BITI ILI NE BITI

Prioriteti Odbora za razvoj: siromaštvo, održivost i ljudska prava

Autor

Direktno.hr

29.09.2014. u 18:28
Ispiši članak

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije izdvojio je tri prioriteta kojih će se držati bude li potvrđen na mjestu povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj te istaknuo da će podupirati vodeću ulogu EU-a kao globalnog borca za razvoj, vodećeg donatora i najistaknutijeg partnera.

Mimica je u uvodnom govoru na početku saslušanja koje će trajati tri sata izjavio da se razvojna politika EU-a temelji na solidarnosti, temeljnoj vrijednosti EU-a te da je cilj te politike stvaranje partnerskih odnosa utemeljenih na zajedničkim interesima.

Mimica je rekao da će u svojem radu, bude li potvrđen za povjerenika, imati tri prioriteta. Prvi prioritet je borba protiv siromaštva, za održivost i zaštitu ljudskih prava, zatim pokretanje pregovora o novim razvojnim ciljevima za razdoblje nakon 2015. godine, a treći prioritet je usklađeno djelovanje i suradnja s dosadašnjim i novim donatorima.

Mimica je također obećao parlamentarcima da će s njima tijesno surađivati.

"Budem li potvrđen, tražit ću redovitu i usku suradnju s Europskim parlamentom, kako bismo ostvarili zajedničku viziju", rekao je Mimica.

Nakon uvodnog izlaganja, zastupnici su počeli s pitanjima, a prvi na redu bio je zastupnik HDZ-a Davor Stier, koji ga je pitao hoće li se unutar novog globalnog razvojnog okvira zauzimati za manji broj ciljeva, jer previše ciljeva često znači da ne se ne može ostvariti nijedan.

Mimica se složio s konstatacijom iz pitanja i rekao kako treba raditi na manjem broju ciljeva kako se ne bi izgubio fokus na ono što je najpotrebnije u razvojnoj politici.

Zastupnici će Mimici tijekom trosatnog saslušanja postaviti 45 pitanja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.