ŽALAC U BRUXELLESU

Povjerenica Creţu snažno podržala ˝Projekt Slavonija, Baranja i Srijem˝

Autor

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovala je u Bruxellesu na sastanaku Vijeća za opće poslove u formatu ministara nadležnih za koheziju na kojem se, između ostaloga, raspravljalo o budućnosti kohezijske politike u razdoblju nakon 2020.

16.11.2017. u 08:15
Ispiši članak

Ministrica Žalac ujedno se bilateralno sastala s povjerenicom za regionalni i urbani razvoj Europske komisije,  Corinom Creţu.

Tijekom sastanka, ministrica je obavijestila povjerenicu o svim koracima poduzetima s hrvatske strane vezano uz projekt ˝Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom˝.

Razgovarale su i o nedavnom konstruktivnom sastanku predsjednika Europske komisije Junckera i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Plenkovića tijekom kojega su obje strane iskazale zadovoljstvo suradnjom u navedenom kontekstu te podržale što skoriju provedbu projekta.

Ministrica je ujedno upoznala povjerenicu sa Zakonom o razvoju Grada Vukovara u koji se planira uvrstiti mogućnost izuzimanja od državnih potpora kako bi se poticajnim mjerama ubrzalo obnovu i razvoj grada te u potpunosti otklonile posljedice ratnih razaranja.

Hrvatska će o svim do sada poduzetim i planiranim radnjama obavijestiti Glavnu upravu za tržišno natjecanje unutar Europske komisije te je za navedene korake dobila punu potporu povjerenice Creţu koja je zatim predložla da se početkom lipnja 2018. u Vukovaru organizira dijalog s građanima, na kojem će sudjelovati i povjerenica Creţu,  kako bi se i na taj način inicirale pozitivne promjene i pokazala predanost rješavanju ključnih gospodarskih problema i razvojnih ograničenja na području Grada Vukovara.

Strateški projekt Vlade Republike Hrvatske ˝Projekt Slavonija, Baranja i Srijem˝ naišao je na čvrstu potporu Europske komisije. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 18,75 milijardi kuna u sklopu operativnih programa 2014.-2020. isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Navedenim se projektom planiraju stvoriti nova radna mjesta, pokrenuti rast i razvoj gospodarstva te zaustaviti negativan demografski trend na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Projekt će omogućiti i usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Osim podrške Europske komisije, projekt želi podržati i Svjetska banka kroz savjetodavne usluge u cilju izrade analitičke i savjetodavne podloge za kvalitetnu provedbu projekta kako bi se osigurao pravovremeni, dobro strukturirani i strateški plan ulaganja i reformi na području Slavonije.

Provedba projekata ujedno će stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog ˝Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema˝ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije.

„Snažna podrška koju smo danas dobili u Bruxellesu, velika je stvar za Hrvatsku i potvrda da idemo u pravom smjeru, smjeru pozitivnih promjena, rasta i razvoja“, izjavila je po završetku sastanka ministrica Žalac, a u priopćenju donosi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.