabrali u logorima koji su postojali u Slovenj Gradecu, Velenju, Kranju i na željezničkoj postaji u Celju.

"U rudniku su pogubljeni slovenski domobrani, pripadnici njemačke i hrvatske vojske", tvrdi jedan od sugovornika na jednom slovenskom forumu.

"Pri ulasku u jamu zarobljenici su morali kleknuti, a zatim su dobili udarac rudarskim krampom po glavi. Njihova su tjelesa bila poredana u jami, a među njima je bilo i žena", iznosi pojedinosti zločina lokalni Novi tjednik. Još se navodi kako su partizanski krvnici angažirali umirovljene rudare iz sela da im pomognu unositi tijela u jame.

Od pogubljenja žrtava 1945. pa sve do 1992., kada je rudnik napokon zatvoren, tamošnji su rudari svakodnevno ulazili kroz okno kroz koje su posljednji put prošle žrtve i prolazili pokraj zatrpanih rovova u kojima se još ne zna koliko točno žrtava leži.

Točne brojke nikad ne ćemo doznati

Mr. Martina Grahek-Ravančić s Hrvatskog instituta za povijest smatra da će rezultati istraživanja ove masovne grobnice biti važan prilog pri određivanju ukupnog broja žrtava. No, kaže da točne brojke nikada ne ćemo doznati.

"Međutim, i ova istraživanja potvrđuju dobro znan scenarij koji se primjenjivao pri likvidacijama na brojnim grobištima diljem Slovenije. Nesmiljenost je bila povlastica pobjednika. Obračun sa svim stvarnim i potencijalnim neprijateljima popratila je 60-godišnja šutnja iz koje su izrasli i današnja podijeljenost u javnosti te brojne manipulacije. Jedino se možemo nadati da trenutačan, tako živ interes za ovu temu, ne će ostati samo na razini dnevno-političke rasprave u kojoj se neprestano pokušavaju opravdati određene ideologije ili prema već uhodanu običaju brzo ugasnuti", napominje ona.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.