Kampanja za i protiv

Slovenski biskupi protiv istospolnih brakova - Cerar kao radikalni ljevičar

Autor

Direktno.hr

11.02.2015. u 16:38
Ispiši članak

Slovenski biskupi izjasnili su se u srijedu protiv prijedloga zakonskog rješenja kojim bi se istospolni parovi u potpunosti izjednačili sa zajednicom muškarca i žene.

Prema zakonskom prijedlogu oporbene Udružene ljevice (ZL), bračna bi se zajednica definirala kao životna zajednica dviju osoba, bez spominjanja njihova spola, istospolni parovi mogli bi se "ženiti" pred općinskim matičarem, a mogli bi i posvajati djecu.

"Bračna veza jednog muškarca i jedne žene najprimjerenije je zakonsko rješenje i kao takvo najbolje okruženje za psihološki, tjelesni i duhovni razvoj djeteta", navela je u svojoj izjavi Komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije. Izjavu su supotpisali Islamska zajednica u Sloveniji te Srpska pravoslavna crkva.

U izjavi se navodi da bi izjednačavanje istospolnih parova s onima suprotnog spola, koji su posvećeni rađanju i odgoju djece, ugrozila obiteljske i društvene vrijednosti, a djecu koja bi živjela u istospolnim zajednicama ispostavila riziku s "nepopravljivim posljedicama".

Uz to, u izjavi komisije navodi se i širi pogled na prodor tzv. rodne teorije u zakonska rješenja. Biskupi se boje da bi oni koji tu teoriju i njena rješenja ne prihvaćaju ubuduće mogli biti diskriminirani. To bi se, ocjenjuju biskupi, moglo dogoditi npr. matičarima koji bi iz vjerskih uvjerenja odbijali izvršiti obred vjenčanja za istospolne parove ili nastavnicima koji u školama ne žele propagirati rodnu doktrinu jer zakon ne predviđa mogućnost prigovora savjesti, pa bi oni mogli dobiti otkaz.

Ovakva stajališta vjerskih zajednica podržale su i civilne udruge u Sloveniji koje su bliske Katoličkoj crkvi. Optužuju premijera Miru Cerara da se stajalištima o braku i problematici istospolnih zajednica po njihovoj ocjeni sasvim približio radikalnoj ljevici. Katoličke udruge navode da se one zauzimaju da za istospolne zajednice važe propisi koji su sada na snazi. Parovi u takvim zajednicama na osnovi starog zakona mogu registrirati svoje partnerstvo, ali ne i vjenčati se pred matičarem. Isto tako, katoličke udruge založile su se da se za bračnu zajednicu zadrži sadašnja zakonska definicija. Prema njoj, brak je životna zajednica muža i žene čiji je smisao u zasnivanju obitelji.

Parlament bi o prijedlogu zakona Udružene ljevice trebao glasovati u ožujku. Rješenjima za istospolne zajednice, koja predlaže oporbena nova ljevica, sklona je i vladajuća stranka premijera Mire Cerara, ali uz neke rezerve. Predsjednik vlade je izjavio da njegova stranka podržava prava LGBT zajednica, ali da nije siguran da će prijedlog oporbe dobiti potrebnu većinu, te podsjetio da njegova vlada u proceduri ima sličan zakon, ali bez prava istospolnih da posvajaju djecu, o čemu bi još trebalo razmisliti. S druge strane, ministrica za rad, obitelj i socijalnu skrb Anja Kopač Mrak izjavila je da se s rješenjima u zakonu što ga je predložila oporba slaže.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.