OGLASILA SE I ŠUICA

Predstavnici građana stigli u Strasbourg, razočarani političarima: 'Nije bilo nikakve rasprave, bezveze smo se mučili'

Autor

bkk/h

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u subotu kako postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa da europske institucije razmišljaju o trajnom uključivanju građana u rasprave vezane za EU.

23.10.2021. u 21:39
Ispiši članak

"Primijetili smo da postoji raskorak između donositelja odluka i građana pa želimo smanjiti taj raskorak. To je razlog zašto organiziramo ovu konferenciju", rekla je Šuica na konferenciji za medije u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon sjednice održane s građanima.

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije - Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe.

"Tehnologija je promijenila svijet pa se moramo i mi promijeniti", izjavila je Šuica.

"Moramo promijeniti demokraciju da odgovara budućnosti. Ne vjerujem da je ovo jednokratni događaj. Trenutno razmišljamo, premda još uvijek nismo odlučili, o stalnom mehanizmu", dodala je.

Na internetskoj stranici Konferencije o budućnosti Europe nalazi se digitalna platforma na kojoj građani iz 27 država EU-a mogu iznositi svoje ideje i komentare.

Šuica je rekla da bi to moglo postati trajno rješenje. "Ali o tome tek moramo odlučiti", napomenula je.

Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament su tijekom rujna i listopada platili put za 800 građana koji su u Strasbourgu raspravljali o temama poput gospodarstva, demokracije, zaštite okoliša i migracija. U subotu je 80 predstavnika tih građana, među kojima dvoje iz Hrvatske, ponovo doputovalo u Strasbourg pa u Europskom parlamentu iznijelo političarima sažetak svojih prethodnih rasprava.

"Imali smo premalo vremena i prostora iznijeti političarima svoje mišljenje", kaže hrvatska građanka Dajana Milinković koja je predstavljala 200 europskih građana s temama migracija i EU-a u svijetu. "No sve se izgubilo u floskulama političara koji su imali puno više vremena za govore", dodala je.

Građani, od kojih neki impresionirani glomaznom staklenom zgradom Europskog parlamenta, stigli su u petak gdje im je objašnjeno kako će njihovih 20 predstavnika imati dvije minute da iznesu zaključak.

"Nitko od političara nije međutim ništa komenitirao nakon tog našeg izlaganja niti se osvrnuo na zaključak. Nije bilo nikakve rasprave. Bezveze smo se mučili", napominje Dragan Volarević, još jedan hrvatski građanin koji je sudjelovao na sjednici u parlamentu.

Talijanski građani pristigli u Strasbourg žalili su se organizatoru, a nezadovoljstvo su javno izrazili i Nizozemci te Irci.

"Građani su se jako razočarali te kritizirali čitavu sjednicu", kaže nizozemski novinar Simon Trommel.

U petak, tijekom zatvorenih radnih sastanaka u svrhu pripreme za glavnu sjednicu, političari su prekoračivali vrijeme dobiveno za javljanje.

"Građanima naprosto nije dato dovoljno vremena. Osjećaju da ih se ne shvaća ozbiljno", ističe Trommel.

U subotu su se pak političari kratko obraćali u parlamentu, ne ulazeći u raspravu ni o čemu. Hrvatski saborski zastupnik Marko Pavić rekao je kako "Hrvatska podržava zelenu tranziciju"  a državna tajnica za demografiju Željka Josić videovezom je kako je "koronavirus imao štetne posljedice" te da je potrebno "osmisliti obiteljsku politiku i zaustaviti negativne trendove".

U glavnoj prostoriji predviđenoj za raspravu istaknut je natpis "Budućnost je u tvojim rukama", ali prisutni građani sumnjaju u istinitost te parole.

"Ovo nije bilo ono što su građani očekivali", komentirala je talijanska novinarka Sara Numico.

Neki političari napustili su plenarnu sjednicu prije kraja, neki odmah nakon što su odradili svoju minutu ili dvije, što građani smatraju odrazom nepoštivanja. 

Oko 70 posto građana Europske unije u kolovozu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Građani diljem EU-a osjećaju da nemaju utjecaja na donošenje odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije - Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom Konferencija o budućnosti Europe kako bi građani iznijeli svoje komentare i prijedloge.

Građani su u sklopu te konferencije pozvani u Strasbourg gdje su im plaćeni smještaj i prijevoz.

"Idući put, na idućoj plenarnoj sjednici, bit će puno više vremena i prostora za građane da se predstave i iznesu svoje preporuke", rekao je europski zastupnik Guy Verhofstadt, jedan od domaćina konferencije, odgovarajući na pitanja novinara. 

Isti građani su pozvani na novu plenarnu sjednicu u prosincu, a u istom mjesecu će uobličiti svoje preporuke u dokument te ga poslati Europskoj komisiji.

"Tada će nam reći što točno imaju pripremljeno pa ćemo raspraviti o tome", dodao je Verhofstadt.

"Primili smo puno kritika, ali s obzirom da je budućnost otvorena, mi institucije moramo se pripremiti za nadolazeće događaje", rekao je pak slovenski tajnik ministarstva vanjskih poslova Gašper Dovžan u ulozi organizatora konferencije ispred Vijeća EU-a.

"Vidjet ćemo što će biti dalje", kaže Milinković. "Danas je bilo dosadno jer nije bilo nikakve rasprave no mi građani smo ostali do kraja jer smo doista došli raditi ovdje".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.